Sydafrikas historie

 

200 efter Kristus Første Bantu stammer bo sidder sig i Sydafrika
1487 Portugiseren Bartholomeu Diaz sejler rundt om sydspidsen af Sydafrika
1497 Vasco Da Gama sejler rundt om Cape Town og beskriver søvejen til Indien
1652 Hollandske udflyttere, anført af Jan Van Riebeeck kommer til Taffel bugten. De grundlægger Cape Town den 6. april som forsyningsstation
1688 255 franske huguenotter kommer til Cape Town
ca. 1750 Hvide udflyttere drager ind i landets indre
1779 Det første sammenstød mellem hollændere og Xhosa
1795 Hollænderne afleverer Cape Town til englænderne
1814 Landet bliver britisk kronkoloni
1815 Shaka Zulus tager magten
1824 Hvide handlende etablerer en bebyggelse i Port Natal (hedder i dag Durban)
1833 Slaveriet bringes til ophør
1836 Opbrud af ca. 6000 Burer (Voortrekker) i store grupper mod nord, for at undgå det britiske formynderskab
1838 Burerne besejrer Zuluerne i et slag ved Blood River og Shaka og Zuluernes kongerige bryder sammen
1843 Natal bliver en britisk koloni; Englænderne henter mange indere til Natal provinsen
1852 Bur republikken Transvaal bliver etableret
1857 20.000 Xhosa personer dør af sult, medens de ser de hvide slagter deres kvæg, for at vise deres magt
1869 Første diamantfund i Kimberley
1871 Man finder guld i den østlige Transvaal
1881 Første Bur krig starter. Burerne besejrer briterne og Transvaal bliver en Sydafrikansk Republik (ZAR)
1882 – 1900 Paul (Ohm) Krüger regerer i Transvaal
1886 Man finder guld i Witwatersrand ved Johannesburg
1893 Mohendas K. Gandhi ankommer som ung advokat til Natal
1897 Briterne annekter Zululand
1899 – 1902 2. Bur krig, og som følge af den britiske sejr bliver Bur republikken britisk Koloni


1910 Briterne og burerne laver den Sydafrikanske Union og regerer sammen. Sorte bliver frakendt deres valgret og landet bliver opdelt i reservater
1977 Den sorte præst og leder Steve Biko bliver dræbt på hans 20 års fødselsdag
1984 Ærkebiskop Desmond Tutu modtager Nobels fredspris
1985 På grund af den forstærkede modstand fra de sorte bliver undtagelsestilstand oprettet i Sydafrika
1990 ANC forbudet bliver ophævet og Nelson Mandelas frigives fra fængsel efter 30 år; Endvidere starter forhandlingerne om afskaffelse af apartheid
1993 Mandela og de Klerk modtager Nobels Fredspris, og de globale handelssaktioner bliver ophævet
1994 Første demokratiske valg gennemføres og Nelson Mandela bliver valgt til præsident samt Sydafrika vender tilbage til Commonwealth
1995 Helmut Kohl besøger som første tyske bundeskanzler Sydafrika
1996 Sandhedskommisionen starter deres arbejde, og dette arbejde afsluttes i 1999
1997 Den 4. februar træder en ny forfatning i kraft og de første vine eksporteres.
1999 De første frie valg gennemføres efter den nye forfatning, Thabo Mbeki efterfølger Nelson Mandela som præsident
 2000 Vi starter et nyt årtusinde og præsident Thabo Mbeki fra ANC lover en kraftig økonomisk vækst og udenlandske investeringer.
 2005 Thabo Mbeki vinder valget og kan fortsætte som præsident indtil 2009.
 2009 I valget står kampen mellem Thabo Mbeki og Jacob Zuma, og Zuma vinder valget. Han er også ANC og han har skaffet sig mange overskrifter på grund af korruption og magtmisbrug.
 2010

Sydafrika er udpeget til at være vært for fodbold WM, der afholdes i juni og juli. Det meget spændende er, at Danmark også deltager.

Ja, det gik desværre som forventet, modstanded var for stor og vi spille meget dårligt, så vi røg allerede ud i start runden.

Efterfølgende blev det mere spændende og ny verdensmester blev Spanien, meget fortjent.

Vinhistorie

På de lange sørejser mellem Fjernøsten og Europa blev specielt hollandske søfolk ramt af skørbug, hvor sømandens tænder faldt ud, hans kræfter forsvandt, og han til sidst langsomt tærede ihjel.

Sygdommen skyldes vitaminmangel, hvad man ikke viste dengang. Men man fandt ud af, at portugisiske og spanske søfolk langt sjældnere fik skørbug, fordi de fik en daglig ration vin.

En læge havde oprettet en forsyningsstation for de europæiske søfolk på “krydderiruten”.

I 1652 oprettede hollænderne en base ved det nuværende Cape Town for at sikre deres skibes transport af varer fra Fjernøsten. Vinstokke blev indført fra Frankrig ca. to år senere og plantet med det formål at forbedre søfolkenes sundhed.

Den 2. februar 1659 skete den første presning af nogle få druer i Sydafrika. Dagen festligholdes stadig den dag i dag i Cape Town.

Sydafrikansk vinavl blev startet af hollandske kolonister i 1659.

Landet var på daværende tidspunkt hovedsageligt beboet af hollændere, og de var stærkt interesserede i at fremstille vin så søfolkene på de lange rejser kunne undgå skørbug.

I 1685 blev de franske protestanter (huguenotterne) smidt ud af Frankrig og deres eneste mulighed var at bosætte sig i Sydafrika. De nye franske indvandrere havde forstand på vinavl og det satte gang i landets vinproduktion. De fleste nedsatte sig i Franschhoek, og byen bærer stadig præg af dette i dag.

De hollandske og franske indvandrere smeltede sammen til et folk, boerne, som kom til at beherske landet i mange år frem.

Under Napoleonskrigene holdt Sydafrika med Frankrig, men efter nederlaget i 1815 tilfaldt landet de engelske sejrherrer.

Englænderne drak meget vin og hele industrien fik et voldsomt opsving. Boerne trak sig ind i landet og væk fra kysten, men de engelske stormagtsdrømme førte alligevel til en konfrontation.

Resultatet var Boerkrigen i 1899-1902 og da den rasede samtidig med vinlusen blev
Sydafrikas vinavl sat totalt i stå.

De fleste af planterne blev enten bombet væk eller ødelagt af lusen, og i løbet af forbløffende kort tid forsvandt landets kvalitetsvinproduktion.

Mange vinbønder måtte gå fra hus og hjem og de der fortsatte driften øgede kvantiteten og sænkede kvaliteten.

Løsningen på denne depression blev at de resterende bønder slog sig sammen i et kooperativ der den dag i dag er verdens største af slagsen.

KWV blev en succes der i starten koncentrerede sig om at destillere den megen overskudsvin, men siden hen blev kooperativets opgaver alt fra at lægge landets vinpolitik, over international markedsføring, til at være hele landets kontrolmyndighed.

Efter apartheidstyrets fald i begyndelsen af 1990’erne, blev de mange handelssanktioner mod landet ophævet, og den internationale efterspørgsel steg hastigt.

Der opstod konflikter på grund af KWV’s dobbeltrolle som både producent og kontrollant, og derfor blev kontrolopgaven også her en statsopgave.

Sydafrika har historisk været kendt for kvalitetsvine

På Napoleonstiden stammede verdens dyreste og mest efterspurgte vin fra Constantia. Det var en ædelsød og gylden vin, som efter sigende mindede om de bedste søde vine fra Sauternes.

Vinlusen ødelagde alle de stokke der gav denne vin i slutningen af 1800-tallet, og det tog næsten hundrede år før man plantede det til igen.

Sydafrikas blå nationaldrue er Pinotage, som er en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault.

Pinotage
er en sydafrikansk specialitet, som de har avlet og forædlet de sidste mere end 80 år (år 1925) og resultaterne er fremragende.

Druen giver et stort udbytte og de som beskærer og reducerer det, opnår koncentrerede og intense vine, med et stort lagringspotentiale.

Op gennem 1990’erne er der blevet plantet masser af Cabernet Sauvignon i landet, fordi man ved, at den sælger internationalt. Klimaet passer Cabernet Sauvignon fint, og de bedste er fremragende med en dæmpet garvesyre og en saftig frugt.

Bordeaux druerne Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot vinder mere og mere frem, og der skabes virkelig gode vine på dem.

På grund af de fantastiske klimatiske forhold der forefindes i landet prøver og gennemfører gode producenter produktion af andre spændende druesorter med meget flot resultat.

Fra vores producent ANURA er frembragt topkvalitet vine i begrænset volumen på druerne:

  • Mourvedre
  • Sangiovese
  • Grenache
  • Nibbiolo
  • Malbec

Flere og flere producenter arbejder med optimering af Shiraz, og gennem årene fra 1998 er det lykkedes dem at styre druen til noget stort.

Den sydafrikanske vinlovgivning var tidligere ikke særligt skrap, og ofte blandes der på kryds og tværs af distrikterne.

Dette medførte en del international kritik, som har betydet at flere og flere blot skriver “Wine of Western Cape” eller ”Coastal” på flaskerne, så er de nemlig ude over det problem.

Lovgivningen siger endvidere, at man må anføre en enkelt druesort på etiketten, hvis den blot udgør 75% af vinen og årgang må tilsvarende skrives på, hvis blot 75% stammer fra samme årgang.

Landet har ingen regler for maksimalt udbytte, gødning og kunstvanding.
Dog blev der af den Sydafrikanske vinorganisation WOSA i 1993 indført et af verdens bedste kvalitetssystemer for vin Veritas Awards.

Dette system er meget vigtigt for eksporten af kvalitetsvine, da alle vine som ønskes eksporteret i flasker skal igennem den dette system, der gennemføres hvert år i oktober måned.

Alle vine smages blinded af vinmagere og specialister der har erfaring med de enkelte vine, således at vinmagere med speciale indenfor f.eks. Chenin Blanc smager Chenin Blanc vinene, og giver karakterer på de enkelte vine.

Det er en stor ære for vinproducenter at være dommere og deltage i denne årlige begivenhed.

En udmærkelse med Dobbeltguld gives hvis dommerne alle giver vinen mere end 17 af det samlede antal points på 20.

Guld gives hvis vinen får 17 points, sølv gives hvis vinen får 16 points og bronze gives hvis vinen får 15 points. De 5 dommere kan give hver vin fra 4 til 1 point.

Status for 2008:

Antal vine der deltog 1.700

Antal vine med Dobbeltguld 2% – 36 vine

Antal vine med Guld 6 % – 94 vine

Antal vine med Sølv 23% – 383 vine

Status for 2012:

Antal vine der deltog 3.478

Antal vine med Dobbeltguld 2% – 69 vine

Antal vine med Guld 8 % – 278 vine

Antal vine med Sølv 17% – 591 vine

Status for 2014:

Antal vine der deltog 3.822

Antal vine med Dobbeltguld 2% – 76 vine

Antal vine med Guld 10 % – 382 vine

Antal vine med Sølv 17% – 650 vine

Sydafrikas mest kendte vin

Det var Sydafrikas første hollandske guvernør, Simon van der Stel (ham, der senere lagde navn til distriktet Stellenbosch), som i 1685 grundlagde vingården Constantia og plantede 100.000 vinstokke.

Fra vingårdens marker kom druerne til den søde vin, Constantia wijn, Vin de Constance, der hurtigt blev berømt, og hvis berømmelse holdt sig op igennem 1700- og 1800-tallene.

Napoléon, Frederik den Store og Bismarck forlangte den sat på bordet, og i Dickens’ og Jane Austens romaner kan man læse om den.

Den tyske poet Klopstock, der i en periode boede i Danmark, skrev en helt ode til denne vins lyksaligheder.

En af dem er dessertvinen Vin de Constance, som selveste kejser Napoleon foretrak frem for Chateau Yquem.

Vinen fremstilles på originaldruen Muscat de Frontignac fra vinstokke af de samme kloner, som blev indført i 1656.