Hedvine


Hedvine er betegnelsen for vine, der har fået tilsat alkohol på et eller andet tidspunkt under fremstillingen, og formålet med tilsætningen er altid at sikre at gæringen ikke fortsætter.

Den mest enkle form for hedvine er den type, hvor man tilsætter spiritus til druemosten, inden den overhovedet begynder at gære. Målet er at bevare de friske druearomaer og sødmen fra druerne.
Typen kaldes ’Vin de Liqueur’ eller ’Mistela’, og laves på grønne druer i f.eks. Cognac (Pineau des Charentes) og på blå druer i mange regioner af Spanien.

I en anden kategori af hedvine lader man gæringen gå i gang for at opnå nogle mere komplekse aromaer i kraft af gæringsprocessen, og for at få forbrugt noget af sukkeret.
Typisk tilsættes alkoholen, når vinen har gæret op til 5-6%. Alkoholtilsætningen bringer den totale procent på et sted mellem 15 og 20 %, og ved denne alkoholstyrke dør gærcellerne.
Typen omtales som ’Vin Doux Naturel’, og de mest kendte eksempler finder man i de portugisiske og sydafrikanske vine.

Madeira (ekstra informationer, se Portugal)
Disse dejlige hedvine fremstilles i Portugal.
Vinen fremstilles udelukkende i Douro dalen medens Madeira kommer fra øen med samme navn.

En tredje kategori udgøres af den lille gruppe af vine, hvor alkoholen bliver tilsat til en færdiggæret vin, blot for at bringe alkoholen lidt op – typisk til mellem 15,5 og 18% – så vinen er bedre rustet til den fadlagring, den nu er tiltænkt.
Praktisk taget alle kategorier af hedvine gennemgår en form for lagring, og man kan skelne mellem to hovedtyper.

I den mest udbredte type gælder det om at bevare så meget frugt i vinen som muligt. Der kan være tale om en vis lagring på større eller mindre træfade over et par år, men det behøver ikke altid være tilfældet.
Målet er under alle omstændigheder at få tappet vinen på flaske så hurtigt som muligt, enten for at nyde den, mens den er ung (eksempelvis de fleste Muscat-vine), eller for at lade vinen, efter en kort fadagring, lagre videre på flaske (Vintage Poxx).

I den anden type går man efter en bevidst oxidering af vinen. Det kan ske ved først at lagre vinen i glasballoner udendørs i et års tid, inden den lagrer i flere år på store træfade, eller ved at lagre vinen over flere år på fade, der ikke er fyldt helt op. Den bevidst oxiderede stil kaldes ’Rancio’, og det bedste eksempel er en tør Oloroso sherry.



Sherry (ekstra informationer, se Spanien)

Inden for sherry finder man også Fino, der er knastør, lys og ikke-oxideret. Den har godt nok lagret på fade, der ikke er fyldt helt op, men den er beskyttet af et lag af gærceller, der beskytter mod oxidation.

Vi forhandler følgende Sydafrikanske vine: