Introduktion til området
Bordeaux er nok det område i Frankrig, som er mest kendt i vinmæssig sammenhæng. Der er masser af muligheder for at besøge såvel meget kendte vinslotte som mere ukendte.
Nord for byen Bordeaux findes nok de mest kendte slotte i områderne Médoc og Haut Médoc med de meget kendte appellationer. Kører man syd for byen, kommer man bl.a. til Graves, og vælger man at køre mod øst på den anden side af floden Garonne, kommer man til Entre-Deux-Mers.
Endnu længere mod øst, på den anden side af floden Dordogne, findes Saint-Émilion, Pomerol og Fronsac.
Endelig er der mulighed for at køre gennem Bourg og Blaye, som ligger lige overfor Médoc på den anden side af floden Dordogne.
Afstand fra dansk-tysk grænse
1.620 km til Bordeaux
Historie
Vindyrkning i Bordeaux går helt tilbage til mere end 300 år f. Kr.
Fra perioden efter Romerrigets fald er der ikke så mange informationer, men da det økonomiske opsving startede i Europa i 1000-tallet steg efterspørgslen efter vin.
England har gennem tiden været en meget vigtig partner og i 1600-tallet muliggjorde hollænderne vindyrkningen af de fine vine ved at dræne sumplandet i Médoc.
I 1855 fik området sin klassifikation, men det var først efter 2. verdenskrig, der for alvor blev skabt mulighed for at investere i de nødvendige anlæg for at forbedre produktionen.
I dag sælges meget af vinen “en primeur”, d.v.s. inden den er færdigproduceret, således efterspørgerne kan sikre sig den vin, de ønsker. Den store efterspørgsel fra bl.a. Kina og Japan har også påvirket priserne på god bordeauxvin.
Geografi og klima
Vindistrikterne i Bordeaux ligger rundt om udmundingen af de tre floder Gironde, Dordogne og Garonne.
Det milde klima er som skabt til produktion af vine og påvirkes af nærheden til Atlanterhavet og den lune Golfstrøm, som takket være den brede udmunding på floden Gironde når langt ind i landet.
Foråret er normalt mildt og fugtigt, og somrene som regel varme og uden længere regnvejrsperioder.
Druesorter
Den mest berømte og videst udbredte drue er Cabernet Sauvignon, som er hovedbestanddelen i Médoc og Haut-Médoc, medens den mest plantede er Merlot, som er mest udbredt i Saint-Émilion, Pomerol og Entre-Deux-Mers samt i Bordeaux Côtes.
Ligeledes er Cabernet Franc også en vigtig bestanddel på højre bred, hvor den kaldes Bouchet. Af hvide druer kan nævnes Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Ugni Blanc, Colombard og Merlot Blanc.
En typisk Médoc opskrift kunne lyde således:
70% Cabernet Sauvignon
15% Cabernet Franc
15% Merlot
medens en typisk Saint-Émilion opskrift kunne lyde:
60% Merlot
30% Cabernet Franc
10% Cabernet Sauvignon
Specielle vine
Ud over at producere mange forskellige rød- og hvidvine i forskellige kvaliteter, produceres der også en del søde vine.
Den mest kendte søde vin er fra Sauternes, hvor Château d’Yquem er det eneste Premier Grand Cru slot.
Også områder som Barsac, Ste-Croix-du-Mont, Loupiac, Cérons og Cadillac producerer søde vine.
Klassifikation
I Bordeaux er der 54 applikationer, hvoraf den største og vigtigste er Bordeaux AC. Her skal blot nævnes de vigtigste klassifikationer.
1855-klassifikationen, som blev udfærdiget i forbindelse med verdensudstillingen i Paris i 1855 for Médoc området omfatter 60 Grand Cru’s Classes (inkl. Haut-Brion i Graves). Disse 60 er opdelt i 5 klasser fra 1. Cru til 5. Cru. Herefter følger et stort antal Crus Bourgeois.
I Saint-Émilion er den højeste betegnelse Premier Grand Cru, hvorefter følger Grand Cru Classé og Grand Cru.
Seværdigheder
I Bordeaux området er der rige muligheder for at få mange varierede oplevelser.
Byen Bordeaux er et skue af harmonisk arkitektur med torve, terrasser og monumenter, og rundt omkring i de små byer kan man opleve charmerende gader, kirker m.m.
Vælger man Bordeaux er det jo nok også for at besøge mange af de kendte vinslotte, som har åbent for besøgende.
Yderligere informationer om Bordeaux
Man kan så spørge sig selv, hvad årsagen er til, at Bordeaux har opnået denne succes, der måske lige så godt kunne være tilfaldet distrikter som Bourgogne eller Rhône.
Beliggenheden med adgang til Atlanterhavet og dermed det engelske marked har ganske givet en stor del af æren. En anden vigtig faktor er uden tvivl Bordeaux’s 1855-klassifikation, der har gjort det meget enkelt for forbrugeren at overskue områdets bedste vine, – et system, ingen andre distrikter i verden har forstået at gøre efter.
Samtidig vil nogen dog undre sig over, hvorfor Bordeaux ikke emmer af vin, som for eksempel Bourgognes vinhovedstad, Beaune, gør.
Går man samtidig en tur ned til havnen, hvor de gamle Bordeaux-købmænd tidligere havde deres hovedsæder, vil man opdage, at disse bygninger ikke længere rummer købmændenes arbejdspladser og lager, da disse er blevet skiftet ud med mere moderne faciliteter uden for byen.
Bordeaux’s vinområde dækker i alt 100.000 ha, der er fordelt på 54 appellationer og mere end 13.000 producenter.
Traditionelt opdeler man distriktet i to dele, nemlig højre og venstre bred.