Marula Cream er en ikonisk, stolt Sydafrikansk lokal likør.
Som sydafrikaner er der mange ting, der bringer en tåre i øjet.
Der er de ikke så gode ting som forebygges Aids og COV19 dødsfald, kriminalitet, underbetalte betjente og visse politikere. Ja, der er ofte meget at græde over, selv for fuldvoksne mænd.
Men så er der de gode ting. Ligesom da Nelson Mandela bar en Springbok trøje, og Sydafrika vandt Rugby World Cup på hjemmebane i 1995, og bragte pokalen det hjem fra Frankrig i 2007.
Vi alle måske hulkede, da “Vores” Charlize leveret sin Oscar takketale i 2004 for hendes fremragende præstation i Monster, og da Tsotsi skovlede den gyldne statuette for bedste fremmedsprogede film to år senere.
Selv de mere hærdede blandt os blev rørt, da vi “fik” FIFA World Cup for 2010 og turneringen blev afviklet på en perfekt måde.
Vi er en sentimental flok, det er helt sikkert.
Jeg mener, mange der holder af landet, har følt en patriotisk påvirkning, når de flyver efter en lang strækning fra dit hjemland og hører (hvis du tilfældigvis er på vores nationale luftfartsselskab), at gode gamle “Seffricen” accent stammer fra cockpittet, der varmt byder dig velkommen til landet med regnbuer og mirakler?
En ting er sikker med en god følelse er, at første du smager Marula Cream likør, der hældes fra en flaske over med knust is i et plastikbæger, nippede 20.000 meter over jorden (et eller andet sted nedenfor, en fiskeørn græder, bushen rører med bevægelser af væsner store og små). Det er smagen af ”Guds eget land”.
Selv for dem, der ikke er til store fløde likører, er der noget frygteligt stemningsfuldt over det, og det er ikke kun elefanten på etiketten der fremmaner gode minder om aften hygge måske i Kruger Parken.
Oplevelsen er lavet af frugten af den oprindelige Marula træ, som vokser vildt i sub-ækvatoriale Afrika i store mængder i naturen, kan det næsten være godt for dig, hvis det ikke var for fløden og sukker (ganske vist en stor del af “lækker” faktor).
Marula frugt har fire gange mere C-vitamin end en appelsin og er rig på mineraler også; det har været en integreret del af kost og trivsel i lokalsamfundene i generationer.
Marula tidlige forfader er ”mampoer”, et lokalt “brand” der menes oprindeligt at have været lavet ved hjælp af overmodne Marula frugt.
Og det er en udbredt opfattelse, at frugten har elskovsmiddel egenskaber, muligvis en grund til, at det ikke kun tilbedt af elefanter, men at den populære drik nydes i mere end 160 lande rundt om i verden.
Den satin-glatte fløde likør dukkede første gang op på det sydafrikanske marked i 1989 og er nu landets mest udbredte likøragtige alkoholholdige drik.
Dens succes er understøttet af flere udmærkelser. Ved International Wine and Spirit Awards 2007 vandt Marula som Bedste Likør i verden og blev dømt som “Best in Class” med en guldmedalje det følgende år.
Desuden blev det givet “Superbrands” status af den sydafrikanske Superbrands Rådet 2008/2009, der “identificerer og hylde ekstraordinære mærker”, med kriterierne for udvælgelse, herunder “markedsdominans, levetid, goodwill, kundeloyalitet og samlede marked accept”. Marula fik en samlet vurdering på 92%.
Og der er flere feel-good ting, bortset fra de varme og glade følelser, der sandsynligvis vil blive oplevet efter et glas eller to.
Naturelskere kan tage et par ekstra punkter på deres samvittighed da Amarula er dybt involveret i beskyttelse, forvaltning og bevarelse af den afrikanske elefant; Amarula Elephant Research Programme investerede 3,1 mio.
Det er et sydafrikansk ikon i enhver forstand, så meget som spir på kirker stiger over de høje gader i hver støvet lille by, biltong og koeksistens.
Sådan bliver Marula lavet
Det hele starter i Phalaborwa-regionen i Limpopo-provinsen, porten til Kruger National Parken. Her kan besøgende besøge Amarula opsamlingen og indholdet er anvendes til cremen i likør og andre merchandise.
Det er også centralt for livet i de lokalsamfund, der i løbet af sæsonen, plukker Marula frugter til papirmasse forarbejdning.
Fra januar til marts bærer marulatræet sin frugt, som modnes og falder til jorden. (Frugten bør aldrig plukket fra træet.) Frugten høstes traditionelt af kvinder, som leverer den til Amarula-produktionsanlægget nær Hoedspruit.
I lavsæsonen sponsorerer Amarula lokalsamfundsbaserede jobskabelsesprojekter som supplement til høstmaskiners indkomst.
På produktionsanlægget fjernes kernen og kødet knuses fra huden, og frugtkødet gæres på en måde, der ikke er ulig vinfremstillingsprocessen.
Efter gæringen destilleres Marula “vinen” i kobber Potstill og modnes derefter i små egetræsfade i ca. to år.
Destillatet er beriget med Marula ekstrakt og derefter blandet med fløde fra Jersey køer til en glat konsistens til at danne Amarula Cream, som vi kender det, med et alkoholindhold på 17%.
Marula facts
I Afrika vokser et specielt træ: Det tørkeresistente marulatræ (Scelerocarya birrea) Marula træet. Det findes hovedsageligt i de varme regioner vokser hovedsageligt i de varme, frostfrie regioner er hjemmehørende i det subækvatoriale Afrika og findes i 29 lande. Det gennemsnitlige store træ kan nå en højde på op til 15 meter og med minimal nedbør det normalt producerer en rig høst.
Dette gennemsnitlige store træ, som kan findes i mellem til lave højder, i åben skov og i bushen, kan nå en højde på op til 15 meter.
I februar, på toppen af den afrikanske sommer, de olivengrønne frugter af Marula træet modnes til gylden-gule frugter.
Det betragtes som en af Afrikas skatte, med beviser tyder på, at ligesom baobab, har det eksisteret – og æret – siden oldtiden. Kun huntræet bærer frugt, mens det mandlige træ viser blomster. Et enkelt træ kan bære op til 500 kg frugt om året, som kun kan høstes i naturen.
Marula træet er beskyttet af skik og lov, og har en fremtrædende plads i frugtbarheds ritualer.
Det er kendt af Zulu som “The Marriage Tree”; en potent frugtbarhed symbol, det bruges i et udrensningsritual før ægteskabet.
Marula frugt menes at være et elskovsmiddel, og ved at spise det, mener lokale kvinder, at de er mere tilbøjelige til at blive gravid.
Barken af træet siges at have stærke medicinske egenskaber. Det nordlige Sotho-folk tror, at marulatræet blev tilbudt folket af ånderne og dermed er helligt.
Dens intense tropiske duft tiltrækker forskellige arter af vilde dyr og flok elefanter, hvis mad er Marula frugt.
Af denne grund er Marula træet også blevet kendt som “Elefanttræet”. Kun det kvindelige træ bærer frugt – kødfulde, sure, med en eksotisk aroma – der indeholder fire gange så meget C-vitamin som en gennemsnitlig orange. De har en aflang form og størrelsen af en mellemstor blomme. Den modne Marula frugt er en lys gul farve og et læder skal, der omslutter hvidt fibrøst kød og en stor sten. Stenen indeholder to eller tre kerner, rig på olie og protein. I en god sæson, kan et enkelt træ bære så mange som to tons frugt. Men naturen kan ikke forudsiges, og udbyttet kan variere fra sæson til sæson. På grund af den intense tropiske duft af frugterne tiltrækkes forskellige arter af vilde dyr og elefantbestande.
Da frugten er elefanternes kropsmad, kaldes Marula træet også “elefanttræ”.
Flokke af elefanter traver mange miles af duften af den modne frugt.
Angiveligt påvirkes elefanter og kan blive “gale”, når de spiser let fermenteret frugt, der er faldet til jorden, men det er dog ingen afgørende beviser om berusede pachyderms. Men kun den kvindelige Marula træet bærer frugt og disse er kødfulde, sure, med en eksotisk aroma.
Udbytterne kan variere fra sæson til sæson, men et enkelt træ kan bære op til to tons frugt. Amarula Cream er skabt af dette mystiske træ, jorden og solen i Afrika. Efter de modne frugter af Marula træet er blevet indsamlet, frøene fjernes, og kødet er presset ud af skallen. Marula-kødet gæres derefter på samme vilkår som dem, der anvendes til vinfremstilling. Efter gæringen destilleres Marula-vinen til kobber Potstill. Den unge likør lagres derefter i små egetræsfade i omkring to år og samtidig bliver det beriget med ren Marula ekstrakt.
Endelig tilsættes likøren med den bedste frisk Jersey fløde indtil der skabes en jævn konsistens. Processen med at tilsætte fløde, er meget sofistikeret, da mosten skal beriges den unikke aroma af Marula frugt i en koncentreret form.
Dette resulterer i en creme produkt, der er helt stabil, rig og blød. Det endelige produkt har et alkoholindhold på 17% vol. Der er ingen spild i fremstillingen af Amarula: da de resterende kerner indsamles, tørres og derefter gives tilbage til samfundet, der bruger olier fra de indre nødder til forskellige salver.
Den meget nærende frugt bruges også til at lave saft, syltetøj og andre spiselige.
Marula Cremelikør
Udtrækket af disse blade fra amarula træet er blandet med frisk mælk og fløde fra Jersey køer og desuden er alkohol tilført i en kompliceret proces, som garanterer for lang holdbarhed.
Der er ikke tilført produktet nogen form for tilsætningsstoffer, så det er den rene vare. Marula kan i åben tilstand komme i køleskabet op til 14 dage, uden at smagen og karakteren ændres.
Likøren er perfekt at serveres som en likør til kaffen eller nydes med stort velbehag med en klump is i glasset.
Smagen af fløde, karamel og blød alkohol er behagelig og desuden er smagen mindre fed andre flødelikører, f.eks. Baileys.
Udtrækket af disse blade er blandet med frisk mælk og fløde fra Jersey køer og desuden er alkohol tilført i en kompliceret proces, som garanterer for lang holdbarhed. Der er ikke tilført produktet nogen form for tilsætningsstoffer, så det er den rene vare. Marula kan i åben tilstand komme i køleskabet op til 14 dage, uden at smagen og karakteren ændres.
Likøren er perfekt at serveres som en likør til kaffen eller nydes med stort velbehag med en klump is i glasset. Smagen af fløde, karamel og blød alkohol er behagelig og desuden er smagen mindre fed andre flødelikører, f.eks. Baileys.