Navnet betyder ”Den blå Alle” og dette referer til the blå bøge som løber på siderne af den lange indkørsel ved vingården.
Vingården ejes af familien Dauphin, som er en tysk familie der producers kontormøbler. Vingården producerer endvidere økologiske krydderier, champignons, oliven samt frugter og har åbnet en meget elegant café med navnet Café Allée Bleue.
Den pictureske 300 årige vingård i Groot Drakenstein dalen tæt på Franschhoek blev købt af Dauphin familien i 1999. De er passionerede af moderne kunst og naturen og er verdenskendte for deres state-of-the-art kontormøbler, Dauphins familien førte Allée Bleue ind i det nye årtusinde.
Et konference center, et hotel samt et wellness center er etableret og en meget lækker spændende restaurant findes på på stedet.
Nye tiltag
I 2001 men indtil disse er klare til produktion, vingården vil købe druer fra de omliggende vingårde, som hjælp til deres egen vinfremstilling.
Vinproduktion var stadig et mindre forretningsområde, men den utroligt store succes som specielt Allée Bleue’s Pinotage, som fik dobbeltguld for 2001 i Veritas samt kom i ABSA’s 2003 Top 10 for 2002 årgangen, har bevirket at der vinproduktionen har fået meget større attention.
“Vi er I gang med at udvide vores portfolio” siger vinmageren Gerda Willers. Vi har allerede frembragt en udmærket Shiraz og en blended Chardonnay/Sémillon. Endvidere en skøn Cabernet Sauvignon og en Pinotage baseret Natural Sweet dessertvin samt en økologisk Shiraz.
Franschhoek vindalen ligger direkte i vinlandet og meget relateret til Sydafrikas eget franske hjørne.
Placeret mellem luksuøse vingårde og storslåede hollandsk insprirerende landbrugsejendomme, ligger en meget charmerende landsby i en behagelig stemning af varme og skønhed.
Dette er området som Allee Bleue kalder hjem. Vingården historiske indgangsparti er omkradset af en serie af høje og blå Eukalyptus træer mens hundredvis af turkise hyacinter er plantede i indkørslen og byder velkommen for alle gæster til vingården.
Vinproduktions filosofi
Året 2001 var genkomsten af Allee Bleue vingårdens produktionsmuligheder efter næste 100 års stilstand.
30 hektarer med Pinotage, Sémillon, Chardonnay and Cabernet Sauvignon er ekstra blevet plantet for at kunne udvide den nuværende portfolio af topkvalitets vine.
Deres topvine som producers reflekterer noget af Dauphins familiens personlige filosofi – en filosofi at leve livet fuldt ud. Kombinere historie og tradition med optimal teknologi til vinproduktion har familien etableret et sted hvor den ældre sameksistens harmonerer sammen med den nye.
Vinproduktionen starter med en proces hvor specielt udvalgte druer vælges til vinproduktion fra de bedste parceller på vingårde.
Herefter bliver druerne blendede næsten til perfektion for at kunne skabe nogle vine, der er meget attraktive for vinnydere.
Vine med awards
Deres første vine var et stort skridt foran for at indikere vingårdens kommende vinproduktion. Pinotage druerne er plantede og plukkede fra Piekenierskloof området, som traditionelt ikke er kendt for denne drue.
Druerne er testede på forskellige stadier af dens udvikling for at sikre den bedste kvalitet når druerne bliver plukkede for at sikre den optimale høst.
Succesen ved denne udvælgelse har reflekteret I den meget høje kvalitet ABSA Top 10, som blev udvist i Pinotage årgang 2001 til 2003.
Senere er der kommet adskillige årgange til denne kvalifikation og senest årgang 2012.
Begge vine fik Veritas Dobbeltguld awards, og endvidere blev 2002 og 2003 årgangene kronet som en af ABSA Top 3 Pinotager i Sydafrika.
Den samme stil og kvalitet viser sig i vingårdens andre vine, da deres Isabeau (Semillon /Chardonnay) også har fået mange udmærkelser.
Endvidere har Allée Bleue Shiraz 2008 fået guld på Swiss international Wine awards, hvor den meget kendte vinkyndige Robert Joseph var ansvarlig for et repræsentativt panel af lokale og internationale dommere. Mere end 420 vine deltog i smagningen, og kun 6 vine fik guld.
Vinmageren
Hendes vine er kraft- og karakterfulde og viser alle en stor kvalitet.
Gerda tror intensivt på, at succes med vinproduktion ligger i vinmarken og derefter i produktionen, og hendes 2001 Pinotage viser klart dette til perfektion.
“Druer som blev høstede var friske, modne og i topkvalitet og havde en skøn farve og duft. Alt hvad jeg skulle lave var at varetage og gennemføre en vinproces til at lave en flot vin. Jeg kunne simpelt hen dufte den ekseptionelle up-front duft af vinen i druerne.”
Det er her hun lærer at nyde og vurdere frugten I druerne, og samtidig frembringer vine der ikke er for fro træ dominerede.
“Egetræ bør kun have en sekundær rolle, det bør være som make-up for en smuk kvinde, kun så meget for at fremhæve kvindens særegne og skønhed, på en diskret måde.”
Hendes tro og vinkvaliteter med minimal træ påvirkning supporterer den overordnede holdning til vinproduktion som andens på Allée Bleue og influerer samtidig på andre områder som filtrering. Allée Bleue vine er ufiltrerede, og dermed bevares så meget af den oprindelige karakter fra druen i vinen.
Ny vinmager, 2012
Van Zyl Du Toit, ALLÉE BLEUE’s new winemaker
Organisk landbrug
I samspil med de globale trends, følger Allée Bleue vækstbetingelserne med restriktivt og sikrer at jorden bevarer sine naturlige egenskaber ved at producere et bredt udvalg af gode krydderier og vigtige olier. Dette har effekten at det ikke er nødvendig at tilsætte kunstige tilsætningsstoffer hverken i jorden eller in vinene.