New Zealand

Landet er en ø-gruppe i det sydlige Stillehav, hvor fåreavl og mejeriprodukter udgør størstedelen af landbruget.

I 1819 blev de først stiklinger plantet, men først i slutningen af 1960erne opdagede newzealænderne, at deres land har kølige, maritime klimatiske egenskaber velegnet til produktion af vin af ypperste kvalitet.

New Zealand er verdens sydligst beliggende vin dyrkende land og hvad angår de klimamæssige forhold er der klare associationer til de mest indflydelsesrige vinregioner i Frankrig.

New Zealand producerer hovedsageligt hvidvin med Chardonnay druen som den mest udbredte. De mest almindelige rødvinsdruer er Cabernet Sauvignon samt Pinot Noir.

Der dyrkes i dag vin i 7 regioner, som dækker stort set hele landets længde, hvoraf Marlborough, ikke blot er den mest kendte, men også den største.
Sauvignon Blanc druen er Marlborough’s mest udbredte druesort.

I betragtning af North Islands varmere klima er naturligt at Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc er de mest almindelige druer, hvorimod visse regioner på South Island har større succes med Chardonnay og Pinot Noir på grund af det køligere klima.

New Zealand vinene er yderst raffinerede og komplekse.

New Zealand – verdens sydligste vinmarker

Betragtes New Zealand ud fra den vinmæssige vinkel ligner landets udvikling på mange måder nabolandet Australien.

Som i Australien havde man tidligere en stor produktion af ligegyldige og karakterløse hedvine, som kun hjemmemarkedet viste interesse for.

Efterspørgslen på det new zealandske hjemmemarked ændrede sig dog hen ad vejen, hvilket producenterne forsøgte at tilpasse sig ved en omstilling af produkttyperne, så den totale produktion af bordvin i perioden 1960 til 1980 steg fra 4 millioner til 60 millioner liter og op gennem år 2000 er dette tal stget betragtligt .

Det eneste, der ikke ændrede sig, var desværre kvaliteten af vinen, der stadig var i en miserabel tilstand, og da hjemmemarkedet ikke kunne aftage de store mængder alene, og udlandet ikke var interesseret, endte man med en overproduktion af dimensioner.

Regeringen trådte ind og lagde store dele af vinmarkerne brak for at stoppe masseproduktionen. Dette indgreb kombineret med, at flere producenter begyndte at interessere sig mere for kvantitet end kvalitet, var med til at højne kvaliteten, og endeligt fik de oversøiske markeder øjnene op for de new zealandske vine.

Selvom det således er Sauvignon Blanc druen, der har gjort New Zealand berømt, er den faktisk kun landets tredjemest plantede drue.

Der er langt mere Chardonnay og Müller-Thurgau på øerne, og Riesling vinder lige nu så meget frem, at den formentlig også overhaler Sauvignon Blanc i udbredelse.
Klimaet er generelt bedre til grønne end til blå druer, men der laves alligevel en del Cabernet Sauvignon og Pinot Noir i landet.

De bedste Cabernet Sauvignon vine er lige så gode som de bedste alle mulige andre steder i verden, men på trods af at klimaet burde være bedre til Pinot Noir, er det endnu ikke lykkedes dem, at få store resultater på denne vanskelige drue.

I dag erkender de professionelle blankt, at mange af vinene, der er lavet på klassiske franske druer som:

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Noir

hører til blandt verdenseliten.

Geografisk kan man opdele New Zealand i North Island med områder:

  • Auckland
  • Gisborne
  • Hawkes Bay
  • South Island

hvor det meget anerkendte vindistrikt Marlborough bl.a. ligger.

South Island med områderne:

  • Marlborough
  • Nelson
  • Canterbury
  • Queenstown

Canterbury

Dette område på South Island har klimaet til Pinot Noir.
Desværre driller den svære drue vinavlerne her så meget, at det bedste de har fået ud af deres anstrengelser, er gode mousserende vine.

Gisborne

Dette område på North Island er det vestligste vindyrkningsområde i verden.
Druerne her ser dagen gry ca. 12 timer før vi ser det i Danmark.

I Gisborne produceres der mest hvidvin og det hovedsageligt på Müller-Thurgau druen. Den er usædvanlig produktiv her, og giver let 3 gange så meget som i Tyskland. Kvaliteten bliver dog, som alle andre steder, noget udvandet ved så stor en produktion.

Der laves dog også glimrende Chardonnay vine i Gisborne, men det er igen vigtigt at producenten holder udbyttet nede. De bedste af disse vine er blandt de bedste i verden.

Hawkes Bay

Dette område ligger på den sydlige del af North Island og her er klimaet lidt varmere (med flere solskinstimer) og mindre regnfuldt, end andre steder på New Zealand. Jorden i Hawkes Bay indeholder meget grus, og det gør området perfekt til Cabernet Sauvignon.
Klimaet gør at druen altid kan modne helt her og det giver meget gode resultater.

Der er dog plantet langt mere Chardonnay og Müller-Thurgau i Hawkes Bay end Cabernet Sauvignon, så produktionen af hvidvin er større end rødvinsproduktionen.

Visse producenter laver også Sauvignon Blanc i Hawkes Bay, men denne hvidvin er mere blød og smøragtig end den, som gjorde Marlborough berømt.

Marlborough

Er det område der med et slag placerede New Zealand i verdens hvidvinselite.
Den Sauvignon Blanc der dyrkes her er helt speciel, fordi det i vækstperioden egentlig er for koldt til druen.

Det lyder måske mærkeligt, men kulden tvinger planten til at give druerne et ekstra lag i skallen, og det er dette lag der giver den helt specielle smag af stikkelsbær, peber, citron, grønne asparges og den knastørre, sprøde indpakning.

Denne vin er allerede blevet en af verdens store klassikere. Marlborough har dog mere på vej og inden for få år, vil vi se flere og flere rødvine fra dette område. De første eksemplarer tyder godt.

Nelson

Er det nordligste vinområde på New Zealands South Island, og det ligger smukt mellem kysten og bjergene.
Klimaet er en smule køligere og fugtigere end i Marlborough, og specielt Chardonnay klarer sig flot her, men der fremstilles også nydelige hvidvine på Riesling og Sauvignon Blanc.
På rødvinsfronten dominerer Pinot Noir og de bedste er virkelig flotte og frugtfyldte sager, der domineres af nuancer som hindbær og kirsebær.

North Island

På nordsiden af North Island er klimaet subtropisk og det regner voldsomt.
Derfor dyrkes der mest vin på den sydlige del af North Island.

Der laves mest hvidvin på Müller-Thurgau og Chardonnay, men i Hawkes Bay findes der også en del Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc.
De to hovedområder er:

  • Gisborne
  • Hawkes Bay

South Island

Denne ø huser det område, der har gjort New Zealandsk vinproduktion berømt.
Klimaet er køligt og derfor perfekt til Sauvignon Blanc.

Alligevel dyrkes der en masse Chardonnay, Riesling, Müller-Thurgau, Gewürztraminer og Pinot Noir.
De kendteste områder på South Island er:

  • Marlborough
  • Nelson
  • Canterbury
  • Queenstown

Queenstown

Er beliggende på South Island er verdens sydligste vinområde.

Området er egentlig kendt for sin skiturisme, men visse producenter har alligevel skabt gode vine på Riesling og Gewürztraminer.

Betænkelige newzealændere

De er ved at blive betænkelige i New Zealand: Kan de overhovedet sælge al den vin, de er i gang med at lave?

De har tilplantet en masse hektar især inden for de seneste fem år, og høsten i år vil blive tæt ved 190.000 tons druer. Det er cirka en tredjedel mere end i noget tidligere år.

I 2006 passerer den de 200.000 tons. Mange vinbønder vil komme til at erkende, at det er sværere at sælge vin end at lave den.

431 vinhuse ud af 476 er små

I 1995 var der 204 vinhuse i New Zealand. Ved juletid i 2005 var der 421 – i 2006, er der 476.

For kun få år siden var der en snes vinhuse i Marlborough. I dag er der over 200.

10 store vinhuse sælger mere end 2 mio. liter vin om året. Det gælder blandt andet fire vinhuse under Montana og store navne som Esk Valley, Vidal Estate og Nobilo.

35 vinhuse sælger mellem 200.000 og 2 mio. liter – fx Cloudy Bay, Delegats, Palliser Estate og Sacred Hill.

Og 431 små vinhuse sælger under 200.000 liter.