Beaujolais

Beaujolais-distriktets 22.000 ha producerer langt over halvdelen af Bourgognes totale produktion.
Undergrunden består hovedsageligt af granit, hvilket normalt ikke indbyder til dyrkning af vin, men med valget af den mørke Gamay drue er det alligevel lykkedes at fremstille en vintype, man er meget stolt af i distriktet.

Beaujolais vinene kan opdeles i fem kategorier

Beaujolais Nouveau er, hvad vi må betegne en sæsonvare på linie med jordbær og asparges. Omdømmet er snarere opnået ved kraftig markedsføring end egentlig vinkarakter.

Nouveau vinene, der er lette og frugtrige, frigives hvert år den tredje tirsdag i november samme år, som de er høstet. Vinen er således ikke mere end 7 til 9 uger, når den kommer til salg, hvilket også er årsagen til, at mange vinelskere elsker at hade den!

Men den tjener sit formål og bringer, med sin lette frugtrige karakter, glæde og sorgløshed med sig i en ellers mørk tid.

Beaujolais vinene, der hovedsageligt kommer fra den sydlige del af distriktet, ses både i hvid, rosé og rød, men de to førstnævnte konsumeres stort set kun lokalt. Rødvinen er den lette frugtrige type, der bør drikkes i store slurke i let afkølet tilstand.

Beaujolais Supérieur adskiller sig kun fra den almindelige Beaujolais ved at ligge én alkoholprocent højere, og den er således ikke umiddelbart en ekstra garanti for kvalitet.

Beaujolais Villages vinene hæver sig derimod kvalitetsmæssigt over de tidligere nævnte kategorier. Vinene er generelt mere intense med større krop og mere kompleksitet.

Sidst men ikke mindst finder vi Cru Beaujolais vinene, der består af ti landsbyer/ kommuner med vine af ekstraordinær kvalitet. Fælles for landsbyerne er en beliggenhed i distriktets nordøstlige del med marker placeret tæt på Sâone floden.

De 10 Cru Beaujolais-kommuner fra syd til nord


Brouilly

Den sydligste af de ti kommuner, bestående af 1.200 ha vinmarker, der alle er beliggende på Mont Brouillys skråninger.
Sammenligner vi med de andre Cru’er hører denne til i den lidt lettere ende med en blid og druepræget charme, der når sit højdepunkt, når vinen er to til fire år gammel.

Côte de Brouilly

Omgivet af Brouilly ligger landsbyen på den øverste del af Mont Brouilly med 290 ha vinmarker.
Til sammenligning med Brouilly vinene er disse dybere og mere intense. De er længere om at åbne sig, og kan man vente med at drikke dem, til de er tre til fem år gamle, vil man blive belønnet.

Regnié

Den nyeste kommune og et produkt af mere end 10 års lobbyisme. Regnié dækker i alt 600 ha vinmarker, og vinene herfra ligger smagsmæssigt i den lette ende.

De har som oftest karakter af viol og hindbær i smagen og bør drikkes, når de er to til tre år gamle.

Morgon

Den næststørste af Cru’erne og umiddelbart også en af de kraftigste. Vinen har som ung en dyb granatrød farve og en intens duft af vilde kirsebær.
Men – lader man den ligge i 5-6 år, vil den antage Bourgogne-karakter.
Bedre producenter har med held nydt deres egne vine efter 20-30 års lagring i kældrene, – men ønsker man at gøre eksperimentet efter, må man være forberedt på, at det som oftest vil mislykkes.

Chiroubles

Cru’en dækker kun 350 ha og er dermed den fjerdemindste landsby. Chiroubles, der er den letteste af Cru’erne, har som oftest nuancer af blomster, jordbær og kirsebær.

Fleurie

Kommunen producerer på sine 800 ha vinmarker også det, der ofte omtales som den mest afbalancerede af de 10 Cru’er.
Den rangerer også som den dyreste, men dette er fuldt fortjent, da den også har den højeste kvalitet med et utal af nuancer fra f.eks. blomster, jordbær og hindbær.

Moulin-à-Vent

Navnet Moulin-à-Vent, der betyder vindmølle, refererer til en gammel vindmølle, bygget for 300 år siden og i dag landsbyens vartegn.

Kommunen har i alt 670 ha vinmarker, hvis meget magnesiumholdige jord tilfører vinen en intens violagtig duft og en meget fløjlsagtig, frugtrig og kompakt smag.
Det er den kraftigste og mest intense af de 10 Cru’er og kaldes derfor ofte Kongen af Beaujolais.

Vinen er relativt lukket som ung og vil først folde sig rigtigt ud, når den er mellem 5 og 10 år gammel.

Chenas

Den mindste af landsbyerne med kun 260 ha vinmarker. Chenas vinene minder lidt om Moulin-à-Vent, men har ikke helt samme storhed.

Vinene er ofte en anelse bitre som unge, men venter man 4-5 år med at drikke dem, vil man blive belønnet.

Juliénas

En umiddelbar kritik af Juliénas vinene skulle være, at de er for seriøse, – de mangler lidt den frugtagtige glæde, de andre Beaujolais vine har, og er i stedet mere faste og robuste i karakter.

De 580 ha vinmarker adskiller sig da også fra de andre Cru marker ved at have en jordbund af ler og ikke granit.

Venter man, til vinen er 2-3 år, vil den blomstre op og få vidunderlige nuancer af lyse bær. Men – Juliénas bliver aldrig en klassisk Beaujolais, lige som Moulin-à-Vent aldrig bliver en Côte d’Or vin.

Saint-Amour

En velsignelse af et navn, lige som de frugtagtige, ukomplicerede vine er en velsignelse for den tørstende.

Området dækker i alt 295 ha vinmarker og er den eneste af de 10 Cru’er, der ikke har en landsby.

Vinene herfra bør nydes, mens de er unge og har deres forførende friskhed.