Staternes vinområder

Alexander Valley

Dette område ligger i den nordlige del af Sonoma County og strækker sig fra Russian River Valley op i bjergene.

Klimaet og jordbunden her er helt perfekt til Cabernet Sauvignon og Merlot, men også Nebbiolo, Sangiovese og Chardonnay giver flotte vine herfra.

På det seneste har enkelte huse også vist at det er muligt at lave velafstemt Zinfandel her.


Anderson Valley

Anderson Valley ligger i Mendocino i Californien og her er klimaet perfekt til mousserende og hvide vine.

I modsætning til resten af Mendocino’s specielle klima, er Anderson Valley hovedsageligt påvirket af kystens kølige vinde.

Det giver perfekt klima til druer som Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og Pinot Gris.

Disse grønne druer giver her elegante hvidvine hver for sig, men især de mousserende vine fra dalen er helt i særklasse.

De bedste overgår mange af vinene fra Champagne og netop derfor har flere store champagnehuse købt jord i dalen hvor de i dog fremstiller nogle af de bedste mousserende vine i verden.

Der fremstilles også glimrende i Anderson Valley og her er det især vinene på Pinot Noir der vækker opsigt.

Arroyo Grande Valley

Dette område ligger i South Central Coast i Californien og her sørger kølige nætter for, at det er Pinot Noir og Chardonnay der dominerer.

Mange steder vinificeres druerne til mousserende vin, med fine resultater til følge.

Atlas Peak

Dette område ligger i den østlige del af Napa Valley County omkring det 636 meter høje Atlas Peak bjerg.

Området er især kendt for sine glimrende vine på Sangiovese og man regner med at over en fjerdedel af alle Californiens Sangiovese planter vokser netop her.

Carneros

Carneros deles mellem Napa County og Sonoma County, og her er klimaet så køligt at mange sammenligner det med Bourgogne i Frankrig.

Der er da også Chardonnay og Pinot Noir druer der gør sig her.

På disse druer fremstilles der fremragende mousserende vin efter champagnemetoden, men også gode hvide og røde vine der har mange lighedspunkter med vinene fra Bourgogne.

Central Valley

Denne centrale del af Californien er statens helt store kvantitative vinproducent og her fremstilles hele ¾ dele af den samlede produktion. De store vinfirmaer her er rigtigt store.

Firmaet Bronco ejer lige så meget jord i Central Valley, som der er i hele Napa Valley og Gallo har en årlig produktion der svarer til den samlede vinproduktion i Tyskland. Grunden til at virksomhederne har valgt, at have deres store produktion her er, at klimaet er meget gunstigt.

Der er kun meget små forskelle fra år til år, solen svigter aldrig og store vandingssystemer sørger for, at her er vand nok på de rigtige tidspunkter.

Det betyder gode og velsmagende dagligdags vine til en lav pris. Det er generelt nydelige bordvine, men området har ingen flagskibe og prestigevine, på trods af den store produktion der er her.

Måske er der for varmt eller også har områdets ry for at lave bulkvine gjort at ingen har gjort forsøget med at lave store vine.

Chalone

Dette område ligger i den nordlige del af North Central Coast i Californien.

Området ligger højt oppe og selvom her kan være varmt om sommeren, sørger højderne for at især grønne druer som Chardonnay, Chenin Blanc og Pinot Blanc har det glimrende, og giver virkeligt flotte og spændstige hvidvine.

Dry Creek Valley

Dette område ligger ved siden af Alexander Valley i Sonoma County i Californien. Som navnet antyder, er her ganske varmt og tørt.

Jordbunden er meget gruset og det giver gode forhold til mange forskellige druesorter. Zinfandel har det specielt godt her, og druen giver nogle fantastiske sorte saftbomber. Også Sauvignon Blanc giver flotte vine herfra.

El Dorado

Sagnbyen El Dorado skulle være byen af guld, og det kan måske overraske at stedet er fundet, og ligger i Sierra Foothills i Californien.

Vinavlerne her forsøger dog at leve op til det fine navn, ved at producere rigtigt flotte vine. Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera, Cabernet Franc og Zinfandel giver alle nydelige vine herfra.

Fiddletown

Dette område ligger i den østlige del af Sierra Foothills i Californien. Vinmarkerne ligger højt og her falder meget regn, som betyder at man dyrker vin uden kunstvanding.

De fleste af vinstokkene er plantet i sandet lerjord og kombineret med meget kølige nætter, giver det især Zinfandel vinene herfra en ganske anderledes elegance.

Det er ofte meget flotte vine, der besidder en elegant krydrethed som adskiller dem fra de saftige alkoholbomber, der fremstilles over det meste af Californien.


Finger Lakes

Finger Lakes ligger syd for den store Lake Ontario i New York State, og her produceres en del vin på Vitis Labrusca stokke, hvilket giver vinene en bismag af våd ræv, som man skal vænne sig meget til.

I de senere år er der dog blevet eksperimenteret en del med europæiske druesorter, og når vejret er varmt nok, giver disse glimrende resultater her. Det er hovedsageligt druesorter som Merlot, Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer og Pinot Blanc der klarer sig godt.

Howell Mountain

Bjerget Howell Mountain ligger i Napa County og i det lille område omkring det skaber der masser af fremragende vine.

Cabernet Sauvignon har det rigtig godt her og giver verdensklasse vine, men også Zinfandel og Chardonnay giver fantastiske topvine fra bjergets fod.

Hudson River

Ved denne flods bredder, dyrkes der en del traditionel vin på Vitis Labrusca stokke, hvilket får vinen til at smage af våd ræv.

I de senere år har man dog med held forsøgt sig med europæiske druesorter som Merlot, Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer og Pinot Blanc.

Knights Valley

Knights Valley er et lille område i den østlige del af Sonoma County.

Jorden her er stenet og gruset, og klimaet giver lav frugtbarhed og dermed perfekte forhold til Cabernet Sauvignon.

Lake Country

Dette område ligger i Californien, men bagved Mendocino og således et stykke fra havet.

Der er ikke lang vintradition her, men på kort tid har producenterne vist, at der kan fremstilles store vine på Zinfandel og Shiraz i området.


Lake Eric

Dette område ligger i New York State og her fremstilles hovedsageligt traditionelle amerikanske vine, på Vitis Labrusca druer.

Det betyder at vinene besidder en bismag af våd ræv, som man skal vænne sig til, for at kunne nyde dem.

Long Island

Dette område er det område i New York State hvor man har haft størst held med at plante europæiske druesorter.

Dette er først sket inden for de sidste 25 år, men bønderne er alligevel kommet langt, og når vejret arter sig, giver druesorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer og Pinot Blanc rigtigt fine resultater her.

Faktisk er det blevet en dille for rigmænd i New York, at have sig et lille “vinslot” på Long Island.

Dette har naturligvis drevet priserne op, men samtidig også højnet kvaliteten betydeligt.

I dag hævder de selv, at de producerer bedre rødvin end Médoc i Frankrig.

Mendocino

Mendocino ligger i den nordlige del af Californien og her findes et ganske specielt overgangsklima.

Hvis vinden kommer fra havet er der ganske køligt, mens det ændres fuldstændigt hvis det er fastlandets varme vind der blæser.

Generelt er her kølige somre og varme vintre, hvilket giver grønne druer som Chardonnay, Colombard, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Malvasia Bianca, Pinot Gris og Riesling gode vilkår.

Især Chardonnay vine er flotte, elegante og minder på mange måder om vinene fra Chablis i Bourgogne.

Mendocino er dog mest berømt for de mousserende vin de produceres her og især i underområdet Anderson Valley.

På rødvinsfronten er det især Cabernet Sauvignon og Zinfandel der dominerer, men her er også plantet en del Barbera, Cabernet Franc, Burger, Gamay, Petite Shiraz og Pinot Noir.

Især Pinot Noir giver meget flotte vine her, men også Zinfandel vinene er meget interessante fordi det kølige klima giver vine med en anden elegance end de mange sorte saftbomber denne drue skaber andre steder i Californien.

Mendocino County

Historie: Første vinmark beplantet i 1850, efter guldfeberen. I 1970’erne og 1980’erne, vandt vinproducenterne i Mendocino, ledet af Parducci Wine Cellars og Fetzer Vineyards internationalt bifald.
Størrelse: 6.300 hektar vinmarker, 25 % af alle vinmarker dyrkes økologisk.

Monterey Bay Area

Syd for San Francisco i Californien ligger dette område, hvor der primært produceres vin på Chardonnay druer.

Området er dog så stort, at der er klimatiske forskelle og der er således gode muligheder for produktion af andre druesorter. Det koldeste underområde er Salinas Valley, hvor der produceres gode Chardonnay og Pinot Noir vine.

Der er lidt varmere omkring Santa Lucia, som således er godt hvidvinsland, hvor især Sauvignon Blanc og Pinot Blanc druer yder deres bedste.

I den sydligste del af Monterey Bay Area har Merlot druerne det godt, mens Cabernet Sauvignon godt kan lide varmen omkring byen Carmel.

Mount Veeder

Dette område i den vestlige del af Napa County, domineres af kølige søbriser og havgus, der gør de klimatiske forhold ganske anderledes end forholdende i selve Napa Valley.

Det giver især gode hvidvine på Chardonnay og flotte rødvine på Cabernet Sauvignon. Især cabernet vinene er ganske spændende da de er ganske anderledes end de cabernet’er, som frembringes i selve den frodige Napa Valley.

Cabernet Sauvignon fra Mount Veeder er ofte lidt mere grønne og intense end de cabernet’er der fremstilles i resten af Napa County.

Napa Valley

Napa Valley i Californien er kun 40 km. lang og 12-16 km. bred, og det er det mest intensive og koncentrerede vinområde i verden.

Dalen ligger nord for storbyen San Francisco i Napa County og er spækket med store og berømte vinfirmaers hovedsæder. Det skyldes, at klimaet her er perfekt til vinfremstilling.

Her er masser af sol, og kølig vind fra de nærliggende bjerge sørger for, at man ikke for råd og meldug.

Det giver især Cabernet Sauvignon optimale forhold. De varme sommerdage modner druerne til det perfekte og giver nogle af verdens bedste og dyreste vine hentes.

Napa County

Dette er selve hjertet af vinproduktionen i Californien, så det er lidt sjovt at tænke på at områdets første vinplanter ikke blev plantet før i 1838, hvor en tørstig pelsjæger startede for sig selv.

I dag er område det mest koncentrerede vinområde i verden og her fremstilles en ufattelig masse store og dyre vine.

Især Cabernet Sauvignon har det fantastisk i Napa County og specielt i underområderne Rutherford og Stags Leap, fremstilles nogle helt ekstremt intense vine.

Selvom Cabernet Sauvignon fra Napa County er fremragende så har vinenes berømmelse betydet at de bedste i dag er næsten uanstændigt dyre og det samme gælder for de Chardonnay baserede hvidvine der fremstilles i området.

Napa County er dog andet og mere end Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Her fremstilles også meget flotte vine på Merlot, Zinfandel og Sauvignon Blanc, mens sorter som Chenin Blanc, Pinot Noir, Cabernet Franc, Grenache, Malbec, Syrah og Petite Shiraz også gør det glimrende.

Napa County inddeles i underområderne:

 • Atlas Peak
 • Carnerod
 • Howell Mountain
 • Mount Reeder
 • Napa Valley
 • Oakville
 • Rutherford
 • Stags Leap

Historie:
Napa betyder på Wappo indianernes sprog “overflodens land”.
Det var opdagelsesrejsende som George Yount plantede druer i Napa i 1838.
Charles Krug har fået æren for at have startet den første erhvervsmæssige vinproduktion i 1861.
Med åbningen af Robert Mondavi Winery i 1966 indledtes vin boomet i Napa Valley.
Størrelse: 18.600 hektar vinmarker, kun omkring 8 % af det samlede vindyrkningsareal i Californien. Napa Valley er 45 km lang og gennemsnitligt 5 km bred.

North Central Coast

Dette område ligger i Californien hvor det strækker sig fra San Francisco til Monterey. Området er især kendt for de mange store vinhuse, der benytter store vinmarker placeret i dalene, til at lave masser af hightech billig vin.

Tidligere var det disse store mængder billig vin der karakteriserede området, men i dag er der kommet mange små kvalitetsproducenter til, og de fremstiller kvalitetsvine på røde sorter som:

 • Barbera
 • Cabernet Sauvignon
 • Carignan
 • Grenache
 • Mourvèdre
 • Pinot Noir
 • Syrah
 • Trebbiano
 • Petite Shiraz
 • Zinfandel
og hvide sorter som:

 • Chardonnay
 • Chenin Blanc
 • Colombard
 • Gamay
 • Gewürztraminer
 • Muscat
 • Pinot Gris
 • Riesling
 • Sauvignon Blanc
 • Sémillon
 • Viognier

Mangfoldigheden af anvendte druesorter giver sig også udtryk i antallet af underområder, men mest interessante er dog Chalone og San Ysidro.

Oakville

Området ligger i hjertet af Napa County i Californien.

Klimaet er perfekt til vinproduktion, og i Oakville skabes der store vine på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Som hovedregel er de røde vine meget intense kraftkarle mens de hvide vine besidder både fedme og elegance. Især vinene på Sauvignon Blanc kan være helt exceptionelle.

Paso Robles

Dette store område er et af de ældste vinproducerende områder i South Central Coast i Californien. De første druer blev høstet her i slutningen af 1700-tallet.

Området ligger et stykke inde i landet og derfor er der ganske varmt. Af den grund er området hovedsageligt tilplantet med blå druer, specielt Zinfandel, Syrah og Grenache.

Varmen kræver dog at man skal være meget omhyggelig, for at undgå at vinene bliver smattede og marmeladeagtige.

De gode producenter skaber dog rigtigt flotte, tætte og intense vine med stort potentiale.

Russian River Valley

Russian River Valley blev opkaldt efter en gruppe russiske pelsjægere som overvintrede her i 1800-tallet, og dalen ligger omkring Russian River i det centrale Sonoma County Californien.

Klimatisk er området ganske køligt og her er næsten altid en kølig morgentåge der giver en ganske kølig vækstsæson.

På mange måder minder klimaet om Bourgogne og netop derfor produceres nogle af Californiens bedste Pinot Noir og Chardonnay vine her.

Rutherford

Dette område ligger ved siden af Oakville i hjertet af Napa County i Californien.

Rutherford er et af de meget prestigefyldte underområder af Napa County og her ligger de store vinfirmaers hovedsæder side om side med Cabernet Sauvignon marker.

Netop Cabernet Sauvignon yder her sit allerypperste og det er meget få steder i verden, der kan fremvise så mange også imponerende Cabernet baserede vine.

Sierra Foothills

I dette område startede vinavlen i Californien. Det var her guldfeberen var størst og derfor var det her der i forrige århundrede blev plantet masser af Zinfandel for at slukke eventyrernes tørst.

Nogle af disse stokke står her stadigvæk, og sammen med de nyplantede stokke, har de skabt den myte at verdens bedste Zinfandel kommer fra Sierra Foothills eller underområderne El Dorado, Fiddletown og Shenandoah Valley.

Sierra Foothills består mest af bjerge og langt de fleste steder, er det vanskeligt at dyrke vin. Forholdende giver dog noget ekstra til Zinfandel druerne og derfor yder de virkelig deres ypperste her. Det er ofte kæmpestore intense og stærkt krydrede vine.

Siden 1980’erne har andre sorter også vundet frem og i dag er vinene på Sauvignon Blanc og Riesling også i topklasse, mens Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Sangiovese, også er i stærkt fremgang.