Da Born Wine i 2020 lavede nyt logo ville vi illustrere vores tætte tilknytning til landet Sydafrika og dette er lykkedes til fulde.
Springbok er det nationale dyr i Sydafrika og foretrækker de mere tørre savanner i landet, bevæger sig rundt ved høje hastigheder og når hastigheder på 80 km i timen og hopper mere end 10 meter. Typisk for denne buk er hoppe bevægelserne vitale og dette har givet dyret navnet.
• Hovedstad: Pretoria 2 mio. indbyggere. (Administrativ hovedstad), Bloemfontein (Juridisk hovedstad), Cape Town (Parlamentarisk hovedstad)
• Areal: 1.228.376 km2 (Danmark 43.000 km2)
• Befolkning: 79 % sorte; 9,6 % hvide, 8.9 % farvede og 2.5 % indere – Anslået 59.622.350 samt minimum 7.000.000 flygtninge
• Sprog: 11 officielle sprog. Engelsk og afrikaans tales af hovedparten, men zulu, xhosa, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana og venda er også officielle sprog
• Religion: Kristendom, hinduisme, islam, jødedom og traditionelle afrikanske religioner
Western Cape (med Cape Town som hovedstad) kan prale af en berusende blanding af bjerge, vinmarker og oceaner, der appellerer til millioner af besøgende årligt. Mere end nogen anden provins sine attraktioner grænse på ikoniske og som følge heraf provinsen er den mest populære for udenlandske besøgende.
Som en provins i Sydafrika, trækker Western Cape millioner af besøgende hvert år til et tilsyneladende lille område, hvis sammenlignet med andre provinser i Sydafrika, men en, der er så smuk, at det ikke kan hjælpe den klare opmærksomhed, det trækker.
Western Capes tiltrækning er ikke blot dens ekspansive strande, fashionable vinmarker og ubesværet bjerge. Dens mindre kendte regioner som dalene i Klein Karoo, dens utæmmede naturområder og mange naturreservater er det, der tiltrækker dem, der ønsker at udforske provinsens finere øjeblikke.
Du vil finde salte laguner, strand restauranter, unik arkitektur, historiske seaside fiskerbyer, San rock art, utrolige klippeformationer, marker med rullende hvede, hvaler, blå kraner, strudsegårde, et fantastisk søsdistrikt, flotte skove, store hvide hajer og bjergpas, der efterlader dig åndeløs.
Fra Cape Town er der nemme ture til vinområderne, langs Route 62, ind i Overberg i jagten på hvaler, op ad vestkysten for at opleve de årlige forårsblomster, ind i Olifants River Valley og dens stærkt duftende citruslunde, bredden af Breede-floden i dalen af samme navn, vandrestier i Cederberg, mangfoldigheden af Klein Karoo historiske byer, og den imponerende af Garden Route.
False Bay, navngivet sådan, fordi tidlige navigatører forvekslede Hangklip for Cape Point, er den største sande bugt i Sydafrika og en af de store bugter i verden.
Oudtshoorn er bedst kendt for sine mange strudsefarme, der ligger spredt rundt i de tørre landskaber omkring byen.
I sidste halvdel af 1800-tallet var strudsefjer den hotteste mode, og strudsefarmerne tjente mange penge på modeindustrien.
I dag kan du stadig opleve overdådige bygninger fra denne periode rundt om i byen og få en god strudsebøf på Oudtshoorn restauranter.
Oudtshoorn ligger i et område, der oprindeligt var befolket af buskmænd, som har efterladt sig spor i form af hulemalerier i området. De første europæere i området fik hjælp af en griquaspejder, der førte dem ad en gammel elefantsti i januar 1689.
Byen groede efterhånden op rundt om en kirke, der blev indviet i 1839, og den fik navn efter Pieter van Rheede van Oudtshoorn, der var udpeget som guvernør i Kapkolonien, men var død på vejen dertil.
Calitzdorp er en by på den vestlige side af Little eller Klein Karoo i Western Cape-provinsen i Sydafrika og ligger på Sydafrikas Route 62.
Du kan besøge de lokale vingårde og smage på herlighederne efterfulgt af en frokost hvis retter er inspireret af både Portugals og Mozambiques køkken.
Med sine velbevarede historiske bygninger er Montagu blandt de hyggeligste byer langs route 62, og omkring byen kan du vandre blandt klippefyldte landskaber og slappe af i varme kilder.
Du kan sågar besøge resterne af et gammel engelsk fort fra 1899.
Montagu er en by i Den Vestlige Cape-provins i Sydafrika, omkring 180 km fra Cape Town i det vestlige Lille Karoo.
Det er opkaldt efter tidligere sekretær for Kapkolonien, John Montagu, og blev grundlagt på gården “Uitvlugt” i 1851, og er kendt for sine varme mineralske kilder.
Swartland, også kendt som hvede og rooibos-producerende del af Western Cape-provinsen, ligger mellem Malmesbury i syd, over Riebeek Valley til Piketberg i nord, Darling i vest, til Oliphants Mountain ved Porterville i øst.
Swartland-regionen begynder kun 50 kilometer uden for Cape Town, hvilket gør den forholdsvis tilgængelig for besøgende, og dens bølgende hvedemarker, vinmarker og dybe floddale har været genstand for mange fotografs linse.
Denne utroligt smukke, men ofte overset, område er opkaldt efter sin brede frugtbare sletter, der efter regnen om vinteren, bliver sort (swart jord betyder sort jord i Afrikaans).
De brede, frugtbare sletter er fyldt med gyldne hvedemarker, der har bidraget til dens status som brødkurv af Kap.
Der er lige så mange landskaber, som der er årstider, og den brændende hvede er spækket med vin-, frugt- og olivenplantager, der giver anledning til et kludetæppe af farve.
Darling, tæt på Cape Town og højdepunktet af mange besøg i denne region.
Mange af vinstokkene på Vinruten Swartland, som er synligt skiltet og strækker sig over hele regionen, vokser under tørrede forhold i buskform, hvilket betyder, at de ikke vandes, hvilket resulterer i en særlig fremragende kvalitet og smag af vin, meget efterspurgt til blanding med vin fra vandede vinmarker.
Paardeberg (»hestebjerget«) deler vinområderne Paarl og Swartland. Denne kuperede, off-the-beaten-track region tilbyder dejlige overraskelser venter rundt om hver bøjning.
Klimaet om vinteren er meget koldt, med en gennemsnitlig nedbør på 400-600 mm. Sommeren er typisk meget varm i løbet af dagen, med køligere temperaturer om natten.
Nogle af de højeste vinmarker over havets overflade i Swartland-regionen findes her, på omkring 700 m. Vinstokke er plantet på skråningerne af Paardeberg i relativt dyb jord bestående af nedbrudt sandsten, granit og nogle ler, mens scali-type jord findes på de nedre nordøstlige skråninger.
Vingårdene ligger tæt på Malmesbury, Swartlands største forretningscenter, fra en privat virksomhed til små privatejede kældre. Spredt ud over et stort område producerer vingårdene forskellige vine på grund af områdets forskellige jordbund og klimaer.
Selv om somre her er typisk meget varmt og tørt, nogle gårde fange de kølige havbriser fra Atlanterhavet og dermed har et køligere klima. Jordbunden spænder fra sandet (ideel til Rhône sorter) til dyb rød og frugtbar (perfekt til tørland vinmarker), mens andre stammer fra granit.
Landsbyerne Riebeek West og Riebeek Kasteel ligger i Kasteelbergs beskyttende skygge (»slotsbjerget«), og de er det perfekte tilflugtssted for enhver byboer.
Vinmarkerne i Riebeek-dalen strækker sig langs Kasteelbergs lavere konturer.
Jorden er hovedsageligt Malmesbury skifer, med lerjord på de højere grunde og sandede ler længere nede ad skråningerne, spækket med rige Hutton jord.
Klimaet er perfekt til vinavl, med lav-nedbør i sommermånederne hærdet af kølige eftermiddag briser, og de kolde vinvinstokke til at hvile og opbygge reserver.
Det er tæt nok på til at komme til – men det er et perfekt sted at komme væk fra det hele.
Swartland er et smukt uopdaget bagland gemt væk mellem tre majestætiske bjergkæder inden for rækkevidde af Cape Town i Western Cape i det solrige Sydafrika.
Her, blandt marker med lysegul raps, store grønne strækninger af omhyggeligt tendens vinmarker, sølvfarvede olivenlunde og bølgende hvedemarker, finder du den maleriske region, der producerer de prisbelønnede vine og oliven, som Swartland Wine og Olive Route er blevet kendt for.
For lang, lang tid siden, da de første historikere kom ind i Swartland om sommeren, stødte de på et vildt landskab, der var spraglet med mørke gråprøver.
Dette var resultatet af den indfødte Renosterbos (‘rhino bush’), der vokser mørkere i farven som vejret bliver varmt, så de besluttede at kalde en spade en spade, de straks kaldte det Het Zwarteland (‘den sorte jord’) og fortsatte med at dyrke en bred vifte af afgrøder, hovedsagelig hvede og grøntsager i første omgang, med små stumper af vingård til at lave vin til eget brug. Senere udviklede disse små vinmarker, der i sidste ende satte Swartland på det globale kort.
Vinruten Swartland blev etableret i 1986 for at fremme producenterne af denne ting i det store område, der strækker sig fra Piketberg i syd, til Berg-floden i nord, og omfatter byerne Piketberg, Malmesbury, Riebeek West og Riebeek Kasteel.
Fra veletablerede kooperativer med hylder fulde af internationale priser, til iltre uafhængige små producenter, der gør et stænk med deres utrolige gamle vine, i dag Swartland er hjemsted for en ekstraordinær vifte af vingårde og olivenproducenter, der gør bølger både lokalt og i udlandet.
Åh, vi skal også nævne den utrolige vifte af kroppens produkter, hjemmelavede syltetøj, chutneys, friskbagt brød, lokalt ristede kaffebønner, og olivenprodukter i alle mulige lækre forklædninger, der er bundet til at gøre deres vej hjem med dig?
Swartland er sådan en mangesidet destination, at du virkelig bør lave en weekend af det for at give dig selv masser af udforskning tid.
Hermanus er en af de bedste hvalsafaristeder for alle, der besøger Sydafrika og har opnået verdensomspændende anerkendelse som verdens førende landbaserede hvalsafari destination.
Byen ligger mellem bjerg og hav og byens succes skyldes den naturlige naturskønne skønhed, det milde klima samt 14 km unikke klippevandringer, der for nylig er indarbejdet i naturreservat. Hermanus Golfbane er velkendt og nysgerrige bavianer skabe en afledningsmanøvre, som de lydløst observerer spillerne
Hermanus Wine Route, den sydligste i Afrika, producerer topkvalitet, verdenskendte vine.
De fejrer også en hvalfestival omkring den 20. oktober.
Denne hvaltype svømmer i havene på den sydlige halvkugle. At deres navn stammer fra hvalfangstindustrien, der jagede dem næsten på randen af udryddelse, er paradoksalt.
Historisk set var de den “rigtige” hval til at dræbe for deres overflod af spæk, de flød på havet når de er døde, og fordi de foretrækker lavvandede og kystnære farvande, de svømmer langsomt, våger tæt på overfladen og generelt gjorde det lettere for hvalfangere at dræbe dem.
Da det 20. århundrede startede, var antallet til et par dusin. Harpunering af hvaler blev imidlertid ikke officielt forbudt før 1935, og deres udbredelse har været utrolig langsomt stigende.
Den nordlige Right Whales er knap nok kommet sig, og det nordlige Stillehav er antallet d.d. kun nogle hindrede.
Deres sydlige modstykke, til sammenligning, har gjort temmelig godt med en anslået 7.500 af dem spænder over den sydlige halvkugle.
Southern Right Whales kan dykke til 600 fod, hvor de børste havbunden med hovedet og de er i gennemsnit mellem 11 og 18 meter og en nyfødt kalv er omkring 5,5 m meter lange, for det meste sorte i farven.
Afhængigt af køn, levesteder og tilgængeligheden af fødevarer, kan den som voksne veje mellem 30 og 80 tons og har en levetid på 60-80 år.
De findes i farvandene i Sydafrika, Sydamerika, New Zealand og Australien.
De kan ses langs Sydafrikas kystlinje hvert år mellem juli og december.
Hvert år, migrerer med henblik på kælvning og parring i varmere farvande (en velkommen ændring fra deres iskolde Antarktis habitat) og kommer meget tæt på kysten, glæde tilskuere.
Levesteder Hvalen vandrende, fundet i farvandene på den sydlige halvkugle.
I sommermånederne findes de i det åbne vand, hvor de er i stand til at brødføde sig langt mere rigeligt.
Om vinteren og foråret, de nærmer sig kysterne i Sydafrika, Australien og Sydamerika til kælve og foder, og glæde tilskuere med deres narrestreger.
Socialisering Southern Right Whales er legende og aktive, på trods af deres store struktur. Tilskuere kan ofte se dem aktive og vinke deres haler op af vandet, mens de vender ud på bunden af havet.
De er nysgerrige, kendt for at undersøge både og andre objekter i vandet ved nudging dem legende.
Reproduktion Parring sker normalt i juli og august. Hunnerne vil typisk producere en kalv hvert tredje år, fødslen mellem de kølige vintermåneder i juni og august.
Bartholomeu Dias, den portugisiske søfarende, var den første til at sejle rundt i Cape Town og Kap (i 1488). På sin hjemrejse, som må have været særlig stormfuld, stoppede Dias ved den sydvestlige spids af Sydafrika, og kaldte det Cabo Tormentoso, eller Cape of Storms.
Kong John af Portugal senere gav det navnet Cabo da Boa Esperança, eller Cape of Good Hope. En anden portugisisk opdagelsesrejsende, Vasco da Gama, rundede Kap den 22. november 1497 på vej til Indien.
Fyrtårnet på Cape Point er den mest magtfulde på den sydafrikanske kyst. Det har en rækkevidde på 63 kilometer, og stråler ud en gruppe på tre glimt af 10 millioner candlepower hver, hver 30 sekunder.
Men gennem historien, havde søfolk taget en temmelig svagere opfattelse af advarsel lyset omkring Point.
Et fyrtårn blev bygget i 1857, på Cape Point Peak, 238 meter over havets overflade. På grund af sin høje position, skyer og tåge ofte tilsløret fyret.
april 1911, blev fyret flyttet til sin nuværende placering over Cape Point, kun 87 meter over havets overflade.
En sten kopi af Vasco Da Gamas kors, som blev plantet der i 1487 står højt på bjergsiden over stranden. Det markerer det sted, hvor de portugisiske opdagelsesrejsende var kommet i land.
Dramatiske klippekyster, historiske byer og et rigt dyreliv venter på en dagstur fra Cape Town til Kap det Gode Håb.
Tilbage på fastlandet fortsættes gennem de storslåede kystlandskaber til Kap det Gode Håb, hvor bølgerne fra Atlanterhavet og Det Indiske Ocean mødes. Udsigten over havet fra den høje klippe er storslået.
Men de beskyttede naturområder byder også på gode vandreture gennem den særlige fynbo-vegetation, der er kendetegnene for denne del af landet.
Med held får du måske øje på zebraer, antiloper, strudse, aber eller nogle af de mange fugle, der lever her.
Hold også udkig efter delfiner i havet ud for kysten, og tag turen op til det gamle fyrtårn fra 1857, der har reddet mange skibe fra at gå på grund i de drilske farvande.
På turen tilbage til Cape Town gøres stop ved Boulders Beach, hvor en pingvinkoloni holder til på stranden.
Hyggelige Simons Town er også et besøg værd med sine historiske bygninger, inden Cape Town dukker op forude.
Cape Town’s store 7 attraktioner – Cape Point, Robben Island, Groot Constantia, Table Mountain, Kirstenbosch, V&A Waterfront, og nu The City Walk – er blevet centralt for ophold i Western Cape og Mother City.
Hvis tallene er noget at gå efter så er der en fortsat opadgående tendens af besøgende på tværs af regionerne i Western Cape, og med god grund. Top attraktioner starter og slutter ikke i Cape Town (selvom, som hver dag går i en hvirvelvind af aktivitet, er der for evigt noget andet at fange din opmærksomhed).
Med sin majestætiske Table Mountain baggrund, er Cape Town en af de smukkeste byer i verden. Byen Cape Town overvåget af det majestætiske Table Mountain er Sydafrikas ældste by og en af Sydafrikas juveler. Med sin smeltedigel af kulturer, rige historiske og kulturelle arv og de uberørte hvide strande, der fejer langs kysten, har Western Cape meget at tilbyde alle, der besøger byen.
I Cape Town selv er der sammenstilling af gammelt og nyt, med store indkøbscentre, såsom Canal Walk Mall, klemt tæt med historiske vartegn som Castle of Good Hope, fortet bygget af Jan Riebeeck om oprettelse af en forsyningsstation ved Cape.
En harmonisk blanding af arkitektoniske stilarter afspejler smagen af diktater fra fortiden samt nutidens mere funktionelle krav. Mellem højhusene er edwardianske og victorianske bygninger blevet omhyggeligt bevaret, og mange fremragende eksempler på cape hollandsk arkitektur findes. Smalle, brostensbelagte gader og den stærkt islamiske stemning i Bo-Kaap forbedrer byens kosmopolitiske atmosfære.
Cape Town er den eneste by i verden til at ligge på to oceaner – På den ene side af halvøen ligger Atlanterhavet; på den anden side Det Indiske Ocean.
En god introduktion til Cape Towns historie samt det moderne Sydafrika.
Bydelen Bo Kaap, der tidligere var hjem for fritkøbte slaver fra Asien. Her gjalder moskéernes kald til bøn ud over de historiske huse malet i stærke farve, og bydelen er det bedste sted at stifte bekendtskab med Cape Towns muslimske kultur og dens bidrag til Sydafrikas udvikling.
District Six Museet, der fortæller historien om de mere end 60.000 mennesker, der i perioden fra 1966-1892 blev tvangsflyttet fra deres hjem til townships i apartheidpolitikkens navn.
Den moderne township Langa, hvor du kigger forbi et lokalt kunstcenter og oplever hverdagen i selskab med en guide, der selv bor i området.
I midtbyen besøger du Nelson Mandela Gateway Museum ved Victoria & Alfred Waterfront.
Historien om Nelson Mandela og hans kamp mod apartheid.
En kamp, der kom til at koste ham 27 års fængsel, hvoraf de 18 var i det berygtede fængsel på Robben Island ud for kysten ved Cape Town.
Historien kommer pludselig meget tæt på, når du besøger Robben Island og det fængsel, hvor Nelson Mandela og andre politiske fanger sad fanget.
Sydafrika for gourmet-elskere.
Gennem fotografier, udstillede genstande, kort, udsagn fra beboere og lydoptagelser fortæller dette museum i Cape Town historien om det tidligere så livlige og multikulturelle kvarter District 6.
Bydelen blev voldsomt forandret med indførelsen af apartheid, der førte til, at 60.000 mennesker blev tvangsforflyttet.
Beliggende nær stedet for den oprindelige Bertie’s Landing Restaurant, har den victorianske gotiske stil Clock Tower altid været et ikon for de gamle dokker og er blevet et vigtigt omdrejningspunkt i Waterfronts seneste bydesign. Dette var den oprindelige Port afsluttet i 1882. På anden sal er et dekorativt spejlrum, som gjorde det muligt for havnekaptajnen at have udsigt over alle aktiviteter i havnen. På nederste etage er en tidevandsmåler mekanisme, der anvendes til at kontrollere niveauet af tidevandet.
Time Ball er en signalanordning, hvor en bold tabes på et givet tidspunkt, for at skibsførere kan bestemme fejlen og hastigheden af deres kronometre, mens de er i havn. Time Ball Tower i havnefronten blev bygget i 1894. Den forblev i brug i 40 år, hvorefter ny teknologi førte til, at den lå inaktiv i 63 år, før den blev genoprettet i november 1997.
Fra Cape Town kan du tage svævebanen til toppen af Table Mountain, hvorfra der er en storslået udsigt over byen og Kap-halvøen.
Toppen er desuden udgangspunkt for flere gode vandreture.
På hver side af Table Mountain ses to tinder; Lions Head og Devils Peak. En myte fortæller, at det var på Devils Peak, at en soldat blev udfordret til at ryge om kap med djævelen.
Om sommeren ses beviset ind imellem, når et tæppe af tåge lægger sig over Table Mountain.
Siden den første person lagde øjne på Table Mountain i Cape Town det har udøvet sin kraftfulde og karismatiske træk, fortryllende og tegning enhver og alle, der falder ind under sin magi. Vejen til toppen har aldrig været let, og i mange århundreder kun en håndfuld dristige og initiativrige mennesker kunne sige, at de havde klatret det.
Table Mountain er en af de ældste bjerge i verden på 260 millioner år. Selv Andes-og Ardennerne, som er 250 millioner år gamle, er yngre. Himalaya, som folk automatisk antager er langt ældre, er kun 40 millioner år gammel.
I slutningen af 1870’erne havde flere af Cape Towns mere fremtrædende borgere foreslået at indføre en jernbanelinje til toppen. Planerne om at gennemføre en foreslået jernbane kom i gang, men udbruddet af Anglo-Boer krigen satte en stopper for planerne.
I 1912, med et stærkt ønske om at få nem adgang til toppen af Table Mountain, bestilte Cape Town City Council en ingeniør til at undersøge de forskellige muligheder for transport til toppen. Han foreslog, at en kabelbane kører op fra Oranjezicht gennem Platteklip gorge ville være den mest egnede løsning.
Table Mountain-projektet blev endnu en gang forsinket af krig; denne gang udbruddet af Første Verdenskrig (1914-1918). Planen blev genoplivet i 1926 med planer om en tovbane til toppen af Table Mountain. Planen fangede den kollektive øje af en gruppe af fremtrædende lokale forretningsfolk.
Arbejdet begyndte kort tid efter, og projektet blev afsluttet så i oktober 1929 stod borgmesteren i Cape Town, i spidsen for den officielle åbningsceremoni.
Dette er en af Cape Towns største turistattraktioner, Waterfront fremkalder billeder af de tidlige aktiviteter i havnen. Meget af sin charme ligger i det faktum, at denne travle kommercielle havn ligger midt i et stort underholdningssted med pubber, restauranter, specialbutikker, håndværksmarkeder, teatre og film.
The Dragon Tree (dracaeno draco) plantet ved siden af Time Ball Tower er en art oprindeligt fra De Kanariske Øer. Godt over 100 år gammel, dette er en af de største af sin art i Cape Town. Menes at have været plantet af en sømand passerer gennem Cape Town, saften af disse træer var engang populær som et lægemiddel til behandling af dysenteri og diarré.
Victoria & Alfred Waterfront ligger mellem Robben Island og Table Mountain i hjertet af Cape Towns arbejdshavn og er blevet Sydafrikas mest besøgte destination. Set på baggrund af storslået udsigt over havet og bjergene, er spændende shopping og underholdningssteder.
I århundreder blev øen Robben Island ud for Cape Town brugt som fængsel, og det var her, Nelson Mandela sad fængslet i 18 ud af sine 27 års fangenskab.
I dag står det gamle fængselskompleks tilbage som et museum og et minde om de ofre, der blev gjort i kampen for frihed.
Fra april 2019 er Robben Island officielt blevet erklæret et beskyttet havområde.
I næsten 400 år var Robben Island, 12 kilometer fra Cape Town, et sted med forviselse, eksil, isolation og fængsling. Det var her på Robben Island, at herskere sendte dem, der betragtes som politiske ballademagere, sociale udstødte og uønsket af samfundet.
Vidste du det? De mest berømte politiske fanger, der tilbragte tid på Robben Island, omfatter tidligere præsident Nelson Mandela, Tokyo Sexwale, Jacob Zuma, Walter Sisulu og Govan Mbeki.
I løbet af apartheidårene blev Robben Island internationalt kendt for sin institutionelle brutalitet. Pligten for dem, der løb Robben Island og Robben Island fængsel var at isolere modstandere af apartheid og til at knuse deres moral.
Nogle frihedskæmpere tilbragte mere end et kvart århundrede i fængsel på Robben Island for deres tro.
Det lykkedes dem, der var fængslet på øen, at gøre et fængsels “helvedeshul” til et symbol på frihed og personlig befrielse.
Robben Island kom til at symbolisere, ikke kun for Sydafrika og det afrikanske kontinent, men også for hele verden, triumf for den menneskelige ånd over enorme trængsler og modgang.
Folk boede på Robben Island for mange tusinde år siden, da søkanalen mellem øen og Cape fastlandet ikke var dækket af vand.
Siden hollænderne slog sig ned ved Kap i midten af 1600-1600-erne, har Robben Island primært været brugt som et fængsel.
Men i dag fortæller Robben Island os også om sejr over apartheid og andre krænkelser af menneskerettighederne: “uforgængeligheden af modstandsbevægelsen mod kolonialismen, uretfærdighed og undertrykkelse”.
I løbet af apartheidårene blev Robben Island internationalt kendt for sin institutionelle brutalitet.
Pligten for dem, der løb Robben Island og Robben Island fængsel var at isolere modstandere af apartheid og til at knuse deres moral.
Nogle frihedskæmpere tilbragte mere end et kvart århundrede i fængsel på Robben Island for deres tro.
Det lykkedes dem, der var fængslet på øen, at gøre et fængsels “helvedeshul” til et symbol på frihed og personlig befrielse.
Robben Island kom til at symbolisere, ikke kun for Sydafrika og det afrikanske kontinent, men også for hele verden, triumf for den menneskelige ånd over enorme trængsler og modgang.
Folk boede på Robben Island for mange tusinde år siden, da søkanalen mellem øen og Cape fastlandet ikke var dækket af vand.
Siden hollænderne slog sig ned ved Kap i midten af 1600-1600-erne, har Robben Island primært været brugt som et fængsel.
Men i dag fortæller Robben Island os også om sejr over apartheid og andre krænkelser af menneskerettighederne: “uforgængeligheden af modstandsbevægelsen mod kolonialismen, uretfærdighed og undertrykkelse”.
Den næststørste af Sydafrikas ni provinser, den forskellige Eastern Cape-provinsen er beliggende mellem Western Cape og Kwa-Zulu Natal, og omkreds af Orange River og Drakensberg Mountains.
Eastern Cape er et interessant sted at besøge. Nogle af landets mest magtfulde politiske personligheder, som Steve Biko og Nelson Mandela, blev født her og hovedstaden, Port Elizabeth, var et afgørende centrum for anti-apartheid-bevægelsen.
En række meget gode rejsearrangører tilbyder fremragende township ture, der giver et indblik i Port Elizabeths rolle i sydafrikansk historie, samt en introduktion til traditionelle Xhosa ritualer og ceremonier.
I hundreder af år har Eastern Cape været den forfædres højborg for Xhosa-folket, og mens det på mange måder er blevet vestligt, forbliver resterne af denne stammehistorie i folket og nogle af de uspolerede områder i provinsen.
Mpumalanga er en provins i den østlige del af Sydafrika og den grænser i nord til Limpopoprovinsen, i vest til Free State provinsen og Gauteng, i syd til Kwa-Zulu-Natal, samt i øst til Swaziland og Moçambique. Hovedstad er Nelspruit og Mpumalanga indgik frem til 1994 i Transvaal provinsen.
Mpumalanga er et af Sydafrikas bedste turistmål. Kendt som “Paradise Country”, få regioner i verden kan matche den ekstraordinære skønhed Lowveld og skrænt.
Mpumalanga dækker næsten 80.000 km² fra rullende højland til den høje skrænter og de frodige vådområder med subtropisk vejr, sommerregn og utroligt naturskønne skønhed gør provinsen til en af landets bedst bevarede hemmeligheder.
Mpumalanga Authority har skabt syv regioner med specielt afmærkede ruter, der inviterer den besøgende til den spektakulære Mpumalanga provinsen på en uforglemmelig rejse i de syv regioner i Mpumalanga.
Gennem de seneste 150 år har guld og diamanter spillet en afgørende rolle i Sydafrikas historie.
Det var i høj grad drømmen om guld og diamanter, der fik folk til at søge mod fjerne egne af landet, og mange byer kan spore sin grundlæggelse tilbage til guldgravernes tidsalder.
Deriblandt den lille by Pilgrims Rest, der i dag giver et godt indblik i guldgravernes ære omkring år 1900.
Ingen ved med sikkerhed, hvor eller hvornår det første guld blev fundet i Sydafrika.
Men meget tyder på, at de første guldfund blev gjort omkring år 1852.
Rygter om flere mindre fund cirkulerede i de kommende årtier, og da man i 1869 fandt diamanter i Kimberley, gik jagten for alvor ind på rigdomme i Sydafrikas jord og floder.
Det var dog først med de massive guldfund i Witwatersrand i 1884, at guldfeberen for alvor startede. Her havde man virkelig ramt jackpot, og udenlandske investorer fik hurtigt stablet en lukrativ minedrift på benene.
Arbejdere i tusindvis flokkedes til fra så fjerne egne som Litauen og Kina, og inden længe var guld en af Sydafrikas vigtigste eksportvarer.
Byer skød op omkring guldminerne og langs vejene til og fra guldområderne. Deriblandt en lille flække ved navn Johannesburg, der siden har udviklet sig til at blive Sydafrikas hovedstad og største by.
De dage, hvor guldgravere flakker omkring og prøver lykken langs Sydafrikas floder, er forbi. I dag har store mineselskaber taget over.
Men der er stadig store mængder guld og diamanter i Sydafrikas undergrund, og ædle metaller og sten er den dag i dag blandt Sydafrikas vigtigste eksportvarer.
Et af de bedste steder i Sydafrika at få en fornemmelse for livet under guldfeberens storhedstid er den lille by Pilgrims Rest nær Blyde River Canyon og Kruger National Park.
Guld blev fundet i dette område af Alec Patterson i 1873. Han forsøgte at holde sit fund hemmeligt, men inden længe havde nyheden bredt sig, og lykkejægere fra nær og fjern strømmede til for at få del i rigdommene.
I september 1873 blev Pilgrims Rest officielt udråbt som guldområde, og på få måneder var området forvandlet til en blomstrende guldgraver by med 1.500 indbyggere.
De var ikke guldgravere alle sammen. Også saloonejere, glædespiger, provianthandlere, vognkuske, smede, advokater, barberer og andet godtfolk havde gode kår i byer som Pilgrims Rest, hvor guldgravere fejrede deres succeser og druknede deres sorger efter dagens arbejde.
Men glæden varede kort. Allerede i 1880’erne valgte mange at søge mod nye lovende guldfund andre steder.
Der var dog stadig guld i undergrunden omkring Pilgrims Rest, og da støvet fra den første guldfeber havde lagt sig, blev jordlodder opkøbt af små mineselskaber, der i 1895 gik sammen og dannede Transvaal Gold Mining Estates.
Firmaet nød så stor succes, at det blev optaget på børsen i London som det første guldmineselskab fra Sydafrika.
Operationen voksede hurtigt, og i 1897 blev en lille dæmning konstrueret for at genere strøm til de elektriske sporvogne og andet maskineri.
Således var Pilgrims Rest blandt de første byer i Sydafrika til at få elektricitet.
I dag står Pilgrims Rest tilbage som et særdeles velbevaret minde fra de gamle guldgraverdage i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.
Her er hovedgaden stadig flankeret af gamle træhuse, og du kan tydeligt forestille dig guldgravere komme for at hente forsyninger i byens lille butik.
Kig også forbi det charmerende Royal Hotel samt et par af byens små museer, der fortæller hvert sit kapitel i byens farverige historie.
Pilgrims Rest Museum er et godt sted at dykke ned i guldgravernes historie, eller lær selv at lede efter guld på Diggings Museum.
Du kan også få et indtryk af livet i byen på Victorian House Museum, der udstiller spændende gamle sort/hvid-billeder.
Vil du se, hvordan det bedre borgerskab levede, kan du få en guidet rundvisning på Alanglade, hvor minedirektøren boede i 1920’erne.
Eller tag turen ud til Robbers Pass 12 kilometer fra Pilgrims Rest, hvor landevejsrøvere dengang lå på lur for at angribe hestevognene, når de kom forbi lastet med guld fra minerne.
En af disse landevejsrøvere var Tommy Dennison, der i 1912 berøvede en transport på dette sted. Hans hest blev dog nogle dage senere genkendt i Pilgrims Rest, da han forsøgte at betale sin gæld tilbage med sine tyvekoster.
Han blev idømt 5 års fængsel. Men historien slutter ikke der.
Da Tommy igen var en fri mand, flyttede han tilbage til Pilgrims Rest. Her grundlagde han Highwayman’s Garage, der stadig kan besøges den dag i dag.
Deriblandt den lille by Pilgrims Rest, der i dag giver et godt indblik i guldgravernes ære omkring år 1900.
Ingen ved med sikkerhed, hvor eller hvornår det første guld blev fundet i Sydafrika.
Men meget tyder på, at de første guldfund blev gjort omkring år 1852.
Rygter om flere mindre fund cirkulerede i de kommende årtier, og da man i 1869 fandt diamanter i Kimberley, gik jagten for alvor ind på rigdomme i Sydafrikas jord og floder.
Det var dog først med de massive guldfund i Witwatersrand i 1884, at guldfeberen for alvor startede. Her havde man virkelig ramt jackpot, og udenlandske investorer fik hurtigt stablet en lukrativ minedrift på benene.
Arbejdere i tusindvis flokkedes til fra så fjerne egne som Litauen og Kina, og inden længe var guld en af Sydafrikas vigtigste eksportvarer.
Byer skød op omkring guldminerne og langs vejene til og fra guldområderne. Deriblandt en lille flække ved navn Johannesburg, der siden har udviklet sig til at blive Sydafrikas hovedstad og største by.
De dage, hvor guldgravere flakker omkring og prøver lykken langs Sydafrikas floder, er forbi. I dag har store mineselskaber taget over.
Men der er stadig store mængder guld og diamanter i Sydafrikas undergrund, og ædle metaller og sten er den dag i dag blandt Sydafrikas vigtigste eksportvarer.
Kwa-Zulu Natal, der er kendt som Kongeriget Zulu, er en smeltedigel af afrikanske, europæiske og indiske kulturer.
Denne provins har to verdensarvssteder, Greater St Lucia Wetland Park og den majestætiske Ukhahlamba-Drakensberg Park.
Kwa-Zulu Natal tilbyder fantastiske strande, solrigt vejr, vildtreservater, rullende grønne bakker, mange sukkerrør plantager og relikvier af de store kampe i sydafrikanske historie.
Der er 8 forskellige regioner og mange ‘must-see’ attraktioner i Kwa-Zulu Natal.
Durban er en storby og havneby i det østlige Sydafrika.
Durban er den tredje mest folkerige by i Sydafrika efter Johannesburg og Cape Town og den største by i den sydafrikanske provins Kwa-Zulu-Natal.
Durban og nabobyer er en af de største byer på Det Indiske Ocean kyst af det afrikanske kontinent og tiltrækker mange turister til Durbans strandpromenade, og denne by er ofte omtalt som Sydafrikas Miami Beach i kraft af sin saunalignende sommervarme og strandcentreret kultur.
Byen er centrum for provinsens forretning og industri og pulser med al den energi i en større havneby.
Durban er et af de hurtigst voksende byområder i verden.
Dens havn er den travleste i Sydafrika og også en af de 10 største i verden.
Durban er velsignet med balsamisk vejr hele året rundt, hvilket gør det til et perfekt ferieparadis med idyllisk udsigt over Det Indiske Ocean.
Northern Cape har en farverig historie og en række kulturelle turistattraktioner og er især kendt for sin utrolige årlige blomsterdisplay, der finder sted i Namaqualand. En helt smuk kystlinje og en række unikke nationalparker tilbyder turisten en meget anderledes oplevelse af Sydafrika.
Vidste du det? Den sidste tilbageværende sande San (Bushman) mennesker bor i Kalahari området af Northern Cape.
Minedrift har altid defineret historien i denne del af Sydafrika, og da diamanter blev opdaget i Kimberley, fandt en hidtil uset vækst sted i provinsen. Den sidste tilbageværende sande San (Bushman) mennesker bor i Kalahari område af Northern Cape.
Hele området, især langs Orange og Vaal Rivers, er rig på San rock graveringer. Provinsen er også rig på fossiler.
Northern Cape er opdelt i fem forskellige regioner og byder på mange “must-see” attraktioner.
Sig navnet Kimberley, og ni gange ud af ti sætningen fremkaldt af navnet vil være ‘stort hul’.
Og ja, Kimberley, hovedstaden i Northern Cape, der er en perfekt omvej på N12, lige ved N1, der fungerer som en alternativ rute mellem Cape Town og Johannesburg, er ‘stedet for diamantminedrift.
Det har ikke kun en historie nedsænket i diamanter, men Big Hole – en enorm cirkulær pit lige midt i byen – er et stort krater gravet næsten helt med hakker og skovle i et forsøg på at nå stenene.
Kimberleys Big Hole, der måler over en kilometer dyb med et areal på 17 hektar (selv om det ikke er det største hånd-gravet hul; Jagersfontein Minen tager æren for det) udgjorde en del af diamantsuset i 1870’erne, hvor mænd, med lidt mere end menneskeskabte værktøjer, formåede at fjerne tre tons diamanter og 22,5 millioner tons jord i processen.
I dag er hullet ikke så dybt. Ikke alene blev det brugt som en beholder til at kaste snavs efter det blev forladt, men grundvandet siver ind i hullet efterlader kun 175 meter af den 215 meter dybde synlige.
The Big Hole i dag fortsætter med at henlede opmærksomheden og er blevet omdannet til et friluftsmuseum med et temmelig dristigt udkigspunkt direkte over hullet.
Men Kimberley handler ikke kun om sit hul, selv om de guidede underjordiske ture i De Beers diamantmine altid er spændende.
Fra utæmmet bush områder til raffinement af 5-stjernede luksus resorts, North West -provinsen giver den komplette turisme pakke. Naturen har velsignet nordvest med betagende naturskønne skønhed, rullende marker med majs, gyldne solsikker og store sletter af afrikansk bushes.
Stjernerne i den nordvestlige provins er uden tvivl Magaliesberg-regionen og Pilanesberg Game Reserve, som kan prale af løve, leopard, sort og hvidt næsehorn, elefant og bøffel. Og der er også dæmninger, floder, klippeflader og masser af solskin, der bare venter på opdagelse.
Når du besøger den nordvestlige provins, kan du forvente at blive fortryllet af utrolige udsigter, fantastiske spil parker (med Big 5), storslåede golfbaner og fremragende sportsfaciliteter.
Den nordvestlige provins er opdelt i fem forskellige regioner og tilbyder et væld af “must-see” attraktioner.
Sun City Resort ligger i den barske robusthed i den nordvestlige region i Sydafrika, og er omgivet af bjerge og den utæmmede majestæt af den afrikanske bush land.
Det er en kile-shot væk fra Pilanesberg National Park, hvor elefanter, næsehorn, løver og antilope strejfer frit og dalen af bølger til The Lost City.
Sun City (også kaldet Lost City) er et luksusresort og kasino, der ligger i den nordvestlige provins Sun City Resort ligger i den barske robusthed i den nordvestlige region i Sydafrika, og er omgivet af bjerge og den utæmmede majestæt af den afrikanske bush land.
Det ligger mellem Elands-floden og Pilanesberg, ca. 140 km nordvest for Johannesburg og grænser op til Pilanesberg Game Reserve.
Sun City blev udviklet af hotellet magnat Sol Kerzner og blev officielt åbnet den i december 1979. Området er malaria-fri, og Pilanesberg National Park ligger lige uden for Sun City og tilbyder en safarioplevelse med fremragende observationer af Big 5, gepard, flodhest, elefant, løve og næsehorn og antilope strejfer frit og dalen. Området er malaria-fri.
Den frie stat, der er omfattet af flere af Sydafrikas provinser, er en provins i det centrale Sydafrika, beliggende på den sydafrikanske højslette og deler en grænse med bjergrige Lesotho, ligger i hjertet af landet mellem Vaal-floden i nord og Orange-floden i syd.
Free States største appel er dens naturlige skønhed, åbne landbrugsjord, og uafbrudt himmel, idiosynkratiske byer og landsbyer, interessante vejruter, og det store klippefyldte bjergområde i det østlige højland.
Free State er en landlig provins med brede horisonter og blå himmel, med landbrugsjord, bjerge, guldfelter og vidt spredte byer. Dette rolige land af vindmøllen er berømt for sin varme sydafrikanske gæstfrihed og en blanding af kultur, som er tydeligt i gadenavne, offentlige bygninger, monumenter og museer. Klædt sandsten bygninger vrimler højlandet, mens smukt indrettede Sotho huse med tilhørende græsarealer.
Free State er opdelt i 5 forskellige regioner og tilbyder mange “must-see” attraktioner. Bloemfontein er hovedstaden i Free State-provinsen og i Sydafrika og som den retslige hovedstad i nationen og blandt andet Sydafrikas højesteret har hjemsted her, en af Sydafrikas tre nationale hovedstæder (de to andre er Cape Town, den lovgivende hovedstad, og Pretoria, den administrative hovedstad) og er den syvende største by i Sydafrika.
Opkaldt efter floden, der løber gennem det Limpopo, er den nordligste provins i Sydafrika, der grænser op til Moçambique, Zimbabwe og Botswana, ofte overset af besøgende, der leder i stedet til landets mere spændende provinser som Western Cape og Kwa-Zulu Natal.
Men Limpopo-provinsen tilbyder en mosaik af fremragende naturskønne landskab, en fascinerende kulturarv, en overflod af dyrelivsarter og mange naturbaserede turismemuligheder.
Limpopo er et land med legender og myter og af gamle civilisationer.
Selv om det er den mindste af Sydafrikas ni provinser, Gauteng (Sotho ord for “Place of Gold”), er den kommercielle og industrielle kraftcenter i landet og faktisk i det sydlige Afrika. Gauteng er en kosmopolitisk, multikulturel blanding af mennesker fra alle samfundslag, fra alle hjørner af verden.
Apartheid Museum og constitutional Hill Complex, som er hjemsted for den forfatningsdomstol, der opretholder Sydafrikas nye demokrati.
Gauteng hovedattraktion er big business, men der er så meget mere … museer, gallerier, historiske slagmarker. Gauteng er også en underholdningslegeplads, der tilbyder restauranter i verdensklasse, indkøbscentre og spillesteder.
Gauteng er landets travleste provins langt – det lader til, at ingen hviler i Gauteng, og kulturen er en af byerne overbærenhed og et arbejde hårdt, spille hård mentalitet.
Johannesburg er Sydafrikas største by med ca. 6,3 millioner indbyggere. I Stor-Johannesburg bor der ca. 10,3 millioner indbyggere, og byen er efter Lagos og Cairo den tredjestørste i Afrika.
Stor-Johannesburg strækker sig 120 km fra øst til vest og 55 km fra nord til syd og er dermed et af Afrikas største byområder. Johannesburg er provinshovedstad for Sydafrikas rigeste provins, Gauteng-provinsen, og rummer også den sydafrikanske forfatningsdomstol. Johannesburg er Afrikas største finanscentrum syd for Sahara, og har Afrikas største børs.
Det er hovedstaden i provinsen Gauteng og er centrum for Witwatersrand by-og industriområde. Byens lufthavn er Afrikas største og travleste.
Johannesburg er en afrikansk tonegivende by og er præget af modsigelser og en tilsyneladende sømløs kombination af uforenelige forskelle.
Det er den største by i Sydafrika og er også afrikanernes rigeste og uden tvivl det økonomiske kraftcenter.
Det er en blomstrende by, der sker, og der lægges vægt på at tjene penge – hvad enten det er i erhvervslivet eller på gaden – og det har været siden sin begyndelse, da verdens rigeste guldfelter blev opdaget i Johannesburg i 1880’erne.
Johannesburg kaldes Joburg eller Jozi og kan være lidt skræmmende, så meget mere på grund af de urigtige oplysninger fra medierne i Johannesburg som noget af en krigszone. Der er kriminalitet. Som alle steder i udlandet behøver du at holde din forstand om dig, men når bidt af vibe af Jozi, er du lyst til at komme tilbage igen.
Hvis du har tid, bør du besøge Apartheid Museum for at lære om stigningen og faldet af et racemæssigt fordomsfuldt system, der formåede at strække et halvt århundrede.
Johannesburgs indre by, der blev forladt af en udvandring af store forretninger, der blev etableret i forstaden Sandton gennemgår en fuldstændig regenerering. Området tæt på Rådhuset har fuldstændig forvandlet Market og omgivelser, udgør nu hjertet af byernes genoplivning, og Johannesburg indre by er fortsat den største beskæftigelse center i Sydafrika.
Men det er spredningen af de grønne nordlige forstæder – der er over seks millioner træer i Johannesburg – der trækker den besøgende: summende, trendy forstæder som Parktown og Norwood, high street i Greenside, fashionable Melville med Yeoville, der er Jozi’s Greenwich Village og de spredte indkøbscentre i Sandton, alle kombineres for at gøre byen til et godt sted at være.
På dette spændende museum i Johannesburg får du hele historien om apartheid.
Gennem en række forskellige medier får du en god introduktion til både tiden op til og under apartheid. Du hører naturligvis også om kampen for demokrati, der til sidst førte til apartheids opløsning.
Den største kabel-opholdt bro i Sydafrika, den 284 meter lange Nelson Mandela Bridge, starter næsten i slutningen af Jan Smuts Avenue og forbinder Constitutional Hill i Braamfontein til Newtown, i hjertet af byens indre byfornyelse projekt.
Nelson Mandela Bridge blev officielt åbnet i 2003 af Nelson Mandela og tog to års byggeri til at krydse over de 40 jernbanelinjer, der ligger spredt under sin spændvidde.
Visuelt broen er utrolig tiltalende i sin enkelhed.
Om natten broen er et magisk fyrtårn, der lyser himlen, dens imponerende span dominerer horisonten med byens skyskrabere.
Et absolut must i Johannesburg er et besøg i bydelen Soweto.
Soweto er en by i byen Johannesburg i Gauteng regionen, der grænser op til byens minedriftsbælte i syd. Byområdet dækker et område på godt 65 km².
Soweto er beboet af over 4 millioner mennesker, med hjem lige fra ekstravagante palæer til interimistiske skure.
Soweto er en smeltedigel af sydafrikanske kulturer og har udviklet sine egne subkulturer – især for de unge.
Soweto er en by af virksomhed og kulturel interaktion. Det er et populært turistmål med steder som Kliptown, hvor Freedom Charter blev udarbejdet samt hjemsted for tidligere præsident Nelson Mandela
Syd for Johannesburg ligger Soweto, en by udviklet som et byområde for sorte mennesker under apartheidsystemet.
Det kan helt klart anbefales at besøge Soweto med en guide, der kender området og kan fortælle om den store rolle,
Soweto har spillet i både Nelson Mandelas liv og Sydafrikas nyere historie. Det meste af kampen mod apartheid blev udkæmpet i og fra Soweto. Navnet Soweto er et akronym, der består – i apartheid dage – fra de første bogstaver i ordene “sydvestlige township”.
Soweto er en spredt township, eller mere præcist, en klynge af townships på den sydvestlige flanke af Johannesburg. Soweto blev oprettet i 1930’erne I 1950’erne blev flere sorte mennesker flyttet dertil fra “sorte pletter” i den indre by – sorte kvarterer, som apartheidregeringen havde reserveret til hvide.
Siden er der sket en del, og i dag er Soweto nærmest en by i byen med over 4 millioner indbyggere.
Dele af området er endda ganske eksklusivt. Op gennem historien har Soweto spillet en vigtig politisk rolle i modstanden mod apartheid.
Det var her, studenteroprøret brød ud i 1976 og spredte sig til resten af landet.
Det var også her, Nelson Manda boede i en lang årrække. I dag er hans lille hus indrettet som et museum, der giver et godt indtryk af manden bag det store politiske arbejde og du kan også få et glimt af det hus, der tilhører Winnie Madikizela-Mandela. Ærkebiskop Desmond Tutu’s hus ligger også i samme område.
Det er er ikke tit, at to nobelprisvindere bor på samme gade – og slet ikke i et kvarter som Soweto.
Mange sorte blev tvangsflyttet hertil i 1950’erne, og det var her, oprøret mod apartheid brød ud i 1976.
Pretoria er den administrative hovedstad i Sydafrika. Byen har ca. 2,9 millioner indbyggere og ligger 50 km nord for Johannesburg. I dag ligger i en varm, beskyttet og frugtbar dal omgivet af bakker og byen ved at blive opslugt af Johannesburg, så Johannesburg og Pretoria til sidst bliver et sammenhængende byområde med ca. 20 millioner indbyggere.
Pretoria er den administrative hovedstad i Sydafrika og byen ligger i i Gauteng-provinsen.
Kruger er Sydafrikas klassiske safari-destination. Her oplever du stadig det uberørte Afrika, hvor elefantflokke vandrer ad gamle stier fra vandhul til vandhul, og løveflokke ligger på lur mellem buskene.
Alle de klassiske safaridyr lever i Kruger, der også er hjem for mere end 500 fuglearter.
Hluhluwe iMfolozi blev oprettet i starten af det 20. århundrede som et sidste forsøg på at redde det hvide næsehorn, der var på randen af udryddelse.
Missionen lykkedes, og det er kun takket være denne dedikerede indsats, at hvide næsehorn stadig kan opleves i det sydlige Afrika.
Der er gode chancer for at se hvide næsehorn i parken, der også er hjem for det sorte næsehorn samt et væld af andre dyr. Deriblandt alle Big 5.
Det er ud for Kap Det Gode Håb på Kap-halvøen, at Atlanterhavet og Det Indiske Ocean siges at mødes.
Udsigten over havet fra det gamle fyrtårn er storslået, og på vandreture i området er der gode chancer for at se sjældne plantearter, antiloper og bavianer.
Turen til Kap Det Gode Håb er en oplevelse i sig selv.
Vejen snor sig gennem smukke bjerglandskaber og hyggelige kystbyer som Boulders Beach, hvor du kan opleve pingviner, og Hout Bay, der er kendt for sine sæler.
Hvert forår forvandles naturen i det nordvestlige hjørne af Sydafrika, når vilde blomster i alle regnbuens farver dækker de klippefyldte landskaber som et farvestrålende tæppe.
I august og september valfarter folk til Namakwa National Park og Goegap Nature Reserve for at se de vilde blomster, men resten af året finder ikke mange rejsende vej til dette hjørne af landet.
I 1780 faldt en lokal landmand over åbningen til en hule nord for Oudtshoorn.
Hulen viste sig at være betydeligt større end først antaget, og i dag ved man, at de vidt forgrenede gange og grotter strækker sig 4 kilometer ind i bjerget.
Smukke drypstensformationer pryder de underjordiske huler og gange flere steder, hvilket har gjort Cango Cave til en af Sydafrikas mest kendte og besøgte drypstenshuler.
Før europæernes ankomst levede Sydafrikas etniske grupper først og fremmest af jagt og fiskeri, kvægbrug samt grønsager og frugter, de dyrkede eller samlede i naturen.
Men det ændrede sig med den øgede skibsfart mellem Europa og Asien syd om Afrika i starten af 1500-tallet. Søfolkene havde brug for friske forsyninger, så de første plantager blev plantet på det sted, der i dag er Cape Towns Companys Garden.
Folk fra Europa, Mellemøsten og Asien begyndte at slå sig ned i Cape Town og andre byer langs kysten. Nogle kom frivilligt, mens andre blev hentet til den nye koloni som slaver.
Hver af disse folkeslag medbragte deres hjemlands madtraditioner, opskrifter og ingredienser.
Med tiden blev alle disse impulser blandet til det, der i dag er det unikke sydafrikanske køkken. Resultatet er et unikt fusionskøkken med eksotiske krydderier og en stor forkærlighed for kød.
Her har vi samlet 6 klassiske sydafrikanske retter, det er værd at kigge efter på rejsen.
Kød spiller en fremtrædende rolle i det sydafrikanske køkken. Det gælder også for denne populære sydafrikanske udgave af medisterpølse.
En ægte Boerewors skal nemlig bestå af mindst 90% kød. Oksekød bruges altid, men det blandes til tider med lammekød og svinekød.
Det hakkede kød tilsættes krydderier og urter, hvorefter det fyldes i tarmen, rulles som en spiral og grilles.
Herligheden serveres typisk med den traditionelle majsgrød pap. Det er vigtigt ikke at prikke hul på skindet under tilberedningen, da dette vil udtørre indholdet.
Netop tilberedningen af Boerewors er nærmest blevet en kunstform for mange i Sydafrika, og der afholdes både lokale og nationale konkurrencer om at lave den bedste Boerewors.
Den populære pølse har sågar fundet vej til Guinness Rekordbog i form af en Boerewors på ikke mindre end 1.557 meter, der blev grillet i ét stykke tilbage i 2014.
Navnet Potjiekos betyder direkte oversat ’lille-gryde-mad’, hvilket er et passende navn for denne populære sammenkogte ret, der tilberedes i en støbejernsgryde udendørs over bål.
Opskrifterne på Potjiekos varierer, men typisk består retten af lam eller svinekød, der blandes med gulerødder, kål, blomkål, græskar og andre grøntsager.
Dette tilsættes ris eller kartofler samt krydderier, og det hele koges sammen uden omrøring i 3 til 6 timer.
Ofte er krydderierne af asiatisk oprindelse, hvilket er endnu et godt eksempel på, hvordan europæiske madtraditioner i Sydafrika er blevet blandet med impulser fra Asien og andre dele af verden.
Nogle tilsætter desuden en slat øl, sherry eller dessertvin til blandingen for at give smag. Ideen er ikke, at retten skal koges sammen, så det hele smager ens.
Tværtimod skal man i en god Potjiekos stadig kunne smage de enkelte ingredienser.
Disse små stykker tørret, saltet kød er en elsket snack i Sydafrika.
Biltong kan laves af en række forskellige typer kød, og både oksekød, kylling, struds, kudu, springbok og gnu er populært.
Biltong laves ved, at man skærer kødet i tynde strimler, hvorefter det krydres og tørres. Krydderier som peber, koriander, salt og eddike er helt klassiske.
Men moderne biltong kan også fås med chili, muskat, paprika, hvidløg og endda Worchestershire-sauce.
På mange måder minder det om jerky i Nordamerika, men i modsætning til jerky er biltong aldrig røget. Når kødet er tørret, kan det holde længe selv i Sydafrikas varme klima.
Denne form for konservering af kød går langt tilbage. Flere af Sydafrikas oprindelige folkeslag tørrede lignende kødstrimler.
Det samme gjorde sømænd, så de havde protein på deres lange sørejser.
Forløberen til biltong var da også med, da voortrekkerne og andre nybyggere udforskede Sydafrikas indre på jagt efter nye steder at slå sig ned.
En Bunny chow er en karryret serveret i et udhulet franskbrød.
Retten er et godt eksempel på en specialitet med rødder i Sydafrikas etniske mangfoldighed.
Bunny Chow siges at være skabt af sydindiske immigranter omkring 1940 i Durban, der har et stort indisk samfund.
Andre historier fortæller, hvordan indiske markarbejder i sukkerplantagerne havde brug for en måde at opbevare deres frokost ude i markerne.
Karry var den foretrukne frokost, og da man ikke havde beholdere til at fragte den i, fandt man på at udhule brød og fylde dem med karry i stedet for.
De første Bunny chow har sandsynligvis været vegetariske, men i dag er fyld med lammekød eller kylling meget populære.
Det hele serveres typisk med revne gulerødder og en chili- og løgsalat kaldet sambals.
Typisk bruges fingrene til at spise med, og det er ikke ualmindeligt at få din Bunny chow serveret i gårsdagens avis.
Retten er så populær i Durban, at man hvert år afholder en konkurrence om den ærefulde titel som byens bedste Bunny chow-kok.
Bobotie er en populær ret bestående af krydret hakkekød, der overhældes med en æggebaseret sauce og varmes i ovnen.
Oksekød og lammekød er det mest almindelige, men svinekød bruges også af og til. Hver kok har sin egen krydderiblanding, der kan variere meget.
Nogle putter også hakkede løg og mandler i, mens andre bruger rosiner, abrikoser eller andre tørrede frugter.
Retten pyntes med valnødder, chutney og bananer, hvorefter den serveres med ris, der er farvet gule med gurkemeje.
Resultatet er en lækker ret med en kompleks smag, der sjældent er speciel stærk.
Bobotie har en lang historie. De ældste beskrivelser af en lignende ret stammer helt tilbage fra romertiden, mens retten i en mere nuværende form kan ses i en hollandsk kogebog fra 1609.
Bobotie kom sandsynligvis til Sydafrika fra Europa, hvor den med tiden blev tilført asiatiske krydderier.
Derfor er det meget passende, at navnet Bobotie siges at stamme fra det malaysisk ord ’boemboe’, der betyder ’karrykrydderier’.
Er der plads til mere efter hovedretten, er Melktert en af de mest klassiske sydafrikanske desserter.
Kagen består af en sød dejkant fyldt med en cremet masse bestående af mælk, mel, sukker og æg, hvilket har givet den navnet ’mælketærte’.
Melktert minder på mange måder om den portugisiske pastel de nata eller den kinesiske tærte dan ta, men der bruges typisk mere mælk i den sydafrikanske udgave, hvilket resulterer i en mere let kage.
I nogle opskrifter bliver dejkanten fyldt med kagecreme inden bagningen, mens andre tilføjer kagecremen bagefter.