Mousserende vin

  

Som ved alle andre vintyper afhænger karakteren af mousserende vine af fremstillingsprocessen, og i dette tilfælde, hvordan der er opstået bobler i vinen.

Ved de allerbilligste mousserende vine er der simpelthen tale om, at vinen tilsættes kulsyre, som det sker ved mange andre læskedrikke, men i langt de fleste kvalitetsvine er der tale om en færdiggæret tør vin, der tilsættes sukker og gær, og som derefter laver en andengæring, og det er boblerne fra denne andengæring, men ser, når man skænker vinen op i glasset.

I nogle tilfælde foregår andengæringen på tank – metoden kaldes Charmat-metoden– og den kan give pæne, forfriskende vine.

Ved de store mousserende vine tappes vinen på flaske efter tilsætningen af sukker og gær, og andengæringen foregår på flaske.

Metoden kaldes ofte Champagne-metoden – fordi den har været brugt i Champagne i flere hundrede år – men den lovgivningsmæssigt korrekte betegnelse, som man finder på etiketten er ’Méthode Classique’.

Fordelen ved at lade andengæringen foregå på flaske består i, at vinen efter gæringen er slut lagrer i den lille beholder, som flasken. er sammen med gæringsbundfaldet.
Efter et stykke tid sker der en nedbrydning af de cellevæggene i de døde gærceller, og der frigives nogle stoffer, der giver vinen større aromatisk kompleksitet og fylde.

  

Den klassiske metode bruges i:

  • Champagne
  • Franske Crémant’er
  • Cava fra Spanien
  • Franciacorta i Italien
  • Cape Classique MCC i Sydafrika
  • samt en lang række andre mousserende vine i forskellige lande

Vi forhandler følgende Cap Classique:

I Champagne bruges tre druer til fremstilling af Champagne:

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier

og de to første genfinder man i de fleste områder, hvor der produceres mousserende vine.

Cava i Spanien

Der bruges dog også en række lokale druer i de forskellige områder, og især Cava har deres egne tre:

  • Macabeo
  • Parellada
  • Xarello

Eftersom varigheden af lagringen med gæringsbundfaldet er af stor betydning for karakteren og kvaliteten af den mousserende vin, er der derfor minimumregler for lagringslængden:

  • 9 måneder i Cava
  • 15 måneder i Champagne
  • 9 måneder i Cape Classique

men de fleste producenter flaskelagrer langt længere end foreskrevet.

Når vinen er færdiglagret, fjernes bundfaldet, og der tilsættes en likøropløsning, der giver vinens sødmegrad, og efter de tørreste først er labelteksten:

  • Brut Nature, er den mest tørre
  • Brut
  • Sec
  • Demi-sec, er ret søde