Variationer i jordbund, klima og druesorter langs floden giver et varieret udbud af rødvin, hvidvin, rosévin, stille vin og mousserende vine.
Historie
Man ved ikke ret meget om vindyrkningens tidlige historie i Loiredalen, men arkæologiske fund tyder på, at vindyrkning var udbredt i det øvre Loire i 1. årh. e. Kr., og at den var veletableret i 400-tallet.
Geografi og klima
Da det vindyrkende Loire er så stort, kan man ikke generalisere. Der veksles fra det kontinentale klima, som giver Sancerre og Pouilly-Fumé til Muscadet regionen, der opvarmes af Golfstrømmen. Regionen udgør den nordvestlige grænse for kommerciel vindyrkning i Europa.
Frostvejr kan være et stort problem om foråret, og i de kølige somre må druerne kæmpe for at opnå fuld modning, hvorimod de varme somre kan give exceptionelt søde hvidvine, nogle endda botrytiserede.
Druesorter
Ved Loires udmunding er det Melon de Bourgogne og Folle Blanche, der dominerer. Det øvrige Loire er helliget Sauvignon Blanc til hvidvine og Pinot Noir til rødvine og rosévine.
I det mellemste Loire har det vist sig, at Cabernet Franc eller Chenin Blanc har været velegnet.
På tusinder af hektarer rundt om i Loire er der imidlertid større variation i druesorterne end noget andet sted i Frankrig, inkl. bl.a. Cabernet Sauvignon, Malbec, Gamay, Meunier, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir.
Specielle vine
Loire er den franske vinregion, der producerer flest forskellige vintyper, fra stille vine over alle slags mousserende inkl. Cremant de Loire.
Fra knastørre og snerpende vine til yppige liquoreux. I alle nuancer fra farveløs til dybt violet.
Rosévine er en specialitet, både som vin gris fremstillet oppe ad floden og den berømte Rosé d’Anjou, diverse rosé Cabernet og Rosé de Loire
Klassifikation
Hvis man ønsker mere information om klassifikation m.m. vil det være en god idé at se nærmere på de enkelte appellationer af hvilke de fire største er Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine og Øvre Loire.
Seværdigheder
Når der er tale om så stort et område som Loire med sin 1.000 kilometer lange flod, er det selvfølgelig nødvendigt at se mere specifikt på det/de områder, man ønsker at besøge.
Generelt kan det dog siges, at Loire er meget kendt for sine mange smukke slotte, som bestemt bør indgå i planlægningen af en vintur til Loire.
Yderligere informationer om Loire
Det kan godt være, at Seinen er Frankrigs meste kendte flod, men til gengæld er Loirefloden den længste.
De franske adelsfamilier havde tidligere deres sommerresidenser beliggende langs floden i Loire området, og besøger man distriktet i dag, kan man stadig se de Tornerose-lignende slotte ligge spredt ud over hele området. Der er dog ikke meget tilbage af tidligere tiders storhed, og man hører hovedsageligt kun om området i forbindelse med vindyrkning.
Men – inden for dette område er man til gengæld stadig suveræne, og selv om de fleste vindrikkere uden for Frankrig endnu ikke har opdaget det, er den smagsmæssige spændvidde næsten usammenlignelig med andre franske distrikter.
Distriktets 80.000 ha er opdelt i fire områder med hver deres vinspecialiteter:
Pays Nantais er hovedsageligt kendt for sine knastørre Muscadet vine, som passer fortrinligt til de forskelligartede og store mængder af skaldyr, der hentes ind fra det nærliggende Atlanterhav.
Anjou og Saumur, der nok er mest kendte for deres charmerende hvidvine og rosévine, laver nogle aldeles fantastiske dessertvine, som ikke lader de kendte Sauternes vine noget efter.
Touraine laver enestående rødvine med en levetid, der ofte først topper efter 50-80 år.
Sidst men ikke mindst har vi det Indre Loire med de fantastiske hvidvine fra Sancerre og Pouilly Fumé, der i dag danner rygraden i Loires renommé i udlandet.
Loire/Anjou og Saumur
På basis af specielt Chenin Blanc-druen producerer Loire enorme mængder af god dagligvin her. Der produceres både hvid- og rødvine, lige som der laves en ganske anseelig mængde rosévin.
Vinene fra disse to distrikter havde tidligere et renommé tilbage til det 11. århundrede, hvor de hvide vine hørte blandt Frankrigs mest efterspurgte vine. Desværre har distriktet fået ødelagt sit rygte i 1960’erne og 1970’erne ved at producere nogle meget billige roséer med en let bismag af svovl. Der er nu rettet op på denne produktionsfejl, og roséerne, der primært laves på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, er i dag lette og frugtige uden det mindste tegn på svovl.
Områdets søde vine, der oftest benævnes Moelleux, kommer hovedsageligt fra de fire kommuner:
- Layon
- Bonnezeaux
- Quarts-de-Chaume
- Aubance
Saumur området står bag nogle ganske forrygende mousserende vine, der af mange kendere regnes for at være tættest på de store vine fra Champagne.
Vinene laves på den originale champagnemetode, Méthode Traditionelle, og de henter en stor del af deres elegance og storhed i undergrunden, der ligesom i Champagne-distriktet hovedsagligt består af kalk.
Sancerre
Sancerres ledende position indenfor vinproduktion illustreres smukt af den knejsende kalkklippe, hvorpå landsbyen, som området er opkaldt efter, ligger.
Sammen med Pouilly-Fumé producerer Sancerre Loires fineste og mest eftertragtede vine, der stort set alle er lavet på Sauvignon Blanc-druen, der har de perfekte vækstbetingelser i den kalkholdige jordbund.
Distriktet var tidligere domineret af rødvinsdruen Pinot Noir, men da vinlusen i sin tid var færdig med at hærge, blev størstedelen af markerne genplantet med Sauvignon Blanc,– og det var reelt denne omlægning, der for alvor gav distriktet sit vinmæssige gennembrud.
Enkelte steder finder man dog stadig marker med Pinot Noir, der bruges til at fremstille en let og tilgængelig rødvin, der sammen med områdets rosévin egner sig perfekt til det lette, lokale køkken.
Henri VI sagde engang, at hvis alle drak Sancerre, ville der ingen religionskrige være. Hvis dette var rigtigt, er der flere steder i verden, hvor man kunne ønske sig udskænkning af denne fantastiske vin!
Pouilly-Fumé
Pouilly-Fumé, der ligger umiddelbart overfor Sancerre, hører til et af de områder, der har været opdyrket siden romertiden.
Der produceres udelukkende hvidvin i distriktet, og det er hovedsageligt Sauvignon Blanc, der anvendes til formålet.
Området, der dækker 650 ha, har en undergrund af kalk med små flintesten i. Og det er netop undergrundens beskaffenhed, der bidrager til de helt specielle nuancer i vinen – specielt flintestenen er tydelig i smagen, hvor den spiller smukt sammen med nuancer af friske stikkelsbær, pærer og æbler.
Besøger man nogle af de klassiske producenter, vidner gamle flasker på hylderne om vinenes evne til at ældes, – men lokker man producenten til at åbne en af disse flasker, vil diskussionen nok gå på, om vinen egentlig bliver bedre af lang lagring…
Det store spørgsmål kunne nu være, – hvad er egentligt forskellen på Sancerre og Pouilly-Fumé.
Spørger man de lokale vinbønder, er svaret ofte, at det kan være svært at pege på en decideret forskel, dog er undergrunden mere varieret i Sancerre end i Pouilly-Fumé.