Jura

Introduktion til området

Jura-området ligger halvvejs mellem Beaune i Bourgogne og Genève i de franske Alper, hvor vinen dyrkes i 250 til 500 meters højde.

Hovedbyen er Arbois, der er centrum for vindyrkningen. De meget omhyggeligt passede vinmarker står i stor kontrast til det omkringliggende landskab, der mest består af uhæmmet natur.

Afstand fra dansk-tysk grænse

1.150 km til Arbois

Historie

Vindyrkningen har rødder langt tilbage i fortiden, og der er fundet adskillige romerske amforaer i omegnen.

Byen Arbois er også fødested for Louis Pasteur, ham der med god ret kan siges at have opfundet ønologien (læren om vinfremstilling).

Napoléon III bad ham om at undersøge de forandringer, man allerede havde observeret under vins lagring.

Geografi og klima

Klimaet er kontinentalt med varme somre og kolde vintre. Nærheden til bjergkæderne kan skabe pludselige vejrskift, men de kan også af og til mildnes af Genève- og Bourgetsøen.
Jorden er meget kalkholdig med et mergellag.

Druesorter

Der er 5 druesorter, der har særlig betydning i nutidens Jura. Pinot Noir og Chardonnay, der her ofte kaldes Melon d’Arbois.

Desuden anvendes druerne Poulsard og Trousseau. Den mest markante drue er imidlertid den grønne Savagnin (også kaldet Naturé), der formentlig er en forfader til Traminer og dermed også Gewürtztraminer.

Specielle vine

Jura er netop mest kendt på grund af specielle vine. Vin Jaune (den gule vin) lagres på fade, der ikke efterfyldes i op til seks år, hvorved den får sin gule farve. Vin de paille (stråvin) har fået sit navn fordi druerne traditionelt blev tørret på stråmåtter for at koncentrere saften til en sirup.

Begge vine er forholdsvis sjældne og kostbare. Vinmageren Henri Maire har fremstillet en Vin Fou (skør vin), som ikke har nogen appellation.

Ikke alle cuvéer er lige gode, men vinen har på glimrende vis introduceret vindrikkere for Jura distriktet.

Desuden fremstilles en vin de Liqueur og Marc du Jura.

Seværdigheder

I Arbois er der et lille museum for Louis Pasteur og Pasteurs vinmark ligger lige uden for Arbois og ejes i dag af Henri Maire.

Desuden er der Musée de la Vigne et du Vin, som ligger i kælderen under rådhuset.
I den lille landsby Baume-les-Messieurs, hvor 3 dale mødes, er en af dem den helt fantastiske Cirque de Baume, som er en dyb kløft med stejle bjergvægge og huler.

Der er også et museum og en kirke, som er værd at besøge. Desuden er mange små landsbyer værd at besøge.

Klassifikation

Den vigtigste appellation er Arbois, hvorefter kommer Côtes de Jura med 640 ha vinmarker i 12 kommuner.