Chile Vinområder

Mest berømte distrikt

I Central Valley finder vi en række kendte “under appellationer”, som for eksempel Maipo Valley, der nok er Chiles mest berømte vindistrikt.

Man kan godt få den tanke, at det er lidt tilfældigt, for området ligger dejligt bekvemt lige udenfor hovedstaden, og lige der hvor en række af storgodsejerne havde deres jorde. Det er et udpræget rødvinsland.

Med Cabernet Sauvignon i centrum, og når druen kommer fra en af Maipos gamle vinmarker, hvor udbyttet er lavt, fornemmer man ren verdensklasse.

Rapel Valley er den næste dal sydpå. Det er frodigt og meget varieret og opdeles derfor i en række underdistrikter. De vigtigste er:

  • Cachapoal
  • Colchagua

som igen opdeles i:

  • San Fernando
  • Nancagua
  • Chimbarongo
Colchagua har fået ry for at lave Chiles mest koncentrerede og saftige Merlot vine. Videre ned ad Pan Americano til den næste dal med egen appellation.
Curico er taget fra den største by i området. Klimaet er mere europæisk.
Man kan få en byge i modningsperiode, men aldrig ødelæggende.

Kunstvanding er ikke altid nødvendig. Det tempererede klima skyldes, at kystbjergene er så lave, at der ingen beskyttelse er ud mod havet.

Den sydligste del af Central Valley udgøres af Maule Valley, hvor det regner tre gange så meget som i Maipo.
Men druerne modnes altid.
Det er et frodigt område med mulighed for høje hektarudbytter.

Et lille underdistrikt Cauquenes ude ved kysten nyder godt af havgusen, og her kan laves fremragende vine. Sur – er den sydligste af Chiles vinregioner.

Det er køligt og fugtigt og favoriserer de som gerne vil lave megen vin per hektar.
Men også de som går efter hvide vine på Riesling, Gewürztraminer, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Regionen Sur opdeles i to underappellationer henholdsvis Valle Itata og Valle de Bio-Bio. Det var i Bio-Bio at Santiagos grundlægger Valdivia mistede hoved.

Aconcagua

Amerikas højeste bjerg hedder Aconcagua og dette område ligger for dets fod. Varmen fra Atacama ørkenen gør sin indflydelse gældende, men heldigvis kommer der også køligere vinde fra Stillehavet.

Kunstvanding er en simpel nødvendighed for at kunne dyrke vin her, og selv om det er den varmeste vinregion i Chile, laves her glimrende vine.
Både Merlot og Syrah giver specielle, men gode resultater.

Cabernet Sauvignon har det ekstra godt og den giver ofte meget frugtagtige, fyldige og enormt koncentrerede vine

Bio-Bio

Dette område ligger syd for Central Valley og det er et af de områder, der traditionelt producerer masser af bulkvin.

De fleste af druerne her er Pais eller Moscatel, men i de senere år er her blevet plantet mange internationale sorter, men også disse anvendes hovedsagelig til bulkvin.

Casablanca

Området ligger syd for Aconcagua, og her udøver Stillehavets morgendis, mirakler for de grønne druer.

Det er et af de køligste vinområder i Chile og især Chardonnay nyder godt af køligheden, og de bedste kan sagtens konkurrere med Chablis.

Desværre er forårsfrost et lige så stort problem, her som i Bourgogne og selvom man har sikret sig med varmeovne og møller på markerne, er det ikke uden risiko at lave vin her.

Centrale Valley

Den centrale vindal i Chile kaldes for Central Valley, og det står der på langt de fleste vinflasker fra Chile vi ser i Danmark.

Central Valley er et lidt diffust begreb, som egentlig burde dække området mellem floderne Maipo og Maule, men får tilskrevet en masse vin der blot produceres i nærheden.
Dalen har et godt klima til vindyrkning. Her bliver aldrig stegende hedt og modningsperioden er lang og tør.

Disse forhold gør det let at lave store mængder glimrende rødvin på Cabernet Sauvignon.
Central Valley har en række berømte underområder, hvor de vigtigste er:

  • Maipo Valley
  • Rapel Valley
  • Maule

Maule

Dette er den sydligste del af Central Valley og selve hjertet i den chilenske hvidvinsproduktion.
Kølige vinde og morgentåge giver stor forskel mellem dag og nat temperaturer, og det er guf for de grønne druer.

I dag laves her sprøde og fyldige Chardonnay vine, intense og lette Riesling’er, sødmefulde Gewürztraminer og klassisk Sauvignon Blanc.

Klimaet er især gunstigt for Chardonnay og Sauvignon Blanc, men også blå druer som Pinot Noir viser sig fra sin bedste side her. Cabernet Sauvignon har ikke de bedste forhold her, men alligevel laves der en del glimrende vine på denne drue.

Maipo Valley

Maipo dalen ligger i Central Valley og den er Chiles mest berømte vindistrikt.
Det var her, lige udenfor storbyen Santiago, at storgodserne havde deres ejendomme og derfor også her, de plantede til i midten af 1800-tallet.

Mange af de største chilenske vinhuse har stadig deres hovedkontor her, og de producerer alle gode vine i området.
Desværre tyder meget på at mange af de vine, som hævder at komme fra Maipo dalen, i virkeligheden kommer alle mulige andre steder fra.

Der er kun omkring 1250 hektar tilplantet med blå druer i Maipo, men mængden af vine der hævder at stamme herfra, er langt større end hvad de 1250 hektar kan give.

Alligevel er det ofte glimrende vine til rimelige priser, der laves i Maipo dalen og vi ser især masser af Cabernet Sauvignon og Merlot fra denne dal i Danmark.

Chillan

Dette område ligger syd for Central Valley og det er et af de områder der traditionelt producerer masser af bulkvin.

De fleste af druerne her er Pais eller Moscatel, men i de senere år er her blevet plantet mange internationale sorter, men også disse anvendes hovedsagelig til bulkvin.

Nuble

Dette område ligger syd for Central Valley og det er et af de områder der traditionelt producerer masser af bulkvin.

De fleste af druerne her er Pais eller Moscatel, men i de senere år er her blevet plantet mange internationale sorter, men også disse anvendes hovedsagelig til bulkvin.

Quillon

Også dette område ligger syd for Central Valley og her produceres masser af bulkvin.
De fleste af druerne her er Pais eller Moscatel.

Dog er der sket stor udvikling af andre typer af druer og dette gælder både hvid- og røde druer, og fokus har været på mange internationale sorter, men det er hovedsagelig til bulkvin.

Rapel Valley

Området er at af Central Valleys mest prestigefyldte underområder.
Flere store vine fremstilles her, og især Merlot og Cabernet Sauvignon gør sig glimrende i det gunstige klima.