Frankrig med fokus på Alsace

Alsace

Dette område er et meget stort hvidvinsområde som ligger op ad den tyske grænse i nordøst Frankrig.
Området ligger på nogenlunde samme breddegrad som Paris, men det er alligevel ideelt til vindyrkning. Vintrene er meget kolde, men da er vinstokken gået i hi, så det betyder ikke så meget.
Sommerne og efteråret er varme, og i høstperioden er gennemsnitstemperaturen højere her end i f.eks. Bourgogne.
Der bliver produceret mere end 100 millioner flasker vin i Alsace om året.

Introduktion til området

Alsace er gennem mange år blevet et af mange danskeres foretrukne rejsemål.
Dette skyldes blandt andet, at det er muligt at køre til Alsace fra den dansk/tyske grænse på cirka 10 timer.
Området er meget smukt med vinmarkerne placeret ved foden af Vogeserbjergene, og de hyggelige vinbyer ligger som perler på en snor.
Der er mange udflugtsmuligheder og overalt i vinområderne er der mulighed for at smage de liflige vine.

Afstand fra dansk-tysk grænse

930 km til Colmar, som ligger midt i Alsace.

Historie

Alsace har gennem tiden tilhørt Tyskland i flere omgange, hvilket da også har sat sit præg på området.
Mange stednavne er således af tysk oprindelse, og byggestilen er da også den samme som i Tyskland.
De fleste beboere i Alsace taler da også tysk, så også dette gør det nemmere for de fleste danskere.

Geografi og klima

Den gennemsnitlige årlige nedbørsmængde i Alsace er en af Frankrigs laveste på grund af Vogeserbjergene.
Vinmarkerne ligger i en højde af mellem 175 og 439 meter. Vintrene kan være kolde, men foråret er som regel mildt.
Sommeren er varm og efteråret kan oftest nydes helt hen til slutningen af oktober.

Druesorter

I Alsace er der 7 hoved druesorter, hvoraf de 6 anvendes til hvidvin: Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc og Pinot Noir.

Specialle vine

Vendange Tardive – sent høstede druer giver en som regel sød vin.
Sélection des Grains Nobles – som vendange tardive men med et endnu højere sukkerindhold.
Crémant d’Alsace – mousserende vin fremstillet på samme måde som Champagne.

Klassifikation

I Alsace er der 50 Grand Cru marker, hvor der må produceres vine af druerne Riesling, Muscat, Gewürztraminer eller Pinot Gris. Det er altid muligt at se på en vin fra Alsace, hvilken drue den er fremstillet af, medmindre der er tale om en “blandingsvin”.

Seværdigheder

Alsace rummer mange muligheder ud over de vinmæssige oplevelser. Krigsmindesmærker, Frankrigs eneste koncentrationslejr, flotte borge, ørnereservat, abepark og flotte panoramaudsigter er blot nogle af de mange muligheder.

Yderligere informationer

Vinområdet og Alsaceegnen har til alle tider været under kraftig påvirkning fra mange forskellige sider.

Alsace har også en historie at fortælle, fordi der er sket et møde mellem romansk og germansk kultur i området:
Vindyrkningen blev indført af romerne i begyndelsen af vor tid.
Senere pustede merovingerne og karolingerne nyt liv i vinkulturen, fordi de satte så stor pris på den ”styrkedrik, der gav højt humør”.

Ved slutningen af det første årtusinde blev der dyrket vin i 160 alsaciske landsbyer, og allerede i middelalderen var vinene fra Alsace kendt som nogle af de fineste i Europa.
Vindyrkningen i Alsace nåede sit højdepunkt i det 16. århundrede. Perioden med fremgang blev brutalt afbrudt af trediveårskrigen, der efterlod området udsat for plyndringer og landeplager. Befolkningstallet faldt og handelsaktiviteterne var i tilbagegang.

Det er faktisk først efter 1. verdenskrig, at man kan tale om en renæssance for området: Vinbønderne vælger at følge en kvalitativ politik og begynder at dyrke de traditionelle Alsacedruer til vinfremstilling.

Fra 1945 formaliseres en vin politik

Mark arealerne afgrænses, og der bliver fastsat strenge regler for både vindyrkning og vinfremstilling.

Som en naturlig følge af denne udvikling, opnår vinene:

  • 1962 Appellations d’Origine Contrôlées (AOC) Alsace
  • 1975 følger AOC Alsace Grand Gru
  • 1976 AOC Crémant d’Alsace

I dag arbejder producenter og negocianter, sammen i CIVA(*), for at udbrede kendskabet til Alsace vine i hele verden.

Terroir

Vinvejen i Alsace

Vinvejen har eksisteret i 50 år, og den har i høj grad været med til at udbrede kendskabet til Alsacevinene. Det er utroligt enkelt at følge vinvejen, og den er da også blevet verdenskendt, netop fordi, den er så brugervenlig. På vejen er det nemt at gå på opdagelse i vinmarkerne og møde vinbønderne.

Vinvejen i Alsace er 170 kilometer lang. Den bugter sig op og ned ad den østlige side af Vogeserne i et bakket landskab af vinmarker.
Man kommer igennem de smukkeste landskaber med vinstokke overalt og gennem små yndige middelalderbyer, hvor huse med bugnende blomsterkasser ligger i de smalle gader omkring landsbykirken.
Når man besøger Alsace, kan man gå ture ind i selve vinområdets hjerte. Små afmærkede stier fører helt op til de højest beliggende vinmarker, hvor man kan se de forskellige druesorter og opleve bondens arbejde med vinstokkene.
Man er altid velkommen til at smage de dejlige vine i vinkældrene eller nyde dem til god mad på de egnstypiske kroer, som kaldes Wistubs.

Alsace ligger i de to nordvestfranske departementer Haut-Rhin og Bas-Rhin, godt beskyttet af Vogeserbjergene i vest. Netop beliggenheden bag Vogeserbjergene skaber det perfekte klima for vindyrkning med solskinstimer helt ind i efteråret og generelt meget lidt nedbør.

Rent kvalitetsmæssigt er det dog kun de første syv, der tæller, da Chasselas og Auxerrois primært bruges som »tilskud« i diverse blandinger.

Haut-Rhin’s vine er generelt mere intense og aromatiske, end de tilsvarende fra Bas-Rhin, der er mere lette og friske, hvilket især skyldes, at Vogeserbjergene yder Haut-Rhin en bedre beskyttelse end Bas-Rhin.

Jordbunden i Alsace er meget varieret, og man kan derfor opdele distriktet i hele 20 forskellige jordbundsformationer – lige fra de høje stejle skråninger ved Vogeserbjergene med kun et tyndt lag muld ovenpå en undergrund af sten til de lavere skråninger med et tykkere lag muld på en undergrund af ler.

For at skille de gode producenter fra de knapt så gode introducerede man tidligere et Grand Cru-system.

Den eksklusive status blev i 1983 givet til 25 marker, men i 1993 blev antallet mere end fordoblet.

Mange producenter følte, at klassifikationen derved blev useriøs, så i dag er det under halvdelen af de producenter, som har ret til at bære betegnelsen, der ønsker at anvende den.

Alsace har med sin beliggenhed tæt på Tyskland, mere eller mindre afskåret fra Frankrig af Vogeserbjergene, haft en omskiftelig historie.

Senest blev området under 2. Verdenskrig erklæret for tysk territorium, og mange af områdets beboere blev tvunget til enten at træde i tysk tjeneste eller blive deporteret til en koncentrationslejr.

Dette har naturligvis også sat sit præg på kulturen i området, der er helt unik, og mange af områdets beboere taler stadig det lokale sprog alsacisk, der adskiller sig markant fra såvel tysk som fransk.

Ønsker man for alvor at lære Alsace at kende, bør man ikke begrænse sig til at smage områdets mange flotte tørre hvide vine.

Alsace laver også elegante, lette røde vine, lækre mousserende vine, forrygende søde vine som Vendange Tardive (pas på – kan i visse tilfælde også være tør) og Sélection de Grains Nobles, for ikke at forglemme Eau-de-Vie, vindistriktets store specialitet, som er et destillat, der kan laves på utallige forskellige bær- og frugtarter.

Alt i alt er Alsace et meget spændende og varieret område, hvor man virkeligt kan gå på opdagelse efter de store oplevelser.

Jordene og solen

Vinmarkerne i Alsace ligger i læ af Vogeserne og er godt beskyttet mod kystklimaindflydelse.
Derfor er området blandt de egne i Frankrig, der har den laveste nedbørsmængde (450 til 500 mm vand pr. år).
Klimaet er solrigt og halvkontinentalt, altså varmt og tørt. Vinstokkene gror i 200 til 400 meters højde på bakkerne ved foden af Vogeserne, hvor de får det største antal solskinstimer. Den høje beliggenhed og klimaet, som er speciel for Alsace, giver en langsom modning af druerne som får elegante aromaer.

Geologien i Alsace er en sand mosaik af granit, kalk, ler, skifer og sandsten; disse utallige terroirs, som dækker et areal på cirka 15.000 hektar, gør det muligt at dyrke så mange slags druesorter, som man gør i Alsace. De forskellige terroirs særpræg giver Alsacevinene sjæl. Terroir’et gør vinen til noget helt særligt og giver den hele sin mangfoldighed.

Der dyrkes 9 forskellige druesorter i Alsace: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc (også kaldet Klevener),  Pinot Noir, Chasselas og Auxerrois

Applikationerne

A.O.C. Alsace

På etikketen for A.O.C. Alsace står der normalt druens navn og eventuelt et mærke eller ordet ”Edelzwicker” eller ”Gentil”, hvis vinen er en blanding af forskellige hvide druesorter. Yderligere geografiske oplysninger kan være nævnt (for eksempel stednavne, kommuner…).en kraftig og autentisk.

A.O.C. Alsace Grand Cru

Denne betegnelse gives til vine der opfylder mange forskellige kvalitetskriterier: strengt afgrænsede områder, begrænset produktion, særlige regler for dyrkningen af vinmarkerne, minimalt naturligt sukkerindhold i mosten, kontrolsmagning m.m. Druesortens navn står altid på etiketten ligesom årgangen og navnet på en af de 50 vinmarker, der har Gran Cru status. Blandt alle druesorterne i Alsace er det kun Riesling, Gewürztraminer, Tokay Pinot Gris og Muscat, der kan få denne betegnelse. Betegnelsen Alsace Grand Cru er forbeholdt bestemte terroirs, der giver vinene en kraftig og autentisk.

A.O.C. Crémant d´Alsace

Denne betegnelse gives til de livlige og delikate mousserende Alsacevine. De er fremstillet efter den traditionelle metode med andengæring på flaske, som også anvendes i Champagne. De fremstilles især af Pinot Blanc, men også af Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling eller Chardonnay. Crémant d´Alsace er i dag den mest solgte af alle Crémantvine på det franske marked. Crémant rosé er mere sjælden, og den er udelukkende fremstillet af Pinot Noir.

Les Vendanges Tardives

Disse vine kommer fra de samme druesorter som i Grand Cru. De høstes, når de er overmodne, ofte flere uger efter starten på den almindelige høst. Udover druens karakteristiske duft og smag, sker der en koncentration af mosten og den færdige vin, som skyldes udviklingen af ædel råddenskab (Botrytis Cinerea).

Les Sélection de Grains Nobles

Man plukker kun de druer, som er angrebet af ædel råddenskab, og derfor skal man i marken og plukke druer i flere omgange. Der sker en koncentration af mosten og druens egen karakter træder lidt i baggrunden. Til gengæld bliver vinen meget kraftig og sammensat med en utrolig lang eftersmag. Derfor er Sélection de Grains Nobles helt exceptionelle vine.

Klassifikation

Alsace er et AC område (Appellation Controlee) og AC bruges normalt i sammenhæng med de 8 druetyper, der er tilladt i Alsace. Man har desuden en Vin d´Alsace Edelzwicker AC, der anvendes til vine, hvor mere end én druetype indgår.

Alsace Grand Cru AC

er en højere klassifikation, der er tildelt 50 områder (vinmarker) i Alsace. Der har været meget diskussion om denne Grand Cru klassifikation, da den i sig selv ikke er en garanti for at vinen er bedre. Man er nødt til også at kende domænet (vinproducenten) for at være sikker på at kvaliteten er bedre. De fleste af Grand Cru markerne ligger i den sydlige del af Alsace.

Vendange Tardive og Selection de Grains Nobles

er begge søde vine fra sent høstede druer. Selection de Grains Nobles er den fineste af de to og her skal druerne have været angrebet af botrytis eller ædel råddenskab for at kunne blive klassificeret (ligesom i Sauternes).

Cremant d´Alsace

er klassifikationen for de mousserende vine – typisk lavet på Pinot Blanc, men også på Pinot Gris, Pinot Noir eller Riesling. Er cremant’en rosé er den fremstillet på Pinot Noir.

Opbevaring af Alsace vine

  • Alsacevinene behøver ikke lagre i flere år for at blive drikkemodne: Det tager kun fra seks måneder til fem år.
  • De store årgange, Grand Cru’erne, Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles vinder derimod ved at lagre meget længere i en kælder, der hverken er for tør eller for fugtig.Nogle vine kan prikke lidt på tungen, fordi de er sat tidligt på flaske for at holde på vinens kvalitet.
  • Alsacevine skal ligge ned under opbevaringen og temperaturen skal være mellem 10 og 15.
  • Der kan forekomme lidt bundfald af vinsten i flasken, hvilket er et helt naturligt   fænomen.

Servering af Alsace vine:

  • Alsacevin bør serveres kold, men ikke isafkølet.
  • Den bedste temperatur er mellem 8 og 10° for Alsace og Alsace Grand Cru, og mellem 5 og 7° for Crémant d´Alsace.
  • Vinenes smag, elegance og duft kommer rigtigt til udtryk i et langstilket tulipanglas og Crémant d´Alsace bør serveres i et champagneglas af krystal.
  • Hvis vinens duft skal komme til sin ret, skal glassene ikke fyldes helt.

Hvidvine