Pinotage, Sydafrikas egen drue

Faderen til Pinotage

Abraham Izak Perold (20.10.1880 – 11.12.1941) i 1901 fik sin bachelorgrad med hoveduddannelse i matematik, fysik og kemi. I slutningen af 1904 fik han sin ph.d. i kemi på Universitetet i Halle an der Saale i Tyskland.

Da han vendte tilbage til Sydafrika, blev Perold først udnævnt til midlertidig professor i kemi ved University of Cape Town. Senere blev Perold udnævnt til den første professor i vinavl ved Universitetet i Stellenbosch og blev senere dekan for Det Landbrugsvidenskabelige Fakultet på dette universitet.

En historie om tilfældigheder

Pinotage historie er spækket med en hel række sammenfald, som kunne efterlade en med det indtryk, at den faktisk har været bestemt til en stor fremtid, siden dens begyndelse.
Hvorfor ønskede han at krydse Pinot Noir, prinsen af franske røde druesorter, med Hermitage, i dag kaldet Cinsaut, en langt mere ydmyg sort.

I slutningen af 1927 tog Perold en stilling hos KWV på Paarl.
I løbet af 1935 Prof Theron podet materiale af Pinotage planter på Richter 99 og Richter 57 grundstamme og han viste de fire podede vinstokke til Perold, der var meget begejstret for mulighederne i den nye sort.
På det tidspunkt var druen kendt som “Perold’s Hermitage x Pinot”, men navnet Pinotage blev omdøbt af Perold og Theron under dette besøg på vinmarkerne i Welgevallen og senere anses for at være en af de største rødvinsjusteringer nogensinde, gjorde den første Pinotage vin i små fade der i 1941.
Den første registrerede kommercielle plantning af Pinotage blev foretaget på gården Myrtle Grove nær Sir Lowry’s Pass i 1943.

Den første anerkendelse af Pinotage

De første kommercielle beplantninger af Pinotage vinstokke var en behagelig overraskelse, mest indlysende er den fremragende sundhed, kraft og tidlig modning.
Stellenbosch Farmers’ Winery var først til at bruge navnet Pinotage på et vinmærke, da de markedsførte 1959-høsten under navnet Lanzerac Pinotage i 1961.
En fest for British Wine Masters, der besøgte Sydafrika i midten af 1970’erne sammenlignede smagen med “rustne negle” og beskrev næsen som “varm og forfærdelig”, “rester af neglelak” og “acetone”, og det syntes at være dødsstødet af Pinotage.
Pinotage overvandt den internationale kritik og et par lokale fortsatte med at tro på Pinotage og i 1987, på Diner’s Club Winemaker of the year konkurrencen var dedikeret til Pinotage, og den omtale omkring konkurrencens resultat og den vindende vin produceret af Beyers Truter på Kanonkop udløste en fornyet interesse for den “nationale” drue i Sydafrika.
Denne begivenhed kunne faktisk ses som gennembruddet i udviklingen af Pinotage.

Folk begyndte at åbne længe glemte Pinotage vine liggende i deres kældre siden 1960’erne og 1970’erne og de blev glædeligt overrasket over at opdage, at Pinotage kunne vare så længe som 20-25 år, og derefter endda smagte bedre end højt ratede røde sorter vine fra andre lande, selv overgår “King Cabernet”.

Den første internationale al anerkendelse kom, da Kanonkop’s Pinotage af 1989 bragte Beyers Truter Robert Mondavi Trophy og titlen Winemaker of the Year på 1991 International Wine and Spirit Competition.

Det globale syn på Pinotage-vine har også undergået en drastisk ændring.
Efter besøget i Sydafrika i løbet af 1990’erne har de erstattet deres tidligere “rustne negle” bemærkninger med roser som “fremragende vin og druesort med et enormt potentiale”, “unikke salgsargument”, “fremtiden for Sydafrika”, “Pinotage er forskelligartet med smag til at gøre et spektrum af vine” og “Pinotage bør tages alvorligt”.

Dette satte endelig scenariet for verden at opleve denne unikke “hjemmehelt” vin fra Sydafrika. Det resulterede i, at de få dedikerede producenter af Pinotage kunne forsyne verden med en vin af ikke blot en ny sort, men også af høj kvalitet.

I dag er Pinotage både elsket og hadet. Hadet fordi den er ny, anderledes og desværre har en tendens til at smage af henkogt frugt og lugte af oliemaling. Elsket fordi den er Sydafrikas helt egen, og med kærlig behandling kan den frembringe saftige og fyldige vine med mørk bærfrugt og eksotiske aromaer.

Pinotage sætter knop relativt tidligt og modner ligeså. Den sætter små druer med tykke skaller og yder rimeligt. God kvalitet kommer først fra ældre stokke og kræver reduktion af udbyttet.

Disse besværlige træk til trods spreder Pinotage sig fra Sydafrika og I dag findes den også i mindre mængder i Australien, Brasilien, Californien og på New Zealand.

Vi hilser dig ……. Prof. Perold!