Østrigs vinregioner

Østrig deles i 5 vinregioner

  • Burgenland
  • Neusiedlersee
  • Niederösterreich
  • Steiermark
  • Wien

 

 

 

 

 

 

 

Niederösterreich er provinsen Nedre Østrig

  • Weinviertel
  • Wachau
  • Kremstal
  • Kamptal
  • Traisental
  • Donauland, som består af Wagram og Klosterneuburg
  • Carnuntum
  • Thermenregion

Burgenland

  • Neusiedlersee
  • Neusiedlersee-Hügelland
  • Mittelburgenland
  • Südburgenland

Steiermark

  • Südoststeiermark
  • Südsteiermark
  • Weststeiermark

Wien

Burgenland

Denne del af Østrig grænser op til Ungarn og her giver Neusiedler søen mulighed for at fremavle den ædle råddenskab som især Riesling druen har godt af.

Det giver fantastiske hvidvine, som minder meget om de ædelsøde vine fra Rheingau i Tyskland.

Den lokale Grüner Veltiner bruges dog også en del her, men det giver ofte lidt kedelige vine. De bedste vine fremstilles helt tæt på søen i underområdet Neusiedlersee

På rødvinssiden er Burgenland dog langt bedre stillet og i dag regnes området som Østrigs mest kvalitetsbevidste rødvinsregion.

Nogle producenter har fået stor succes med at lave vine på Cabernet Sauvignon og Merlot, men langt mere spændende er vinene der fremstilles på Blaufränkish.

Når disse vine er bedst minder de på mange punkter om vine på Nebbiolo, og de kan således besidde toner som lakrids, cedertræ, kamfer og en elegant krydrethed.

Burgenland har to underområder:

  • Mittelburgenland
  • Südburgenland

Neusiedlersee

Den store sø Neusiedlersee ligger i Burgenland i det østlige Østrig, op til grænsen mod Ungarn.

Der er store vin beplantninger langs med søen, fordi den har en helt unik indflydelse på druerne.

Søen giver nemlig kølige nætter om sommeren og om efteråret giver den helt optimale muligheder for den ædle råddenskab botrytis, der anvendes til at fremstille fantastisk intense søde vine.

Specielt Riesling og Grüner Veltliner vinene bliver meget flotte og saftige, men også Bouvier, Chardonnay, Muskat Ottonel, Pinot Blanc og Traminer anvendes hyppigt i dette område.

På rødvinssiden dominerer druer som Zweigelt, Bläufrankisch, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og St.-Laurent, men rødvinene er ikke nær så spændende som de hvide og søde vine.

Langt størsteparten af regionens vine kommer fra Neusiedlersee området, men underområdet Neusiedlersee-Hügelland lever også en del vin.

 

 

 

Niederösterreich

 

 

 

 

 

Dette område dækker den nordlige del af Østrig og her laves nogle af landets bedste tørre hvidvine.

Vinene skabes på Grüner Veltliner, Müller-Thurgau og Riesling druer og de besidder ofte en stålsat tørhed, som blandes med en fin krydret smag.

Den sydlige del af dette område huser det lille underområde Gumpoldskirchen, hvor vinene bliver mere muskuløse i deres tørhed og hvor man kan være heldig at finde gode rødvine på Merlot og Cabernet Sauvignon druer.

Niederösterreich er klart den vinmæssigt største region i Østrig, og alene underområdet Weinviertel er dobbelt så stort som regionen Neusiedlersee.

Det betyder naturligvis stor variation i de forskellige underområder som er:

  • Carnuntum
  • Donauland
  • Kamptal
  • Kremstal
  • Thermen region
  • Traisental
  • Wachau
  • Weinviertel

Steiermark

 

 

 

 

 

Dette område ligger i den østlige del af Østrig, helt nede ved grænsen til Slovenien.

Her fremstilles hovedsagelig hvidvin på druerne:

  • Chardonnay (Morillon)
  • Muscadelle
  • Pinot Blanc (Weißburgunder)
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc

Det er generelt meget aromatiske vine, som besidder en vis fedme i deres tørre smag.

På rødvins fronten er det mest ordinære vine baseret på Zweigelt der dominerer, men der fremstilles også spændende niche vine rund omkring.

Der er tre underområder i Steiermark:

  • Südsteiermark
  • Südoststeiermark
  • Weststeiermark

Wien

Der har været dyrket vin omkring Wien, ligeså længe byen har eksisteret.

De første keltiske bebyggelser dyrkede vine allerede da romerne kom til, og de første navngivne vinmarker er beskrevet tilbage i 1100-tallet.

Siden hen har byens vækst fjernet en del vinmarker, men i de senere år har man politisk besluttet at frede en del områder, for at bevare vindyrkningen som en integreret del af den østrigske hovedstad.

I dag er der således omkring 680 hektar opdyrkede vinmarker omkring Wien.

Området omkring den østrigske hovedstad består mest af bakker, hvor der primært dyrkes hvidvin på druer som Grüner Veltiner, Pinot Blanc, Chardonnay, Müller-Thurgau og Riesling.

Rødvine er mere sjældne, men der dyrkes dog en smule Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Zweigelt.

Langt de fleste af vinene er ordinære vine, der er fremstillet for at blive drukket på Wiens caféer, og som derfor ikke har lang levetid.

Vinområder

Carnuntum

Dette område ligger i Niederösterreich i det nordlige Østrig, og områdets navn henviser til en vigtig romersk garnison der lå placeret her.

Carnuntum stod indtil for få år siden fuldstændig i skyggen af mere kendte naboer som Thermenregion og Weinviertel, men takket være intensivt arbejde med forbedring af kvaliteten, er området nu kommet op i gear.

Grüner Veltiner er områdets mest plantede drue, men andre grønne druer som Weißburgunder og Sauvignon Blanc ses hyppigt.

På trods af den store udbredelse af grønne druer, er Carnuntum mest kendt for sine glimrende rødvine.

Her fremstilles eksplosive Zweigelt vine, buldrende og frugtfyldte Blaufränkisch sager og bløde Cabernet Sauvignon typer.

Carnuntum er bestemt et område på vej frem, og mange mener at det i fremtiden vil blive Østrigs vigtigste rødvinsområde.

Donauland

Donauland ligger i det centrale Niederösterreich, og området er mest kendt for sine hvidvine.

Specielt Grüner Veltiner giver glimrende og krydrede vine i Donauland, men også Weißburgunder gør det godt.

På rødvinsfronten er det mest Zweigelt man ser, men det er sjældent vine, der gør det store væsen af sig.

De mest kendte vine fra Donauland er uden tvivl de fantastiske Eisweine der er områdets specialitet.

Kamptal

Omkring floden Kamp i Niederösterreich ligger Kamptal, som er et af Østrigs bedste hvidvinsområder.

Det skyldes primært et godt klima, hvor solen varmer de stenede bakker op i løbet af dagen, mens en kølig vind fra det nordligere Weinviertel, afkøler stokkene om natten.

Disse specielle forhold er perfekt til sorter som Grüner Veltiner og Riesling, men her findes også en del Weißburgunder og Chardonnay.

Specielt vinene på Grüner Veltliner er som regel en oplevelse, med deres ranke syre, krydrede og aspargesfyldte duft og deres stålsatte karakter

Kremstal

 

Kremstal ligger i Niederösterreich og her er det igen nationaldruen Grüner Veltliner, der dominerer.

Området er ret åbent og består mest af flade marker og solbeskinnede bakker.

Denne åbenhed går igen i vinene, som ofte er lette og elegante. Udover Grüner Veltiner, dyrkes her en del Riesling, mens blå druer er mere sjældne.

Mittelburgenland

Området syd for søen Neusiedl i Burgenland er bakket og dækket af skov.

Undergrunden består mest af sand og sandet lerjord, hvilket er grunden til, at her kan produceres karakterfulde, tanninrige rødvine, primært på druer som Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot og Zweigelt.

Området kaldes ofte for “Blaufränkisch landet”, hvilket fortæller lidt om den betydning, netop denne drue har i dette område.

I Mittelburgenland findes forholdsvis mange, meget gamle Blaufränkisch stokke, hvilket giver vine med god struktur, fin syre og stor personlighed.

Neusiedlersee-Hügelland

Dette område på vestsiden af Neusiedler søen, er et af Østrigs bedste vinområder. Søen giver mulighed for at producere flotte hvidvine på druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Weißburgunder.

Specielt Weißburgunder vinene er helt i top, og regnes af kendere for at være blandt Europas bedste vine på denne drue.

På rødvinsfronten er det Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon og Zweigelt der dominerer, og også disse vine kan være glimrende.

Neusiedler søen giver også mulighed for at lave fantastiske søde vine, fordi den ædle råddenskab botrytis godt kan lide søens kølige dis.

Südburgenland

Den sydlige del af Burgenland var tidligere en del af Ungarn, og selvom området kom til at høre under Østrig, er det stadig en smule tilbagestående.

Der er dog gjort et stort stykke pioneer arbejde med de røde vine, som på grund af den jernholdige undergrund, kan få et umiskendeligt krydret touch.

De mest dyrkede blå druer er Blaufränkisch og Zweigelt, mens de hyppigst dyrkede grønne druer er Riesling og Weißburgunder.

Südoststeiermark

Südoststeiermark er et gammelt vulkansk område, og selv i dag skyder vulkanske formationer op i landskabet.

Den vulkanske fortid giver et særligt terroir, der – ifølge de lokale – sikrer en særlig aroma og krydrethed i vinene.

Området er et klassisk hvidvinsområde, hvor druer som Chardonnay (Morillon), Riesling, Sauvignon Blanc, Traminer og Weißburgunder dominerer, men der fremstilles også en smule rødvin på Zweigelt.

I de senere år er det kommet på mode at lave fede og fadlagrede vine på blandinger af specielt Sauvignon Blanc og Chardonnay, men selvom disse vine kan være glimrende, kunne de ofte være fremstillet alle mulige andre steder i verden.

Langt mere interessant er områdets Traminer vine, der er normalt dyrkes op mod grænsen til Slovenien.

Den vulkanske undergrund er perfekt til at udvikle rose duftende Traminer vine og selvom produktionen ikke er særligt stor, er vinenes kvalitet uomtvistelig og værd at prøve.

Südsteiermark

Den sydlige del af Steiermark regionen, består mest af stejle, grønne bakker og idylliske gårde og området er et af de kønneste vinområder i Europa.

Som så mange andre steder i Østrig er her forholdsvis køligt, så det er primært hvidvin, der står på menuen.

Druerne Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc og Morillon (Chardonnay) er vidt udbredte, og giver ganske fine vine herfra.

 

Gennem de sidste 10 år er udviklingen i Südsteiermark gået stærkt, og i dag er der flere producenter i området, som regnes blandt Østrigs bedste.

Thermen region

Antikkens termiske bade har givet navn til dette område i Niederösterreich, hvor mange af Østrigs bedste vine fremstilles.

Jorden er fattig, stenet og visse steder også meget leret, men sammen med meget varme somre og kolde vintre, er her perfekt til vinavl.

To tredjedele af områdets marker er beplantet med grønne druer som Chardonnay, Neuburger, Rotgipfler, Sauvignon Blanc, Weißburgunder og Zierfandler.

Specielt de lokale sorter Zierfandler og Rotgipfler giver klassiske vine med spændende duft, lavt syreindhold og stort lagringspotentiale, men på det seneste er også sprøde vine på Chardonnay og Sauvignon Blanc i international stil, dukket op.

Thermen regionen kaldes ofte for Østrigs Côte d’Or og sammenligningen med Bourgogne, er ikke helt uden hold i virkeligheden.

Både jordbunds- og klimatiske forhold minder meget om forholdene i Bourgogne, og Pinot Noir har det da også glimrende i Thermenregion.

Derudover fremstilles der vine med stor krop og bløde tanniner, på druer som Blauer Portugieser, Sankt Laurent og Zweigelt.

Området er befolket med meget ambitiøse vinbønder, som gør alt for at udvikle områdets vine, hvilket betyder at der til stadighed dukker nye fremragende vine op, både på enkelte druer og på nyskabende blandinger.

Traisental

Arkæologiske fund har vist, at der har været dyrket vin i Traisental i Niederösterreich siden bronzealderen, og der var store vinmarker allerede da Romerne kom til.

Området er tørt og sandet, og det giver fine betingelser til grønne druer som Chardonnay, Grüner Veltiner og Riesling.

Specielt Grüner Veltiner giver flotte og ranke vine i dette område, og de bedste producenter fremstiller vine, der bestemt er en oplevelse.

Wachau

Dette område i Niederösterreich er utroligt smukt og på UNESCOs liste over verdensarv.

Århundreders arbejde har forvandlet de stejle bakkesider til vinterrasser, plantet med sorter som Grüner Veltliner, Neuburger, Muskateller og Riesling.

Områdets bønder har altid været meget kvalitetsbevidste, og for at hjælpe forbrugerne har de inddelt deres vine i tre undertyper:

  • Steinfeder er lette og friske vine
  • Federspiel er mere fyldige og elegante
  • Smaragd er de kraftigste vine, med masser af nuancer

Denne kvalitetsbevidsthed har ført til, at områdets hvidvine på Grüner Veltiner og Riesling er vidt berømte, og bestemt et forsøg værd.

Det er vine, der ofte har både fersken og abrikos i duften, og i de mere kraftige og monumentale sager, går det over i eksotisk frugt med mineralske undertoner.

Weinviertel

Weinviertel i Niederösterreich er Østrigs største underområde og med næsten 16.000 hektar vinmarker, er det dobbelt så stort som Neusiedlersee, der er næststørst.

Her hersker Grüner Veltiner, og overalt giver den frugtfyldte hvidvine med et pebret element og en duft med toner af Asparges.

Østrigs bedste asparges vokser også i Weinviertel, og da netop Asparges og Grüner Veltliner smager forbløffende godt sammen, er denne kombination en fast bestanddel af det lokale køkken.

Udover Grüner Veltliner, dyrkes her en del Chardonnay, Riesling og Weißburgunder, mens røde druer som Blauer Portugieser og Zweigelt, også kan ses mange steder.

Weststeiermark

Weststeiermark er Østrigs markante rosé område, hvor man primært producerer en ting, nemlig den berømte Schilcher rosé, baseret på den lokale drue Blauer Wildbacher.

Schilcher kan variere i farve fra meget lys til laksefarvet, og vinen har næsten altid et ekstremt højt syreindhold, som man enten oplever som forfriskende eller surt.

Udover den allestedsnærværende Blauer Wildbacher, dyrkes her en smule hvidvin på Riesling og Pinot Blanc og lidt rødvin på Zweigelt.