Lothian Vineyards

Born Wine har gennem flere år smagt adskillige af Lothian vine og i samme periode har undersøgt om vi kunne blive deres importør til Danmark og Skandinavien og endelig i 2017 har det lukkedes at få aftalen hjem.

Vi er meget glade for Lothian Vineyards, som er beliggende i Elgin, med speciale i den burgundiske stil på ”Cape” vine og her tænkes specielt på deres fantastiske Chardonnay og ikke mindst deres Pinot Noir, der bare bliver bedre og bedre. Deres vine har et fantastisk europæisk kold klimas udtryk og samtidig rigtig saftige og modne. Historien om Lothian Vineyards begyndte med en søgen efter det perfekte sted at dyrke Cape vine.Familien Wilson har været involveret i vinproduktion i tre generationer og var fast besluttet på at skabe vine af højeste kvalitet.

For at gøre dette, skulle de finde et område, med de rigtige jordbundsforhold. Efter lang tids søgen, endte de i Elgin, hvor de fandt ejendommen Somersfontien ved floden Palmiet.

Den blev hurtig anerkendt for sit enorme potentiale.

Dog ville de ikke fremstille egne vine, før de havde fundet de ideelle druevarianter, samt kunne repræsentere første klasses vine.
Så Lothians tidligste produktioner, blev solgt til andre vingårde.
En vinmager fortalte Ewen, at hans druer var af så høj kvalitet nu og at han ikke burde sælge dem videre.
Der indså han så, at tiden var inde til at skabe deres egne vine.
Lothian producerer Pinot Noir, Chardonnay og tør Riesling, som dyrkes under ideelle forhold, takket være et køligt klima skabt af Mountain Shadows, sydvendte vinmarker og briser fra floden og nærliggende hav.
Under vinfremstillingen er der fokus på at udtrække de sande smage og give frugten til at udtrykke sig selv.

Wilsons engagement i at skabe vine af elegance og integritet blev valideret, da Lothian for 2011 Pinot Noir blev tildelt sølv på 2012 Decanter Verdens Wine Awards.
Wilson familiens beslutning om at gøre vin var længe undervejs.

Deres bedstemor som oprindeligt er fra Skotland, ejede vingården Rust en Vrede i 1950’erne og 60’erne. Deres mor boede i Lynedoch og arbejdede med Joubert familien og de leverede druer til vingården Spier. Så det var kun naturligt, at Wilson brødrene Gavin og Ewen ønskede at fortsætte familiens engagement i Cape vinfremstilling.

“Lothian Vineyards er et relativt nyt navn i Elgin, den første årgang udgivet i 2010, om end i meget små mængder. Dens navn stammer fra det faktum, at indehaveren Gavin Wilson’s forfædre alle havde Lothian i deres navn (intet at gøre med en mur som foreslået i Platters Guide.) Han er baseret i Cape, men tilfældigvis er i Det Forenede Kongerige, hvor jeg mødte ham til at smage aktuelle udgivelser.

Selv om mange måner siden hans familie var engang indehavere af den berømte Stellenbosch ejendom Rust en Vrede, han tilbragte sine formative år, arbejder i en vin detailforretning i Jersey, før indse, at han aldrig ville tjene penge og indledte en succesfuld karriere inden for finansiering.
“Jeg ønskede at gå tilbage til, hvad min bedstemor og mor havde gjort, da de ejede Rust en Vrede,” forklarede han. “Så jeg begyndte at kigge rundt i Kap i 2003.

Jeg var tæt på at købe i Franschhoek, da nogen sagde, at der var en ejendom i Elgin til salg, der var placeret i Kogelberg National Park. Jeg pløjede stort set alt, hvad jeg havde gjort i finansiering i boet, som havde været en protea gård, der var blevet ignoreret i en årrække. Gavin stolede på sin vinforsker for at få råd om, hvad han skulle plante. “Jeg ønskede at plante Pinot, Chardonnay og Riesling, men min vinforsker sagde, at vi skal have Viognier, Sauvignon Blanc og Shiraz og så videre. Vi plantede dem alle, men Shiraz og Sauvignon Blanc er blevet podet ud, og vi fordoblede mængden af Pinot Noir og Chardonnay. Vinologen blev fyret. Vingården drives nu af min bror Ewen med tidligere De Morgenzon vinproducent Stephan Gerber som vinproducent.

Kevin har vendt det rundt, fordi det ikke var, hvad jeg ønskede det skal være. Den 13,5 hektar store vingård løber langs Palmiet-floden, som på tidspunktet for mødet Gavin havde brudt sine bredder og oversvømmet en stor del af ejendommen, selv om vinstokke så ud til at være sikker på højere jorden af de billeder, han viste mig. Alle de frugter i øjeblikket kommer direkte fra boet, men han kan ud-source nogle Shiraz i fremtiden.
Paradis på Cape

Wilson-familiens ikke-interventionistiske håndværksmæssige vinfremstillingsteknik flyder ind i følelsen af Lothian House: en bedrift af moderne arkitektur, designet med følsomhed over for miljøet. Lothian ejendom er kendetegnet ved naturen, placeret i UNESCO erklærede Kogelberg Biosphere Reserve. Lothian Vineyards er en familie ejendom i Elgin, på en bucolic ejendom kaldet Somersfontien på Palmiet-floden. Wilson-familiens ikke-interventionistiske håndværksmæssige vinfremstillingsteknik flyder ind i følelsen af Lothian House: en bedrift af moderne arkitektur, designet med følsomhed over for miljøet.

Lothian ejendom er kendetegnet ved naturen, placeret i Kogelberg Biosphere, som besidder 1654 plantearter findes ingen andre steder på jorden. Denne tre år lange arbejdskraft af kærlighed har resulteret i opnåelse af prisbelønnede vine og forførende livsstil af en enestående landskab tilbagetog. Dette 22.000 m² store arkitektoniske vidunder på landet kan prale af uafbrudt udsigt over Lothians vinmarker, frugtplantager, den private Applethwaite-sø, Palmiet-floden og det fascinerende bjerglandskab i Elgin-dalen. Ekstraordinær omsorg og opmærksomhed blev ansat, når de deltager i udseendet og fornemmelsen af hvert soveværelse og stue, der sikrer overflod, privatliv og stilhed

Som en del af Kogelberg Biosphere er Lothian Vineyards en integreret del af Cape Blomster Kingdom.
Den unikke biosfære er vært for 1654 plantearter, der ikke findes andre steder på jorden. Blandt denne enorme mangfoldighed af flora, forskellige arter af fauna trives, såsom sjældne Cape Leopard, afrikanske Fish Eagle, Cape Eagle Owl og Cape Clawless Ottere.

Siden erhvervelsen af Lothian Vineyards, Wilson familien har fjernet fremmede vegetation fra bredden af Palmiet River og Applethwaite Lake, plantet over 1000 oprindelige træer, indført bistader til Hjælp i bestøvning og installeret redekasser for den bosiddende befolkning i Cape Eagle Owls.

Indvindingen af jorden har været drevet af bæredygtige landbrugsmetoder, som omfatter plantning af dækafgrøder for at forbedre jorden og reducere anvendelsen af kemikalier og pesticider.

Et tæt samarbejde med lokalsamfundet har været en central prioritet. De mange stenmure og indviklede stenarbejde – et vigtigt træk ved ejendommen, der minder om dem på Skotlands vestkyst – er det stolte arbejde i vores egen lokale, Lothian-uddannede stenhuggere.

Lothian Vineyards ‘mål er at arbejde i harmoni med naturen, samfundet, og at håndværk vine, der giver genlyd med de sjældne kvaliteter af denne særlige site.
Sydafrikanske røde er alle mørke, kødfulde og sej som biltong, right?
Nå nej, ikke dem alle.

Som Bob Dylan berømt sang “de vine, de er en changin ‘.” Uanset hvad det er noget nyt og meget, meget speciel.

Produceret af en skotsk familie, dette er køligt klima burgundisk elegance fra den sydlige halvkugle. Fordrive disse mørke tanker og drej mod lyset.

Lothian Vinmarker

I sin overdådige indstilling på bredden af Palmiet-floden og en privat sø i Elgin Valley Lothian Vineyards skinner i en klasse alle sine egne.

Års søgen efter den perfekte placering endelig afslørede Elgin’s cool-klima terroir som en elegant ramme for dyrkning af druer til at producere ekstraordinære burgundiske stil Pinot Noir Chardonnay Riesling og Rose sorter.

Wilson-familiens ikke-interventionistiske håndværksmæssige vinfremstillingsteknik flyder ind i følelsen af Lothian House: en bedrift af moderne arkitektur designet med følsomhed over for miljøet. Lothian ejendom er kendetegnet ved naturen placeret i Kogelberg Biosphere, som besidder 1.654 plantearter findes ingen andre steder på jorden.

ejendom

Riesling

Vinen har meget bleg-guld farve med glimt af grønt og næsen er af medium intensiv og der fremmaner friskhed med Cape Stikkelsbær, hyldeblomst, hvid fresia blomster og citronskal.Dette er en meget tør Riesling, som bliver en fantastisk sparring med en lys, tærte indrejse. De elementer, der opdages på næsen, fortsætter med noter af grapefrugt, fyrrenåle og en kompleks mineralitet, hvilket giver en citron-sorbet udrensning som finish. Druerne blev håndplukket i de tidlige morgentimer og beslutningen om at plukke var påvirket af smagsudviklingen i druerne. Herefter kom druerne kom i den pneumatiske presse og juicen blev håndteret reduktivt og podet med gær og denne gæring tog 3 uger ved temperaturer mellem 12ºC og 14ºC, Vinen blev martret af sin brutto bærme i omkring 4 måneder på sin fine bærme under omrøring når det er nødvendigt. Vinen blev derefter martret, stabiliseret med bentonit og filtreret og aftappet.

Kokken foreslår: And Pate, Asiatiske retter, Fisk, Foie Gras, JomfruhummerKalvekød, Kammuslinger i flødesauce, Kinesisk Dim Sum, Kylling i champinonsauce, Kylling i Riesling, Quiches, Rejer, Søtunge Meuniere, Skaldyrs salat, Snegle a’ la Bourgogne  

Winemaker: Richard Kershaw MW, Dudley Wilson
Awards: Decanter 91/100, IWC 92/100, Gilbert & Gaillard Gold, Tim Atkins MW 91/100
Alcohol: 12.6% Vol
Sugar: 2.0 g/L
Total Acidity: 7.0 g/L

Chardonnay

Farven er meget smukt lys og klar med glimt af gul og guld.
Næsen er ganske dejlig fremtrædende og kompleks som starter med noter af meget modne appelsiner, bananer og mandarin skræl og disse lette frugtnoter flytter til de tungere dem af en tarte tatin lavet med ananas.
Indgangen er overraskende forfriskende og den fine sure rygrad, der giver denne vin en livlig spænding, hævder sig straks med aromaer af gul citrus, ananas og nektariner fremkommer og træ er noteret, men det er meget i baggrunden. Det giver en duftende base og noget tekstur til midten ganen. Denne vin har god længde og alt imens smagen ændrer sig i munden, står syren vagt og sikrer en meget ren finish.
Årgangen fra blok 3 af Chardonnay blev håndhøstet ved optimal modenhed, derefter blev frugten presset, med en periode med hudkontakt. Gæringen blev startet i rustfrit stål med omgivende gær. Den fermenterende saft blev martret ind i et udvalg af franske tønder, efterfulgt af en periode med battonage for at styrke vinens mid-gane. Ti måneders tønde modning på den fine bærme konkretiseret vin og tilsat rigdom.
Før aftapning blev vinen let filtreret, for at bevare dens integritet.
Kokken foreslår: Østers, Antipasta, Carpaccio, Cremede supper, Fisk og skaldyr, Fjerkræ med lyse saucer, Foie Gras, Gedeost, Gratinerede muslinger, Grillet hummer, Hvidløgsdip, Jomfruhummer

Winemaker: Richard Kershaw MW, Dudley Wilson
Awards: Tim Atkins MW 92/100, Parker 96/100,
Alcohol: 13,5% Vol
Sugar: 2.8 g/L
Total Acidity: 5.8 g/L

Isobel Rose

Mourvedre Rosé blev håndplukket den 10. Denne Mourvedre (en sen modningskult) er plantet specielt til Rosé og er bedst egnet i Elgin (Cold Climate).
Vinens farve minder om tiltrækningskraften af lyserøde turmalinkrystaller. Næsen er blød og giver et behageligt indtryk af modne røde æbler. Dette giver en overraskelse for en af de tørreste Rosés til rådighed og den friske surhedsgrad varsler en mere alvorlig mad-stil rose.
Der kommer antydninger af hindbær og har en vidunderlig mineralitet indkapslet i en fantastisk mund føler da dette giver længde og kompleksitet.
Blokken er dyrket med åbne ballerina espalier og deres baldakiner bevirker optimal modning af druerne. De blev plukket i de tidlige morgentimer og presses samlet og graden af modenhed og mildheden fremkommer og dette bevirker at saften kan anvendes uden frygt for overdreven farve påvirkning. Så blev mosten holdt på sin brutto bærme i c. 4 måneder under omrøring. Til sidst blev vinen martret, og aftappet med samme tørhed, som den havde efter gæringen.
Kokken foreslår: Charcuteri og Stegt kød, velkomstdrink eller bare nyde på terrassen.

Winemaker: Richard Kershaw MW, Dudley Wilson
Awards: Gilbert & Gaillard Gold 90/100
Alcohol: 13,0% Vol
Sugar: 2.2 g/L
Total Acidity: 5.1 g/L

Pinot Noir

Vinen har en fed fyldig farve og dette antyder en mere intensiv stil Pinot Noir. På næsen kommer krydret eg med aromaer af violer og skovbund. Indgangen er silkeblød og i midten af ganen vægten vinen sig bemærkelsesværdig og aromaer af bagte blommer og morello kirsebær bliver opdaget. Vinen afslører kakaopulver tanniner, der udvikler sig sammen med antydninger af mørk chokolade og jordbær.
Denne vintage Pinot Noir kommer fra en 3.25ha blok der er plantet med to forskellige kloner. Druerne er håndhøstet og gæret i åbne fermenteringstønder i 10 dage, hvor der anvendes selektiv gær for at lokke både smag og farve fra frugten. Mosten er let presset og martret ud i fransk eg (20% nye) og malo-mælkesyre gæring forekommer i barriques. Vinen blev tønde modnet i 11 måneder og let filtreret før aftapning for at bevare vine integritet og delikat Pinot smag spektrum.
Kokken foreslår: Kylling i champinonsauce, Vildt, Carpaccio, Oste souffle, Fondue, Rødt kød, Kalvekød i flødesauce, filet med Roquefort, Barbecue, grillede bøffer,
Brie, Fondue Bourguignonne, Fuglevildt der er velhængt, Faste oste Schweiz Gouda, Pasta med fløde eller tomatsauce, Bayonne skinke
Chateaubriand, Lam Provenciale, Fuglevildt der er velhængt

Winemaker: Richard Kershaw MW, Dudley Wilson
Maturation: 11 måneder in 20% new wood i 228 l tønder
Awards: Gilbert & Gaillard Gold 92/100, Parker 96/100, Decanter WAWA Silver, WineMag 93/100
Alcohol: 14,1% Vol
Sugar: 1.8 g/L
Total Acidity: 4.1 g/L

Late Harvest

På næsen en røget vild honning vige for mandarin og moskus melon
Og smagen er kendetegnet ved en beskeden surhedsgrad, der varer til det sidste, aldrig lade sødme bliver dominerende.
De første indtryk er af grillet ananas drysset med citron og honning. Som man vænner sig til disse varianter, sekundære noter af Frangipane pasta, gyldne Sultanas, rød grapefrugt toppet med brun sukker og grillet begynder at dukke op og det sidste indtryk er af en julekødstærte med et glas Drambuie. Noter af sprødt smøragtigt wienerbrød og kandiseret citrusskal understøttes til enden af en saftig surhedsgrad.
Den sene modning i det kølige efterår, udsætter Viognier klaser til morgen tåger fra de to vandområder, der er perfekte betingelser for Noble råddenskab. Jorden er Sandstone der er kendt til at forbedre blomsteregenskaber og den fine blomsterduft og fungerer godt med den allerede blomsteragtige karakter Viognier.
Den lille høst, der er resultatet af ædel råddenskab, blev gæret i rustfrie ståltank for at bevare de mere delikate noter af druen.
Kokken foreslår: Vil parre sig godt med stærke oste både bløde og hårde, ristede nødder, tørrede frugter og endda en ikke alt for sød cheesecake.

Winemaker: Richard Kershaw MW, Dudley Wilson
Maturation: 6 måneder partially in oak
Awards: Platter’s | 4.5 Stars, SA Wine Magazine | 91 points
Alcohol: 12,9% Vol
Sugar: 14.4 g/L
Total Acidity: 6.4 g/L

MCC

Lavet udelukkende af Pinot Noir, næsen viser en mere venlig og indbydende karakter end de mere traditionelle MCCs lavet med Chardonnay. Farven afspejler naturligt Pinot Noir med en festlig lyserød nuance.
Næsen viser jordbær, pink grapefrugt toppet med grillet brun sukker slutter med noter af en tropisk blanding. Denne brut vin har en blød nem adgang og giver indtryk af tilføjelsen af creme de cassis at lave en Kir Royale. Sukker og syrer er i fin balance, og smagen af modne jordbær, kirsebærsten og karamel vil sætte i et udseende.
2015 vintage Pinot Noir base kommer fra en 2 Ha blok der er aftappet efter 6 måneder i tønder i 2015. Gennemsyret og disgorged i juli 2017 efter 2 år gæring i flaske.

Winemaker: Dudley Wilson
Maturation: 5 måneder in 20% new wood, 228 l tønder
Awards: Platter’s | 4.5 Stars, SA Wine Magazine | 91 points
Alcohol: 12,5% Vol
Sugar: 9.2 g/L
Total Acidity: 5.3 g/L