Smagen af Danmark fortsætter med at begejstre
Lidt i syv i går aftes stod det klart, at vi ikke længere kan bryste os af både at have verdens bedste kok og verdens bedste restaurant i Danmark. Efter en fight, der var lidt mere tæt end den håndboldherrerne leverede, endte det med sølv til Jeppe Foldager, hans assistent Christoffer Brink og træneren Jacob de Neergaard.
Det er naturligvis kun næstbedst for vores nationale selvforståelse og den danske gastroturisme, men på en dag hvor guldstatuetten nægtede at forlade Frankrig, og hvor de svenske favoritter, der er på finansloven hinsidan, blev henvist til de sekundære placeringer, er det både stort og smukt med sølv til Jeppe Foldager.
Den afsluttende ceremoni kom i gang med en halv times forsinkelse, på et tidspunkt hvor flertallet af de servere der skulle sprede TV signalet på internettet havde mistet pusten. Den aldrende Poul Bocuse blev sat til rette ved siden af sin søn, og så marcherede de 24 deltagende hold ind i salen, hvor de blev modtaget med en hyldest, der var en VM finale i håndbold værdig.
Især det britiske mandskab, de nordiske mandskaber og naturligvis det franske nationalmandskab fik stående og støjende hyldest, mens det blev lidt mere stille og stift, mens de forskellige æresgæster blev budt velkommen.
Herefter fulgte overrækkelsen af de 5 priser, som det gjaldt om IKKE at vinde, hvis man håbede på at nå helt til tops. Guatemala fik en pris for effektiv promotion, Ungarn fik en pris for at havde trykt den bedste plakat, og endelig blev Englands kokkeassistent udpeget som den bedste wingman. Så fulgte specialpriserne (læs trøstepriserne) til den fiskeret og kødret som bare lige manglede det allersidste.
Specialpriserne gik til Norge og England, som hermed var sat af i medaljestriden.
Tilbage var forhåndsfavoritterne fra Danmark og Sverige, det franske nationalmandskab og ikke mindst det japanske hold, der afsluttede konkurrencen med en præstation, der i teknik og innovation var så interessant, at dommerne havde svært ved at løsrive sig.
Og hvis du vil smage Jeppe Foldagers følsomme fortolkninger af det nye nordiske køkken skal du bestille bord hos Alberto K., hvor han tiltræder som ny køkkenchef for sammen med Daniel Ditman (udlært på Sølyst og Kong Hans Kælder) at lade nye vinde blæse oppe i restauranten på 20. sal i Radisson Blue Royal Hotel.
Nedenfor ser du det bedste billede, vi har kunnet fremtrylle af Jeppes sølvvindende kødservering, sådan som den blev vist frem i går på det samme sølvfad som i 2011 bragte guld hjem til Rasmus Kofoed.
Danmark fik for 10. år i træk fået en hæder ved kokkekonkurrencen Bocuse d’Or. Jeppe Foldager og hans assistent Christoffer Brink vandt sølv med følgende menu:
Fiskeretten:
- Pocheret pighvar og hummer med røg
- Løg i danske toner
- Porrer med vinaigrette, samt majroer med tatar
- Sauce: Hummersky, persille og røget hummer
- Sauce: Hollandaise med citron
- Nationalt element: Kartoffel, hummer, blomkål, rugbrød og kaviar
Kødretten:
- Oksemørbrad med morkel, tunge og tørret tyttebær
- Oksekæber i terrin med persille
- Bouillon med løg, ost og vilde urter
- Selleri med trøffel creme og røget marv
- Glaseret rødbede med trøffel og purløg
- Kartoffel med syltet svampe og gulerod
- Sauce: Oksesky med syltet sandløg, marv og persille