Argentina Vinområder

Cafayate Valley

Området ligger 1650 m. over havet i den nordvestlige Argentina, op mod Andes bjergene.
Somrene er ganske varme her, men om natten trækker en kølig brise fra bjergene ned og køler stokkene af.
Den tørre bjergluft betyder at råd og svampesygdomme har så svære kår, at producenterne stort set slipper for at sprøjte.
Omvendt regner det sjældent, så kunstvanding er en nødvendighed, men heldigvis er der næsten altid masser af smeltevand fra bjergene.
Cafayate Valley er primært hvidvinsland og regnes som det bedste sted for den argentinske Torrontes drue, der oprindelig kommer fra Spanien. Torrontes giver her flotte og frugtfyldte vine med toner af stikkelsbær, eksotisk frugt og frisk grape, der får vinene til at fremstå forfriskende.
Udover Torrontes laves her glimrende hvidvine på Sauvignon Blanc og Chardonnay.

På rødvinsfronten fremstilles der naturligvis vine på nationaldruen Malbec, men succesen er langt større for druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera og Syrah. Specielt Cabernet Sauvignon vinene har gjort det flot, fordi de besidder den elegance, som ellers ofte er en mangelvare i Sydamerika.

Catamarca

Dette område ligger i det nordvestlige Argentina og her er det så varmt, at man ikke regner med at der er en stor vinfremtid.
Der er dog masser af druer her, men det meste drikkes lokalt eller anvendes til druekoncentrat eller destillering

La Rioja

Dette område ligger nord for Mendoza og her er det næsten for varmt til vinavl.
Det er Argentinas ældste vindistrikt, men varmen gør det umuligt at lave almindelige kvalitetsvine.
I stedet anvendes de fleste af druerne til søde hedvine, som drikkes lokalt.

Lupàn de Cuyo

Dette område er et underområde i Mendoza og det ligger i den nordlige del af dalen. De bedste marker ligger højt oppe, hvor køligheden gør druerne godt og især Malbec er glad for dette klima.

Maipú

Området forveksles ofte med det chilenske område Maipo, og klimaet de to steder er da også næsten ens.
Maipú ligger i Mendoza og området er især kendt for den glimrende kraftige Cabernet Sauvignon vin og de elegante Malbec vine, der fremstilles her.

Mendoza


Mendoza, og dette områdes mange underområder, er klart det største vindistrikt i Argentina.
Distriktet er beliggende på østsiden af Andesbjergene i den vestlige del af landet, tæt på byen San Rafael.
Næsten trefjerdele af landets vinstokke står her og områdets vinareal er i sig selv halvanden gange større end hele Tysklands vinareal.

Klimaet her er ganske anderledes end i Chile på den anden side af Andes bjergene, og Mendoza har således typisk fastlandsklima.
I modsætning til de fleste andre af verdens store vindistrikter har Mendoza slet ingen forbindelse med havet, og produktionen af vin er på grund af den sparsomme vandmængde og det tørre klima stærkt afhængig af Andesbjergenes smeltevand.

Der er varme somre med kolde vintre, og det regner så lidt at man er tvunget til at kunstvande.
Smeltevand fra bjergene gør dog, at der er rigeligt med vand og da jorden er sandet og let at arbejde i, er det helt perfekt til vin.

Alle Argentinas druesorter er repræsenteret her i Mendoza, men især Malbec fra underområdet Luján de Cuyo, Cabernet Sauvignon fra Maipú og Sauvignon Blanc fra Tupungato er værd at gå efter.
Generelt er der meget stor forskel på kvaliteterne i området.
Kun omkring 5% af vinavlerne har fået stillet produktionen om til moderne vinproduktion, så der er mange kedelige vine i mellem.

Rio Negro

Dette område ligger ca. 1000 kilometer syd for Mendoza og klimaet er så køligt her, at området er meget velegnet til hvidvin.

De kølige nætter og de varme, solrige dage i modningsperioden gør, at både Chardonnay og Sauvignon Blanc har noget nær ideelle forhold.

På rødvinssiden er det især Pinot Noir der skiller sig ud, men generelt er der for mange tyndbenede vine i mellem.

Salta

Dette område ligger langt nord for Mendoza og her er varmen buldrende.
I dalene er det for varmt til vinavl, men oppe i højderne er klimaet udmærket.
Salta er især berømt for sine aromatiske hvidvine og tætte, frugtige Cabernet Sauvignon vine, der dyrkes i 1800 meters højde.

San Juan

Gennem de sidste 25 år er der blevet nedlagt mange dårlige vinmarker i San Juan, men det er stadig det næst vigtigste vinområde i Argentina.
Området ligger lige nord for Mendoza, men alligevel gør varmen sig så meget mere gældende her, at det er næsten umuligt at lave kvalitetsvin.
I stedet laves der store mængder kedelig konsum vine og masser af druekoncentrat, som eksporteres til hele verden. Resten af produktionen går til hedvin og destillering.

Tupungato

Området ligger i Mendoza og området er, af alle de store vinhuse, blevet udnævnt til Argentinas bedste hvidvinsområde.
Her er en god kølighed, som gør at Sauvignon Blanc giver rigtigt gode vine, men også Chardonnay viser store fremskridt.

Der er blevet investeret heftigt i Tupungato i de senere år, og mange regner det for Argentinas kommende stjerne område