Spaniens vinregioner

Castilla-León

Dette område er det oprindelige Spanien og det er den katolske kirkes højborg. Den gamle kongeby Valladolid er områdets hovedby, og den ligger ved Duoro floden, der løber herfra og videre ind i Portugal mod vest.

Der er nyplantninger overalt langs med floden, og man fornemmer en gevaldig tro på fremtiden.

Vin er bestemt ikke noget nyt på disse kanter, og den har været en naturlig del af de lokale landbrug så længe man kan huske.
Castilla-León har i dag fem DO områder, og de fire af disse ligger langs Duero flodens bredder og den femte ligger helt oppe ved grænsen til Galicien.

Dette område er Bierzo og de fire andre er

  • Cigales
  • Ribera del Duero
  • Toro
  • Rueda

Især Ribera del Duro har gjort sig voldsomt bemærket i 1990’erne, specielt takket være danskeren Peter Sisseck.

Det er nemlig her den danske vinmager Peter Siessec dyrker og vinificerer sin Dominio de Pingus – et projekt der meget vel kan betragtes som et stykke vinhistorie i særklasse. (Ribeira del Doueros’ frembringelser.)
I denne digitale verden er det helt befriende at støde på en person der laver en af verdens bedste vine ud fra de gamle læresætninger – en slags dogmevin bygget op omkring det menneskeligt sanselige, hvor det at se, smage, lugte og føle får altafgørende betydning for det færdige resultat.

Dogmeregler og kvalitetskrav

Dogmereglerne er naturligvis baseret på de klassiske kvalitetsbegreber som terroir, herunder det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, selve vinplanten og vinifikationen.

Alt dette er godt nok, men vinmarkens kvalitet og beliggenhed kan vurderes forskelligt, vinstokkene kan variere i alder, og de kan plantes, beskæres og opbindes forskelligt.
Det der giver dogmefilosofien en yderligere dimension er vinmagerens indre drivkraft, herunder hans/ hendes inspiration, intention og motivation, kombineret med viden og den økonomiske formåen.

Vinen – besjælet kunsthåndværk

Peter Sisseck forsøger at lade vinen lave sig selv, og således intervenere så lidt som overhovedet muligt.
Der skal ikke justeres med syre ej heller chaptaliseres og vinen skal helst bevæges naturligt, hvorved forstås roligt og uden pumpning.

Enhver kan forstå at der ikke her er tale om industrialiseret vin, men derimod besjælet kunsthåndværk og, som tidligere nævnt, desværre kun for de få.

Peter Sisseck opstiller nogle af Pingus dogmereglerne således:

  • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning.
  • Druesorten skal være den lokale Tempranillo.
  • Udbyttet skal være lavt.
  • Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv.
  • Afstilkning skal foregå i hånden.
  • Gæringsbeholderne skal være små.
  • Gæringen skal være relativ kold.
  • Obligatorisk anvendelse af helt nye egetræsfade både ved første og anden gæring, og således også lagring på nye egetræsfade.
  • Ingen klaring og filtrering

De Spanske Øer

De spanske øer er ikke videre berømt for deres vine, og langt det meste sælges til turisterne på stedet.
De mest kendte vinområder er Binissalem fra Mallorca og Tacoronte-Acenteje fra Tenerife.

Ebro Dalen

Ebro floden har sit udspring oppe i baskerlandet og snor sig sydøst over og løber ud i Middelhavet ved Tarragona.
På begge bredder findes nogle af Spaniens mest kendte vindistrikter, men også nogle af de områder, der først vil vise hvad de kan i fremtiden.

Det kendteste område fra Ebro Dalen er uden tvivl Rioja, men også:

  • Calatayud
  • Campo de Borja
  • Cariñena
  • Navarra
  • Somontano

hører til i området.

La Mancha

La Mancha ligger i det centrale Spanien, lige syd for Madrid og det er Spaniens største vindistrikt.
Det har traditionelt været kedelige bulk vine, men på det seneste er kvaliteten begyndt at stige.
Det går langsomt, men udviklingen er i gang og det går i den rigtige retning.

De kendteste områder i La Mancha er

  • Almansa
  • La Mancha
  • Mentrida
  • Valdepenas
  • Vinos de Madrid

Levanten

Denne kyststrækning mellem Valencia og Alicante, er en vigtig vinhave for spanierne. Vinene herfra har altid været aktive på eksportmarkederne, men som regel blev vinen blandet med andre vine, så ingen så hvad det var de fik.

Særligt Schweiz har aftaget meget vin herfra, som bønderne dér så blandede med deres egen.

I dag laves der gode Vino Joven og Crianza vine i områderne, som er:

  • Alicante
  • Condado de Huelva
  • Jumilla
  • Utiel-Requena
  • Valencia
  • Yecla

Galicien og Nordvest Spanien

Dette område ligger ud til Atlanterhavet og dækker også grænserne til Frankrig og Portugal.
Det er ikke et specielt kendt område, og her produceres hovedsagelig hvidvin på Albariño druen.

Områdets kendteste underområder er:

  • Chacoli de Guetaria
  • Getariako
  • Rias Baixas
  • Ribeira Sacra
  • Ribeiro
  • Valdeorras
  • Valle de Monterrei

Nordøst Spanien

Det nordøstlige Spanien dækker over det meste af Katalonien, og ligger op til den franske grænse.

Her fremstilledes tidligere mest plumrede og kedelige vine, men efter at Torres fra Peñedes fik succes i 1970’erne, er udviklingen gået stærkt.

I dag er vinene fra Priorato blandt Spaniens dyreste og bedste, og det meste af den spanske Cava industri ligger også i Nordøst Spanien.

De kendteste områder er:

  • Alella
  • Ampurdan
  • Costa Brava
  • Conca Barbera
  • Costers del Segre
  • Terra Alta
  • Tarragona