Adelaide Hills
Nord for byen Adelaide i South Australia ligger området Adelaide Hills.
Her er luften kølig og det giver rigtig gode muligheder for Pinot Noir og Chardonnay druer, samt produktion af alle mulige slags mousserende vine.
Bicheno
Dette område ligger på østsiden af øen Tasmanien og her har man gode resultater med Cabernet Sauvignon og Shiraz druer.
Nogle få producenter har forsøgt sig med at skabe tør mousserende vin og stålsat hvidvin på Sauvignon Blanc, og det er da også hvad eksperterne anbefaler i at plante i området.
Barossa
Området ligger i South Australia og selve Barossa Valley er det mest berømte vindistrikt i Australien.
Vinproduktionen i Barossa går forholdsvis langt tilbage og allerede i 1836 forudsagde en tysk mineralog at området ville være perfekt til vinavl.
I 1840 blev områdets første by grundlagt og regionen blev døbt “Barrossa” efter stedet hvor et stort slag mellem England og Frankrig blev udkæmpet i krigen 1808-1814,
Der blev dog stavet forkert da stedet skulle indføres på kortet og det førte til navnet Barossa.
I starten af 1840’erne emigrerede mange tyskere til Barossa.
De tog naturligvis deres Riesling drue med hjemmefra og i dag er den stadigvæk området grønne hoveddrue. Riesling vinene fra Barossa er delikat parfumerede, ofte med et strejf af krydderi eller citrus i duften.
Lime frugt og en forfriskende syre dominerer smagen og syren gør vinene glimrende til fiskeretter. De bedste af disse vine kan holde 20-30 år, og så glider smagen over i honning, ristet brød og krydderier.
Riesling druen anvendes også til at lave nogle glimrende søde vine ved hjælp af den ædle råddenskab Botrytis.
Udover Riesling laves her også glimrende hvidvine på Sémillon og Chardonnay. Sémillon vinene er ofte gode og fyldige vine, med en fin friskhed der gør dem ganske glimrende på terrassen. Chardonnay har det også glimrende i Barossa.
Her fremstilles både fede og korpulente vine i den typiske oversøiske stil og vine der i elegance minder mere om vinene fra Chablis i Frankrig.
På rødvinsfronten er Shiraz den store drue.
Det var i Barossa at Max Shubert skabet den berømte “Grange” vin, der startede det australske vineventyr.
Mange af de gamle og krogede stokke blev plantet i 1840’erne af de første indvandrere, og i dag giver de fremragende vine.
Det er blæksorte, kraftige og krydrede vine med stor krop og en intens frugt, der sammen med det røgede præg fra fadende ofte giver fremragende vine.
Udover Shiraz, laves her glimrende røde vine på:
- Cabernet Sauvignon
- Grenache
- Mourvèdre
- Petit Verdot
- Merlot
Cabernet Sauvignon giver her flotte vine med en duft af solbær og mint, samt en lækker frugtfyldt smag.
Mourvèdre og Petit Verdot anvendes mest i blandingsvine, mens de fede, sorte og ekstremt saftige Grenache vine kan være fremragende og så mættende at de næsten udgør et måltid i sig selv.
Merlot er en forholdsvis ny sort i Barossa, men nogle af avlerne har vist at der virkelig kan skabes fantastiske vine på denne drue. De bedste er virkeligt store og saftig vine, der sagtens kan måle sig med Pomerol i Frankrig.
Canberra
Er navnet på Australiens hovedstad og den er af politiske årsager anbragt midt mellem de to store byer Melbourne og Sydney.
Rundt om byen ligger der vinmarker, men vinene herfra er sjældent noget specielt, og byens indbyggere konsumerer alligevel det hele selv.
Claire Valley
Dette område ligger i den nordlige del af Barossa i South Australia og dette område er et lille grønt kunstvandingsparadis.
Det giver gode resultater med Cabernet Sauvignon druer og skal man have en god australsk Riesling vin, så skal det også helst være herfra.
Coonawarra
Dette område i South Australia kaldes ofte for Australiens Médoc.
Området består reelt af en meget smal stribe rød jord der er 2 km bred og 15 km lang.
Jorden er meget porøs og det hjælper til at dræne de store regnmængder væk. Vinstokkene har det hårdt og netop dette mener man er grunden til at vinen bliver så fremragende.
Især Cabernet Sauvignon og Shiraz vinene fra Coonawarra er i verdensklasse, men pas på! Der udbydes en del vin som hævder at være fra Coonawarra, men som ikke har vokset i den røde jord, og derfor er kvaliteten lavere. Ofte er en høj pris tegn på, at vinen er “rigtig”.
Eden Valley
Området ligger i Barossa i South Australia og her har man længe koncentreret sig om hvidvine på Riesling druen.
I de sidste par årtier har man dog forsøgt sig med blå druer som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Shiraz.
Området ligger højt over havets overfalde og det giver nogle gange problemer med kulde, men ellers er det glimrende vine der kommer herfra.
Cowra
Dette område ligger lidt syd for Mudgee i New South Wales.
Her produceres især glimrende hvidvine på Chardonnay druen.
Geelong
Efter vinlusens hærgen i Victoria i 1800-tallet, var Geelong et af de første steder som kom i gang igen.
Klimaet her minder meget om det i Bordeaux, men det er Bourgogne druen Pinot Noir og Rhône druen Shiraz, der har vist de bedste resultater her.
Goulhurn
Denne dal ligger nord for byen Melbourne i Victoria.
Her skabes nogle af de mest autentiske Shiraz vine man kan få, men også Cabernet
Sauvignon druen gør sig godt her.
På hvidvinssiden er især vinene skabt på Marsanne druen berømte.
Great Southern
Dette område ligger i Western Australia luften er kølig og det giver løfter om en stor vinfremtid.
Indtil nu har vinene der er kommet herfra ikke haft den australske kraft og varme, men mere den enkelhed og tørhed som kendes fra Bordeaux.
Great Western
Dette område i Victoria er især kendt for sine mousserende vine, som kan være virkeligt gode.
Ellers produceres her en del vin på den lokale Sultana drue, men de er ofte for søde til danske smagsløg.
På hvidvinssiden er det Chardonnay druen der dominerer med rigtigt gode resultater.
Hobart
Dette område ligger på østsiden af øen Tasmanien og her har man gode resultater med Cabernet Sauvignon og Shiraz druer.
Nogle få producenter har forsøgt sig med at skabe tør mousserende vin og stålsat hvidvin på Sauvignon Blanc, og det er da også hvad eksperterne anbefaler i at plante i området.
Lower Hunter Valley
Dette område ligger i New South Wales, lidt nord for Sydney.
Der har været dyrket vin her siden midt i 1800-tallet, men efter vinlusens hærgen ved århundredeskiftet gik man over til at producere hedvin i stedet for bordvin.
Først i 1960’erne kom den almindelige vin produktionen i gang igen, primært som følge af store investeringer.
I dag fremstilles her virkelig flotte vine og på hvidvinssiden dominerer Chardonnay, Verdelho og Sémillon, hvor især den sidstnævnte har haft stor succes.
Nogle af verdens bedste Sémillon vine kommer i dag fra Lower Hunter Valley, og her bliver de på en gang kødfulde, fyldige og elegante.
På rødvinsfronten er det specielt Shiraz der nyder stor succes, men også Cabernet Sauvignon og Pinot Noir er på vej frem.
Margaret River
Dette område ligger i Western Australia og her søger kølige vinde for at forholdene er perfekte til vindyrkning.
Oprindelig var området beboet af rige mennesker som købte sig landsteder her for at kunne kalde sig vingårdsejere.
Efterhånden gik der sport i at overgå naboens vine, og det er resultatet af denne konkurrence vi kan nyde i dag.
Her laves faktisk udelukkende topvine, især på Cabernet Sauvignon og Shiraz druer.
Margaret River er beliggende på 23 grader sydlig bredde, omkranset af hav på tre sider, hvilket naturligvis har stor betydning for mesoklimaet.
Den kølige havstrøm fra Antarktis er »skyld« i et relativt køligt klima, som minder meget om det, man finder i Bordeaux – bortset fra at vinteren her er mere behersket, og at den gennemsnitlige nedbørsmængde er noget ringere.
Modsat Bordeaux betyder sidstnævnte faktorer, at man har større mulighed for at modne druerne til perfektion år efter år.
Jordbunden er meget differentieret, og der dyrkes mange forskellige druer i området, lige fra Pinot Noir til Riesling.
McLaren Valley
Dette område ligger syd for byen Adelaide i South Australia, og her produceres der fremragende hvidvine på Sauvignon Blanc druen.
Den blå Grenache Noir drue gør sig også rigtigt godt her, og især vine fra gamle vinstokke er særligt gode.
Mudgee
Området ligger i bjergene vest for Hunter Valley i New South Wales.
Tidligere blev disse vine solgt som Hunter Valley vine, men i dag optræder områdets eget navn oftere og oftere. Det er ofte fyldige og robuste vine man ser herfra.
Murray River
I den nordlige del af South Australia ligger en frodig og grøn oase omkring floden Murray.
Denne flod er Australiens største flod og en af de mest vandrige i verden, og flodens vand i det varme område, skaber et meget frodigt drivhus.
I området er der plantet mange forskellige druesorter, men især Shiraz druen har det godt her.
De fleste vinavlere i dette område går efter kvantiteten, men kvaliteten er faktisk ofte rigtig god til en meget lav pris.
Padthaway
Dette område ligger i South Australia, meget tæt på Coonawarra.
Området står for rigtigt gode rødvine på henholdsvis Cabernet Sauvignon og Shiraz.
Piper River
Denne flod findes på nordsiden af Tasmanien og her yder Pinot Noir og Chardonnay druer fint.
De steder hvor der er læ har også Cabernet Sauvignon gode vilkår og det kan smages i vinene. Årgangene er dog meget forskellige, idet klimaet svinger meget og det gør vinenes kvalitet således også.
Pyrenees
Dette område ligger i Victoria og her skabes der kostbare og fornemme vine på Cabernet Sauvignon druen.
Swan River
Dette område i Western Australia er plaget af varme og regn, som ofte giver rådproblemer.
Den moderne teknik sørger for at vinene er i orden, men de er sjældent noget specielt.
Tamar River
Denne flod findes på nordsiden af Tasmanien og her yder Pinot Noir og Chardonnay druer fint.
De steder hvor der er læ har også Cabernet Sauvignon gode vilkår og det kan smages i vinene.
Årgangene er dog meget forskellige, idet klimaet svinger meget og det gør vinenes kvalitet således også.
Upper Hunter Valley
Dette område ligger i New South Wales, lidt nord for Sydney og det har næsten altid stået i skyggen af Lower Hunter Valley.
Upper Hunter Valley har mindre regn end den sydlige del af dalen, og derfor bliver kunstvanding en nødvendighed.
Det er primært hvidvinsland og specielt Chardonnay er meget udbredt her, og der fremstilles både de kraftige og fede udgaver, og mere friske og frugtagtige typer.
Sémillon er den næstmest plantede drue og selvom vinene ikke er helt så gode som eksemplarerne fra Lower Hunter Valley, er de stadig ganske spændende.
Udover disse to dominerende grønne sorter findes her Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Riesling og Verdelho, der alle dyrkes med blandet succes.
Her dyrkes naturligvis også en smule rødvin og specielt Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz er udbredt, selvom succesen endnu ikke har indfundet sig.
Yarra
Pinot Noir druen gør sig rigtig godt i dette område i Victoria.