Sydfrankrig

I Sydfrankrig produceres et bredt udvalg af vine, fra lette til kraftige hvid, róse- eller rødvine over en palet af dejlige mousserende vine til nogle af Frankrigs flotteste dessert- og hedvine.

Området, der producerer mere end 35% af Frankrigs samlede vinproduktion, er samtidig landets største vinregion med et areal på ca. 450.000 ha vinmarker.
Landsdelen omfatter en lang række små og store appellationer.

Hovedområderne består af:

  • Languedoc
  • Roussillon
  • Provence
  • Korsika
et område, der strækker sig langs hele den franske middelhavskyst fra den italienske til den spanske grænse.

På grund af en gennemgående kvalitetsstigning bliver der flere og flere Vins de Pays på bekostning af Vins de Table. Ligeledes bliver der færre og færre VDQS-vine, fordi flere opnår et kvalitetsniveau, der berettiger til det eftertragtede AOC-stempel.

Corbières

Med en gennemsnitlig nedbørsmængde på kun 400 mm om året er Corbières den tørreste appellation i Frankrig. Undergrunden i området er af meget varieret karakter, hvilket har medført, at man har valgt at inddele appellationen i ikke mindre end 11 underdistrikter.

Det er stadig Carignan druen, der er den mest dominerende i distriktet, men den er stærkt på tilbagegang, siden man indførte en lokal regel om, at den maksimum måtte udgøre 50-70% af en given vin.

Til at erstatte Carignan har man især valgt at satse på Mourvèdre, Cinsault og Syrah, hvilket bl.a. har været med til at forøge og højne de røde vines smagsmæssige spændvidde.

Corbières området producerer også enkelte hvide vine, primært på Bourboulenc, Maccabeu og Grenache Blanc, der som gennemgående fællestræk har en behagelig tørhed og friskhed.

Nogle få producenter bruger også en lille andel af rødvinsdruerne, primært Syrah og Cinsault, til at fremstille en let og tør rosévin, der hovedsageligt nydes af de lokale i sommervarmen.

Costières de Nîmes

Côteaux de Languedoc ligger i departementet Hérault. Der er plantet vinmarker på bjergsider, på fladt land og oven i købet i sand.

Ud over 11 kommuner, hører kommunerne La Clape og Quatourze med på trods af, at de delvist er beliggende i departementerne Gard og Aude.

Der fremstilles primært rød- og rosévine i det 14.000 ha store område, som strækker sig tværs over Hérault.

Blandt Frankrigs mere end 90 departementer er Hérault det, som producerer mest vin.
For at fremme kvaliteten i vinene bestemte man i 1992, at Carignan og Cinsault, to traditionelle sydfranske druer, maksimalt måtte udgøre 40% af vinen.

På den måde forsøger man at skabe mere fyldige og stofrige vine baseret ikke kun på Grenache, Syrah og Mourvèdre, men også på velkendte druer som Cabernet Sauvignon og Merlot.

En kommune som »La Clape« er specielt værd at lægge mærke til. I dag producerer de lokale vinproducenter fremragende røde vine, tørre hvide vine og dejlige rosévine på de små 1.000 ha i nærheden af Corbières mellem Narbonne og Middelhavet.

Området var for ca. 2.000 år siden et strategisk vigtigt sted for romerne, som brugte Narbonne som en vigtig havneby.

I dag er La Clape appellationen det vinområde i Frankrig, som registrerer flest solskinstimer.

Limoux

Selve byen Limoux er en mindre bjergby, som umiddelbart ville henslæbe en mere anonym tilværelse, hvis det ikke lige var fordi, området, som byen har lagt navn til, laver nogle særdeles fremragende vine.

Når man oppe i Champagne-distriktet påstår, at det var der, man opfandt den mousserende vin, rynker de på næsen i Limoux, for her er man ganske sikker på, at det var munkene i St.-Hilaire, der opfandt flaskegæringen i 1531, hvilket er mere end 100 år før den glade munk i Champagne-distriktet.

Distriktet Limoux er beliggende så højt og køligt, at de franske INAO myndigheder ikke regner området for en del af Languedoc-Roussilion, hvilket den geografiske placering ellers berettiger til.

Det kølige klima, kombineret med flere århundreders tradition for at producere både stille og mousserende hvide vine i distriktet, er da også medvirkende til, at man må betragte Limoux i en klasse for sig, – og kombineres dette igen med, at distriktet altid har været relativt overset, har man nogle fantastiske vine til meget rimelige priser.

I Limoux afholdes hvert år under stor festivas en auktion, hvor overskuddet, dels går til restauration af de lokale kirker, dels til en fond, der støtter unge kokketalenter i deres studier.

Auktionen foregår meget som den måske lidt bredere kendte Hospices de Beaune
auktion i Bourgogne, og de lokale vinbønder donerer hver gang et større antal fade til auktionen for til sin tid at blive taget til nåde hos Sankt Peter.

Om netop dette lykkes, får vi nok aldrig svar på, men kvaliteten af vinene er upåklagelig, og i de bedste årgange kan de være en velsignelse i sig selv.

Rygraden i Limoux’s pragtfulde stille og mousserende hvide vine er næsten altid Chardonnay druen, der efterhånden er den mest dominerende drue i distriktet, men der plantes dog også løbende en del Chenin Blanc og Mauzac.

Området producerer også små mængder fortræffelig rødvin, der primært laves på de tre klassiske franske druesorter Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah.

Vi kan kun på det varmeste anbefale at smide eventuelle fordomme overbord og smage det flotte udbud af Limoux’s fantastiske vine.

Béarn/Pyrenæerne

Området udgøres primært af distrikter som:

  • Madiran
  • Jurançon
  • Côtes de Gascogne

Vine fra disse områder bør som hovedregel drikkes unge – dog med undtagelse af vinene fra Madiran, der ofte er mere robuste og syreholdige og dermed lever længere.

Rosé- og rødvinene laves enten på de klassiske Bordeaux-druesorter eller på lokale druesorter som Tannat og Fer.

De hvide vine er hovedsageligt lavet på de lokale druetyper eller de to efterhånden temmelig internationale hvidvinsdruer, Sémillon og Sauvignon Blanc.

Når man giver sig i kast med vinene fra det sydvestfranske vinområde, skal det nok ske med en vis forsigtighed, for der findes lige dele gode og dårlige vinoplevelser i området.
Få derfor kendskab til vinen/producenten først – det giver et godt og sikkert afsæt til områdets mange gode oplevelser til uhyre fornuftige priser!

Vacqueyras
Vacqueyras er en af de nyeste AOC (Appellation d’ Origine Contrôlée) i Frankrig. Området blev selvstændigt så sent som i 1990, men der har dog været dyrket vin i mange år, hvilket kan ses på vinstokkene, som for manges vedkommende er blandt de ældste i Sydfrankrig.

Druesammensætningen er 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Mourvèdre. Vinene er mere koncentrerede end almindelige Côtes du Rhône og kan derfor også med fordel tåle et par års flaskelagring.