Allee Bleue Wine Estate, Stellenbosch


Da Meerrust vingården vågnede op efter 100 års hvile og begyndte at markedsføre deres vine under navnet Meerlust var det nødvendigt at tilkalde juridisk hjælp omkring dette navn, så i fremtiden er det sikkert at deres vine vil blive markedsført under navnet Allée Bleue, I stedet for.

Navnet betyder ”Den blå Alle” og dette referer til the blå bøge som løber på siderne af den lange indkørsel ved vingården.

Vingården ejes af familien Dauphin, som er en tysk familie der producers kontormøbler. Vingården producerer endvidere økologiske krydderier, champignons, oliven samt frugter og har åbnet en meget elegant café med navnet Café Allée Bleue.

Allee Bleue navnet er inspireret af den fantastiske og storslåede blå planet hvor vi lever.

Den pictureske 300 årige vingård i Groot Drakenstein dalen tæt på Franschhoek blev købt af Dauphin familien i 1999. De er passionerede af moderne kunst og naturen og er verdenskendte for deres state-of-the-art kontormøbler, Dauphins familien førte Allée Bleue ind i det nye årtusinde.

Et konference center, et hotel samt et wellness center er etableret og en meget lækker spændende restaurant findes på på stedet.

Nye tiltag

Der er tilplantet ekstra mere end 125 hektarer med vinstokke.

I 2001 men indtil disse er klare til produktion, vingården vil købe druer fra de omliggende vingårde, som hjælp til deres egen vinfremstilling.

Vinproduktion var stadig et mindre forretningsområde, men den utroligt store succes som specielt Allée Bleue’s Pinotage, som fik dobbeltguld for 2001 i Veritas samt kom i ABSA’s 2003 Top 10 for 2002 årgangen, har bevirket at der vinproduktionen har fået meget større attention.

“Vi er I gang med at udvide vores portfolio” siger vinmageren Gerda Willers. Vi har allerede frembragt en udmærket Shiraz og en blended Chardonnay/Sémillon. Endvidere en skøn Cabernet Sauvignon og en Pinotage baseret Natural Sweet dessertvin samt en økologisk Shiraz.

Franschhoek vindalen ligger direkte i vinlandet og meget relateret til Sydafrikas eget franske hjørne.

Placeret mellem luksuøse vingårde og storslåede hollandsk insprirerende landbrugsejendomme, ligger en meget charmerende landsby i en behagelig stemning af varme og skønhed.

Dette er området som Allee Bleue kalder hjem. Vingården historiske indgangsparti er omkradset af en serie af høje og blå Eukalyptus træer mens hundredvis af turkise hyacinter er plantede i indkørslen og byder velkommen for alle gæster til vingården.

Vinproduktions filosofi

Året 2001 var genkomsten af Allee Bleue vingårdens produktionsmuligheder efter næste 100 års stilstand.

30 hektarer med Pinotage, Sémillon, Chardonnay and Cabernet Sauvignon er ekstra blevet plantet for at kunne udvide den nuværende portfolio af topkvalitets vine.

Deres topvine som producers reflekterer noget af Dauphins familiens personlige filosofi – en filosofi at leve livet fuldt ud. Kombinere historie og tradition med optimal teknologi til vinproduktion har familien etableret et sted hvor den ældre sameksistens harmonerer sammen med den nye.

Vinproduktionen starter med en proces hvor specielt udvalgte druer vælges til vinproduktion fra de bedste parceller på vingårde.

Herefter bliver druerne blendede næsten til perfektion for at kunne skabe nogle vine, der er meget attraktive for vinnydere.

Vine med awards

Deres første vine var et stort skridt foran for at indikere vingårdens kommende vinproduktion. Pinotage druerne er plantede og plukkede fra Piekenierskloof området, som traditionelt ikke er kendt for denne drue.

Druerne er testede på forskellige stadier af dens udvikling for at sikre den bedste kvalitet når druerne bliver plukkede for at sikre den optimale høst.

Succesen ved denne udvælgelse har reflekteret I den meget høje kvalitet ABSA Top 10, som blev udvist i Pinotage årgang 2001 til 2003.

Senere er der kommet adskillige årgange til denne kvalifikation og senest årgang 2012.

Begge vine fik Veritas Dobbeltguld awards, og endvidere blev 2002 og 2003 årgangene kronet som en af ABSA Top 3 Pinotager i Sydafrika.

Den samme stil og kvalitet viser sig i vingårdens andre vine, da deres Isabeau (Semillon /Chardonnay) også har fået mange udmærkelser.

Endvidere har Allée Bleue Shiraz 2008 fået guld på Swiss international Wine awards, hvor den meget kendte vinkyndige Robert Joseph var ansvarlig for et repræsentativt panel af lokale og internationale dommere. Mere end 420 vine deltog i smagningen, og kun 6 vine fik guld.

Vinmageren

Allée Bleue viser stor respekt og anerkendelse for den feminine side der personificeres i den meget talentfulde vinmager Gerda Willers. Hun er feminin, men der er intet blødt i de vine hun frembringer.

Hendes vine er kraft- og karakterfulde og viser alle en stor kvalitet.

Gerda tror intensivt på, at succes med vinproduktion ligger i vinmarken og derefter i produktionen, og hendes 2001 Pinotage viser klart dette til perfektion.

“Druer som blev høstede var friske, modne og i topkvalitet og havde en skøn farve og duft. Alt hvad jeg skulle lave var at varetage og gennemføre en vinproces til at lave en flot vin. Jeg kunne simpelt hen dufte den ekseptionelle up-front duft af vinen i druerne.”

Gerda bruger en del tid i Europa på at lave og markedsføre vine.

Det er her hun lærer at nyde og vurdere frugten I druerne, og samtidig frembringer vine der ikke er for fro træ dominerede.

“Egetræ bør kun have en sekundær rolle, det bør være som make-up for en smuk kvinde, kun så meget for at fremhæve kvindens særegne og skønhed, på en diskret måde.”

Hendes tro og vinkvaliteter med minimal træ påvirkning supporterer den overordnede holdning til vinproduktion som andens på Allée Bleue og influerer samtidig på andre områder som filtrering. Allée Bleue vine er ufiltrerede, og dermed bevares så meget af den oprindelige karakter fra druen i vinen.

Ny vinmager, 2012 

Van Zyl Du Toit, ALLÉE BLEUE’s new winemaker

Du Toit, who hails from Riebeek Kasteel in the Cape’s Swartland region and comes from a winemaking family – he practically grew up in the cellar where his father used to work.
He has a special interest in white wines and headed up Simonsig’s sparkling wine team renowned for its Cap Classique award winners. He loves Chardonnay and believes that the importance of creating heavyweight, ‘proudly South African’ Chenin Blanc should not be overlooked either.
Asked what his focus will be, the fired-up winemaker says that he won’t be making any radical changes but hopes to grow the volume of the estate’s best wines by a gradual process of refining and tweaking every step of the winemaking process. “Attention to detail throughout the winemaking process is the key to producing excellent wines. The smallest detail, whether in the vineyards or in the cellar, can have huge impact on the final result in the bottle.
Our wines are not the cheapest – what we want is to be the best in our price range.
“Du Toit predicts that Pinotage and Chenin blanc, both truly South African cultivars of which the local industry should be justifiably proud, are conducive to creating great wines and he will be focusing intently on both these trademark varietals in the future.
One of the first tasks Du Toit set himself on joining the Allee Bleue team was overseeing the planting of Chardonnay and Pinot noir with a view to create an elegant Allee Bleue Cap Classique.
“We’ve got an excellent team and a fantastic infrastructure both in the vineyards and in our state-of-the-art cellar, so why not take the wines to the next level?” says Du Toit. With such enthusiasm and passion for his craft and for his new winemaking home, Van Zyl du Toit seems all set to shift Allee Bleue wines into the limelight in the not-too-distant future.

Organisk landbrug

I samspil med de globale trends, følger Allée Bleue vækstbetingelserne med restriktivt og sikrer at jorden bevarer sine naturlige egenskaber ved at producere et bredt udvalg af gode krydderier og vigtige olier. Dette har effekten at det ikke er nødvendig at tilsætte kunstige tilsætningsstoffer hverken i jorden eller in vinene.

Allee Bleue Rødvine